Valentin Barbu, candidatul Alianței PNL–USR pentru Consiliul Județean Călărași:“Eu am fost și rămân un tip onest, modest, funcția este efemeră, caracterul rămâne.”

Valentin Barbu, candidatul PNL-USR pentru Consiliul Județean Călărași, a vorbit într-un interviu despre profesia sa, ce nume îl caracterizează, când și de ce a intrat în politică.

R: Domnule Valentin Barbu, care este profesia dumneavoastră?

Valentin Barbu: Sunt inginer de profesie, am terminat Electronica și Telecomunicații, la Institutul Politehnic București. La absolvire, am primit repartiție la Turnu-Severin, la cel mai mare combinat chimic din acea vreme, unic în sud-estul Europei, de fapt era uzina de apă grea, care producea deuteriu pentru Cernavodă. Am lucrat acolo un an de zile, după care mi-am solicitat transferul, pentru că m-am căsătorit și am venit la Călărași, la Combinatul de Celuloză și Hârtie. Dintotdeauna, eu am fost un tip responsabil, mi-a plăcut mereu ce am făcut și ăsta a fost norocul meu. Am ajuns la Combinatul de Celuloză și Hârtie în perioada în care erau mari probleme la automatizări, la mașinile de hârtie. Îmi aduc aminte, directorul din acea perioadă, Dumnezeu să-l odihnească, nu știa care erau problemele. Era o automatizare destul de complexă, mașinile erau instalate de italieni, prin anii 1960, vă dați seama, vorbim de 1989, trecuse ceva timp peste ele și, dacă nu se știa unde este problema, era chemată toată lumea: directorul tehnic, șefii de servicii, etc. . Eu eram simplu stagiar, șef serviciu automatizări, aveam 27 de ani, aveam un copil mic, care nu prea dormea noaptea și prindeam și eu o jumătate de oră de somn, dar activitatea mi-o desfășuram fără probleme. Am ajuns, într-o dimineață, la ședința operativă și toată lumea stătea cu capul în podea, toată lumea era vinovată, dar de fapt nimeni nu știa de ce. Eu, care știam că îmi făceam treaba, pentru că stăteam cel puțin 12 ore ca să fac ca mașinile alea de hârtie să nu rupă hârtia, i-am întrebat pe mine de ce m-au chemat. Era o “obraznicie” și atunci, cum e și acum, să dai replică unui șef nesigur pe el, și l-am supărat. M-au marginalizat, dar când mi-am cerut transferul, m-au rugat să mai stau. Am plecat la Romtelecom, unde am lucrat 24 de ani, fiind cel care a fost implicat în instalarea centralelor digitale și a echipamentelor, adreselor de internet, primele de pe raza județului. Din păcate, ce am instalat eu, în urmă cu 20 de ani, nu se mai găsește în momentul de față, pentru că tehnologia a evoluat atât de tare, încât ce era foarte bun acum 20 de ani, în acest moment este perimat. Am avut norocul că 24 de ani am lucrat într-un mediu care mi-a plăcut foarte mult, am avut niște colegi extraordinari, cu care mă mai întâlnesc și acum, și pe care îi salut pe această cale.

R: Când ați intrat în politică și, mai ales, de ce?

Valentin Barbu: Pot spune așa: atât din cauza, cât și datorită domnului Răducu Filipescu am intrat în politică, în 1997. Am ales Partidul Național Liberal, pentru că și atunci, ca și acum, aveam un mare respect pentru Corneliu Coposu și pentru ce principii a enunțat, în care eu cred 100 % și pe care, într-o zi care va fi foarte apropiată, le vom aplica la scară națională, sunt convins, pentru că mulți tineri de calitate intră în politică.

R: Cum ar trebui să fie un om politic, un om care să lucreze în interesul cetățenilor?

Valentin Barbu: Cetățenii nu mai cred în politicieni, în general, dar avem și exemple la nivel local, care i-au făcut să își piardă încrederea. În momentul în care tu nu lucrezi decât pentru tine și pentru gașca ta și dai oameni afară, îi calci pe gât, pentru că au avut curajul să îți dea o replică, cum poți tu să reprezinți o instituție, printre cele mai importante din Călărași? Nu poți să tratezi oamenii ca pe propria ta moșie, este inadmisibil! Nu poți să încalci legea constant și să spui că tu aperi legalitatea și că lucrezi în folosul cetățeanului. Problema este și a partidelor, care girează astfel de persoane. Este important să fii om și apoi politician. Când a venit la Călărași, i-am spus domnului premier Ludovic Orban, nu pentru a-l gratula, pentru că nu îmi stă în caracter, că eu apreciez omul și atât. El a promovat la nivelul doi, din toate ministerele, secretari de stat foarte tineri, oameni care au între 30 și 40 ani, buni profesioniști. Am relaționat cu mulți dintre ei și am văzut că au energie, au și capacitatea, au și conștiința și vor să schimbe lucrurile. Ei reprezintă noua generație în politica românească. Apreciez foarte tare acest lucru, pentru că nu numai la un minister s-a întâmplat treaba asta, am văzut că a fost o tactică a domnului Orban, dar sigur că mai avem și noi de spus niște lucruri, cei cu experiență, ca să compensăm vârsta.

R: Cum îmbinați viața profesională cu cea de familie?

Valentin Barbu: Am fost și voi rămâne un familist convins. Când erau mici fetițele, mă cunoștea toată secția de pediatrie a Spitalului Județean. Cel mai bun prieten al meu era domnul doctor Angelescu, Dumnezeu să-l odihnească! Când mă vedea, îmi spunea direct, fără să mai apuc să îi spun ceva: ,,Domnule inginer, e bine ce tratament i-ați dat fetiței!”. La un moment dat, am vrut să mă mut la București, pentru că eram disperat după ce murise domnul doctor, ce o să facem cu fetițele, pentru că mi se îmbolnăveau destul de des. Mă gândeam că acolo sunt mai multe spitale, dar ne-a ajutat Dumnezeu, și am trecut cu bine, peste aceste momente, împreună cu medicii din Călărași, care ne-au fost alături: dr. Arghirescu, Zamfir și alții. Fetele acum sunt mari, cea mare are 30 de ani și este avocat la Bucuresti, cea mică este clasa a XII-a, învață bine, vrea să devină tot avocat.

R: Ce anume vă caracterizează?

Valentin Barbu: Respectul față de ceilalți. Eu am fost și rămân un tip onest, modest, așa am fost tot timpul, funcția este efemeră, caracterul rămâne. Asta apreciez, pentru mine fie că ești prim-ministru, fie că ești om de serviciu, dacă îți faci treaba corect, te respect la fel de mult. Am încercat de la fiecare să iau partea plină a paharului. Orice om are un sâmbure de bine, pe principiul acesta m-am ghidat toată viața. Dacă am putut să ajut, am ajutat. Unii își aduc aminte, și după 20 de ani, că i-am ajutat, cândva. Ironia sorții, dacă vreți, sunt oameni care mi-au făcut rău, iar în momentul în care am ajuns într-o anumită funcție, au avut nevoie de semnătura mea și eu le-am dat-o cu mare drag. Eu știu că în viață e bine să fii onest și să faci bine, dacă poți.

R: Spuneți-ne câteva cuvinte despre doamna Barbu.

Valentin Barbu: Doamna Barbu este doamna care m-a adus la Călărași. A terminat facultatea de matematică la Universitatea București, și-a făcut studiile la vremea lor și le-a făcut bine. Este o profesoară care este căutată de copiii care i-au fost elevi, și după 5,6,7 ani, de la terminarea liceului. Iar eu i-am spus că poate unii dintre colegii ei nu o iubesc, dar o iubesc copiii, și asta e cea mai mare sursă de energie pentru ea. Eu am rămas impresionat, pentru că va dați seama, după atâta timp, să te trezești cu foști elevi în fata portii, care spun: „Doamna profesoară, am venit doar să vă salut!”, înseamnă foarte mult. Iar ea continuă să își facă treaba, cu același drag, și după 30 de ani.

R: Cum este Valentin Barbu, ca șef?

Valentin Barbu: Sunt un șef comod. Cere-mi ceva și eu îți spun că ai 90% șanse să primești acel ceva de la mine. N-am fost niciodată șef în relația cu subalternii, i-am apreciat pe cei care știu să facă lucrurile la timp și i-am și lăudat, niciodată nu mi-am însușit meritele lor, întotdeauna am avut curajul să spun public că nu a fost ideea mea, că este munca lor și pentru asta trebuie răsplătiți.

R: Cum vedeți colaborarea cu angajații Consiliului Județean, în perioada următoare?
Valentin Barbu: Ca și până acum, din punctul meu de vedere. Din păcate, mulți dintre ei sunt terorizați, dar va veni și vremea de după 27 septembrie, când le promit că, dacă mă vor alege să le fiu președinte, va fi reinstaurată normalitatea, liniștea și profesionalismul în Consiliul Județean Călărași.

Valentin Barbu:
Comandat: Partidul Național Liberal– Filiala Judeţeană Călăraşi
Executat: SC SC AMG Media News SRL
CUI: 21200012

24.09.2020

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Tratamente de deratizare în vederea eliminării populației de rozătoare de pe domeniul public

lun oct. 5 , 2020
Prin prezentul vă aducem la cunoștință că PRIMĂRIA MUNICIPIULUI CĂLĂRAȘI va executa în perioada 09 – 12.10.2020, tratamente de deratizare în vederea eliminării populației de rozătoare de pe domeniul public, în intervalele orare 8.00 – 12.00 și 13.00 – 17.00. ​Tratamentele se vor aplica doar când condițiile atmosferice sunt favorabile, […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!