Municipiul Călăraşi se confruntă, la ora actuală, cu o lipsă acută de locuinţe sociale. Numărul celor care sunt în căutarea unei case este într-o permanentă şi îngrijorătoare creştere. La ora actuală, la nivelul primăriei Călăraşi, există aproximativ 2500 de cereri depuse de către cetăţenii care nu au o locuinţă. Din cauza lipsei resurselor financiare, municipalitatea călărăşeană se află în imposibilitatea de a construi într-un timp cât mai scurt locuinţe sociale, pentru a veni în întâmpinarea celor care aşteaptă, de ani de zile, o casă de la stat. Despre această situaţie ingrată în care se află primăria Călăraşi, a dat mai multe detalii Marius Dulce, viceprimarul municipiului şi preşedintele Comisiei de Fond Locativ din cadrul Consiliului local .
„80% dintre călărăşenii veniţi în audienţă la primărie au solicitat locuinţe”
„Pot spune că, la ora actuală, suntem asaltaţi de cetăţenii care aşteaptă de ani de zile să primească o locuinţă de la stat. La ora aceasta, sunt aproximativ 2500 de cereri venite din partea celor care solicită case. Dintre sutele de cetăţeni care au venit în audienţă la primărie, anul trecut, 80% dintre aceştia au solicitat o locuinţă socială. Nici nu întrevăd o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme strigente. Anul trecut, primăria a dat în folosinţă doar 38 de apartamente. Insuficient, faţă de cerere existentă! Anul acesta, am alocat 600.000 de lei pentru reabilitarea unui alt bloc de locuinţe sociale. Este vorba de blocul C15 care va avea 28 de apartamente. Dar nu ştiu şi anul când vor fi finalizate. Am depus documentaţia la Guvern pentru construcţia acestor apartamente prin Programul destinat locuinţelor sociale. Mai avem nevoie de 6 milioane de lei de la Guvern să finalizăm acest bloc. Până acum, nu am primit niciun semnal că, în acest an, vom primi, o parte din fonduri. De asemenea, am depus actele necesare şi la Agenţia Naţională pentru Locuinţe(ANL) pentru reabilitarea fundaţiei Blocului 15 A+B, aflat în proprietatea primăriei, unde dorim să dăm în folosinţă apartamente construite în regim ANL. Nu cred că vom avea sorţi de izbândă, în viitorul apropiat pentru demararea lucrărilor la acest bloc. Reprezentanţii Agenţiei ne-au dat de înţeles că vor direcţiona banii pentru finalizarea locuinţelor, deja începute. Singura speranţa rămâne accesarea fondurilor europene”, a spus viceprimarul Dulce.
„Majoritatea solicitanţilor pentru locuinţe ANL şi-a menţinut opţiunea de a primi o locuinţă socială”.
„De curând, am demarat o acţiune de evaluare a tuturor cererilor depuse, în ultimii ani, pentru locuinţe. Am dorit să vedem dacă cei care au depus cereri şi-au achizionat, între timp, case şi nu mai doresc să fie în baza de date a primăriei. Cu suprindere am constatat că marea majoritatea a celor care au solicitat locuinţe ANL şi nu mai întrunesc vârsta necesară pentru a fi beneficiari, îşi menţin, în continuare, cererea. În privinţa acestor persoane trebuie să găsim o soluţie. Nimeni nu este vinovat că au aşteptat ani de zile o locuinţă ANL, iar acum nu mai întrunesc condiţiile necesare datorită trecerii timpului”, a precizat viceprimarul Dulce.
„Am putea să construim, aproximativ 200 de locuinţe”
„Suntem în plin proces de identificare a surselor de finanţare europene ce ar putea să ne asigure fonduri nerambursabile pentru construcţia de locuinţe, fie prin programe operaţionale, fie pe alte granturi europene ce promovează economia socială. Prin implementarea unor astfel de proiecte, dorim să cream câteva linii de producţie unde să integrăm în muncă persoanele defavorizate si să le asigurăm şi locuinţe. Pentru a satisface cererea existentă pe piaţă, municipalitatea ar trebui să construiască locuinţe sociale de acelaşi tip, cu două camere şi care să aibă o suprafaţă de 35-48 de metri pătraţi, la un cost de maxim 10.000 de euro. Numai în felul acesta putem să asigurăm un număr cât mai mare de locuinţe la costuri minime. Este o perspectivă, dar nu ştiu când va deveni viabilă pentru municipiul Călăraşi”, a mai adăugat Marius Dulce.
„Mă gândesc serios să demisionez din calitatea de preşedinte al Comisiei de Fond Locativ
De când am preluat conducerea Comisiei de Fond Locativ, sunt în contact direct cu cetăţenii care vin, întreabă şi pleacă dezamăgiţi de la primărie. Sunt nevoit să le promit o dată, de mai multe ori, că se va rezolva problema lor legată de locuinţe dar nu pot să le promit la infinit, pentru că această problemă nu cred că se va rezolva în viitorul apropiat. De aceea, mă gândesc foarte serios să demisionez din calitatea de preşedinte al Comisiei de Fond Locativ din cadrul Consiliului Local. Nu pot, eu, ca reprezentant al municipalităţii, să le satisfac această necesitate, de a avea o locuinţă”, a precizat viceprimarul Dulce.