9 din 10 români își instalează panouri fotovoltaice pentru economisirea de bani, 75% pentru independență energetică, iar jumătate pentru contribuția la reducerea emisiilor de carbon, a declarat Claudiu Butacu, președinte al Organizaţiei EFdeN în cadrul conferinței de închidere a Green Energy for Everyone, un proiect lansat pentru a determina cât mai mulți dintre cetățeni să adopte obiceiuri sustenabile noi de consum al energiei.
„Investiția medie în panouri fotovoltaice este de 26.000 de lei, dintre care 9.500 de lei prin finanțare proprie. Astăzi poți să devii prosumator în 17 zile lucrătoare comparativ cu 400 de zile în 2017. Cele mai mari bariere în a deveni prosumator sunt birocrația, numărul mare de documente necesare și investiția inițială ridicată. La începutul anului erau 110.355 de prosumatori cu o putere de 1.442 de MW, conform ANRE”, a explicat Claudiu Butacu, președinte al Organizaţiei EFdeN.
Aproximativ 1.000 de persoane au aflat informații despre energie regenerabilă și care sunt beneficiile acesteia prin cursurile și workshop-urile organizate de Green Energy for Everyone. Proiectul a fost lansat în aprilie 2023 cu finanțare din partea Innovation Norway și având ca parteneri Cosvitec Est, Agenția Fondului pentru Mediu, Universitatea Ovidius din Constanța și DiFine PR.
Bogdan Stroe, președinte Cooperativa de Energie, a prezentat modul în care tot mai multe comunități de oameni accesează energia regenerabilă:
“De ce să investim în energie regenerabilă? Sunt trei motive: pentru protecția mediului, pentru costuri mai mici la energie – ne amintim cu toții explozia prețurilor din urmă cu doi ani – și pentru independență energetică pentru că o țară sau o comunitate poate deveni mai rezilientă din punct de vedere energetic dacă folosește surse regenerabile. Cine poate investi? Statul prin autorități centrale sau locale – statul trebuie să investeasca 2-3% din PIB în eficiență energetică, companiile specializate sau nu în energie și cetățenii, fie individual fie prin comunitati, investind împreună cu alți oameni. Sunt sute de comunități de energie în Europa, putem vorbi despre companii, școli. De exemplu, în Germania o comunitate a devenit operatorul de energie într-un oraș întreg”.