Vero, ,,Fetița Zurli”, începe un proiect de suflet, în comuna Jegălia

Comuna Jegălia a devenit de miercuri, 27 martie, locul de debut al unui proiect de suflet, pe care își va pune amprenta Vero Căliman, cunoscută drept Fetița Zurli.
,,Teatrul la sat” este noul proiect în care vor fi implicați elevii din comuna Jegălia, dorința primarului Aurel Vasile, împletindu-se cu momentul în care Vera Căliman a ales să iasă dintr-un proiect cunoscut la nivel național, ,,Gașca Zurli”, și să se focuseze pe un ambițios proiect personal: acela de a fi alături de copiii din comunitățile mai mici, pentru a sădi viitoare talente.
,,Ziua teatrului” a fost marcată pe scena Centrului Cultural din Jegălia prin deschiderea proiectului ,,Teatrul la sat”, în prezența elevilor de școală, care au primit cu mult entuziasm acest moment.
Alături de Vero s-a aflat și fostul coleg, Răzvan Marina, Truli din ,,Gașca Zurli”, împreună cu care a și inițiat câteva joculețe, ad-hoc, pentru copii.

Aurel Vasile, primarul comunei Jegălia, inițiator și susținător al proiectului, a declarat:
,,Nimic nu este întâmplător. Chiar de ziua teatrului, debutăm pe scena Căminului Cultural cu un proiect, pe care mi-l doresc de foarte mult timp, și îi mulțumesc Verei că a pornit ,,Teatrul la sat”, aici, în comuna Jegălia. Astăzi, a fost aruncată acea sămânță care se plantează, sămânță care încearcă să prindă contur și prin teatrul din comună. La începutul anului școlar, în toată România ortodoxă, se citește Pilda Semănătorului, de către preoți. Acolo se spune că sunt foarte multe semințe care sunt aruncate, unele pe loc bun, altele pe piatră, iar cele bune cresc și dăinuie în timp.
Comuna Jegălia are mai multe activități extrașcolare, atât sportive, precum fotbal și lupte, cât și culturale: dansuri populare, fanfară și mi-am dorit, foarte mult, să înființăm o trupă de teatru și, sfătuindu-mă cu Vero Căliman, ne-am propus să o intitulăm: ,,Teatrul la sat”. M-aș bucura foarte mult să crească nu doar numele și mândria comunei Jegălia, ci și copiilor să li se lărgească orizontul cu noi informații, altele decât cele școlare.”

Vero, ,,Fetița Zurli”, a povestit cum a ales să își înceapă, în comuna Jegălia, primul proiect, după 15 ani petrecuți în Gașca Zurli.

,,Visul domnului primar Aurel Vasile se aliniază foarte bine cu visul meu de a mă întoarce în comunitățile în care sunt copii, care nu au parte de susținere și deschidere spre artă și cultură. Mi-am spus că atunci când va fi să aleg să fac altceva, o bună parte din timpul meu se va îndrepta către copiii care au nevoie de experiența mea și, de ce nu, de povestea mea de viață.
În ultimul timp, am fost căutată să încep foarte multe proiecte, însă am rezonat cel mai mult cu cel al domnului primar Aurel Vasile, pentru că asta mi-am propus să fac și eu, pe termen lung. Ne-am cunoscut prin intermediul unui prieten comun, care mi-a povestit despre activitățile pe care le inițiază și le susține primarul comunei Jegălia, spunându-mi că domnul Aurel Vasile este în căutarea unui actor, care să țină un curs de teatru, pentru elevii din localitate. Și, astfel, ne-am întâlnit.
Voi veni și cu alți colegi de-ai mei (n. r. foști colegi din Gașca Zurli), ne vom întâlni de două, trei ori pe săptămână și ne-am pus ca termen limită ziua de 1 iunie, pentru a ieși la scenă deschisă, cu primul spectacol susținut de copii. Vom integra și fanfara, ansamblul de dans folcloric, așa că toți cei care își vor dori, vor putea urca pe scenă”.

Directoarea Școlii nr. 1 Jegălia, Cristina Dumitru, ne-a vorbit despre proiect:

,,Când a venit domnul primar cu propunerea, nu mi-a venit să cred că putem face un asemenea proiect, de a avea o trupă de teatru la Jegălia. Și mai ales când am aflat că cea cunoscută drept Fetița Zurli, vine să țină cursurile de actorie cu copiii noștri, a fost o mare supriză pentru mine. Dar știind că domnul primar este foarte implicat în absolut tot ce înseamnă demersul făcut de școală, am știut că lucrurile pot deveni realitate. Prin implicarea domnului Aurel Vasile am avut atâtea proiecte frumoase, pentru că am beneficiat de un act educațional bun, de dotări și proiecte care i-au ajutat și i-au motivat pe copii.”

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

9 din 10 români își instalează panouri fotovoltaice

vin mart. 29 , 2024
9 din 10 români își instalează panouri fotovoltaice pentru economisirea de bani, 75% pentru independență energetică, iar jumătate pentru contribuția la reducerea emisiilor de carbon, a declarat Claudiu Butacu, președinte al Organizaţiei EFdeN în cadrul conferinței de închidere a Green Energy for Everyone, un proiect lansat pentru a determina cât […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!