Un proiect de 100 miliarde de lei vechi riscă să fie abandonat din cauza Ministerului Muncii

My beautiful pictureNeglijenţă, indiferenţă, iresponsabilitate. Sunt doar trei cuvinte ce pot descrie modul în care, unii funcţionari guvernamentali, îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu în situaţia în care, o investiţie de aproximativ 100 de miliarde de lei vechi, din judeţul nostru, aşteaptă  doar O semnătură  pentru a fi finalizată. Suma respectivă a fost alocată proiectului ,, Demnitate regăsită”, implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGAPSC), din cadrul Programului de Interes Naţional PIN 1, finanţat de Ministerul Muncii („Restructurarea instituţiilor de tip vechi destinate persoanelor adulte cu handicap şi crearea de servicii alternative de tip rezidenţial”). Proiectul  vizează restructurarea Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Plătărești,  prin înființarea unor centre situate în localitățile Dichiseni, Vlad Țepeș și  Cuza Vodă, fiecare dintre acestea având o capacitate de 50 de locuri. Construcţia celor trei centre a început în anul 2008, şi urma să se finalizeze în anul 2010. Au trecut trei ani de zile de atunci  şi, nici în acest an,  se pare că, nu sunt şanse pentru punerea lor în funcţiune. Acest lucru ne-a fost confirmat şi de către directorul D.G.A.S.P.C., Mihai Roibu care s-a arătat nemulţumit  de modul  în care se derulează investiţia.

18 adrese înaintate, în patru ani,  la Ministerul Muncii pentru demararea investiţiei

,,Din anul 2008 şi până în anul 2012, am înaintat 18 adrese la Ministerul Muncii pentru adoptarea actelor normative necesare, pentru  finanţarea, în continuare, a lucrărilor de execuţie pentru cele trei centre. Tot atâtea demersuri am făcut pentru  semnarea actelor adiţionale prin care se dă  avizul favorabil pentru  demararea lucrărilor în fiecare an. Hăţişul birocratic, dar şi indiferenţa de care au dat dovadă, în aceşti ani, unii funcţionari din Ministerul Muncii au făcut ca banii să vină cu multă întârziere şi să nu reuşim să terminăm lucrările de execuţie”, a spus directorul Roibu .

De două luni de zile se aşteaptă doar o semnătură pentru finalizarea construcţiei celor trei centre

La finele anului 2012, lucrurile păreau că intră pe făgaşul normal.  În data de 4 decembrie 2012, a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 1195, prin care s-a alocat de la Bugetul de Stat al anului  2013, suma de 1,25 milioane de lei pentru finalizarea centrelor de la Dichiseni, Cuza Vodă şi  Vlad Ţepeş. Aşa cum era de aşteptat, a fost adoptat Bugetul de Stat, în luna februarie, iar în luna martie ar fi urmat, aşa cum era firesc, să fie semnat actul adiţional prin care să fie avizată continuarea lucrărilor . DGAPSC şi Consiliul Judeţean Călăraşi au  înaintat o adresă, în acest sens, pe data de 15 martie a.c.,  pentru semnare actului adiţional respectiv. Au trecut două luni de zile şi cele două instituţii nu au primit niciun răspuns.

,,În această perioadă am purtat discuţii atât cu Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, cu Secretarul  de Stat, Teodor Codrin Scutaru, pentru deblocarea acestei situaţii şi nici până în prezent nu am primit niciun fel de răspuns”, a mai afirmat Mihai Roibu.

Actul adiţional prin care se dă avizul de începere a lucrărilor zace într-un birou de o lună de zile

Acel act adiţional a trebuit să treacă prin mai multe departamente. După informaţiile deţinute de directorul Roibu, acel document a fos avizat de către Direcţia juridică din cadrul ministerului , a trecut şi de Departamentul economic şi  acum zace, de o lună de zile, în biroul unui controlor delegat din cadrul Ministerului Finanţelor . În această situaţie, acel act  nu poate fi semnat  de Secretarul  de Stat,  Teodor Scutaru pentru a fi deblocate lucrările de constructie. ,,Şi în această săptămână, am înaintat o nouă adresă, prin care am solicitat o poziţie oficială a Ministerului faţă de această investiţie. În aceeaşi adresă, am solicitat şi  alcătuirea unei comisii de audit, din partea ministerului, pentru  a se elucida, în acest fel, cine este responsabil de întârzierea şi compromiterea acestei investiţii“, a mai adăugat directorul DGAPSC, Roibu.

Clădirile celor trei centre au început să se degradeze

Construcţia celor trei centre este finalizată în proporţie de peste 80%. Însă abandonarea lucrărilor de execuţie, în anul 2012, când nu au fost alocat niciun ban pentru continuarea lor, a dus la degradare construcţiilor. Pentru că nu a fost finalizată lucrarea de hidroizolaţie a acoperisurilor celor trei clădiri,   apa din precipitaţii  s-a infilitrat pe pereţi şi a fost  afectată instalaţia electric. Se poate spune că ar putea  fi compromisă şi investiţia Consiliului Judeţean, de 1,8 milioane de lei, bani care au fost alocaţi pentru achiziţionarea dotărilor şi mobilierului.  Directorul Roibu a mai precizat că a fost obligat, prin lege, să achiziţioneze aparatura tehnică înainte de finalizarea celor trei centre. Conform cerinţelor legale, spaţiile respective  trebuiau să  fie proiectate, în funcţie de dimensiunile  aparatelor care urmau să fie montate.

Firma constructoare nu mai poate asigura paza centrelor,  din cauza lipsei banilor

Din luna februarie a acestui an,  firma constructoare, ICM  Antrepriza  Nord Baia Mare, nu a mai reuşit să asigure paza celor trei centre, din cauza lipsei de bani. De, fapt, acest serviciu, nu intră în obligaţiile constructorului. În aceste condiţii, clădirile celor trei centre sunt lăsate la ,,mila Domnului”,   putând fi oricând vandalizate de hoţi.

Nu s-a dat undă verde  pentru recrutarea personalului

Tot la începutul acestui an, Consiliul Judeţean şi DGASPC au inaintat  la Ministerul Finanţelor o adresă scrisă, prin care s-a solicitat înfiinţarea unui număr de 103 posturi pentru angajarea personalului care  va asigura îngrijirea persoanelor cu handicap  ce vor fi cazate în cele trei centre. Răspunsul din partea Ministerului Finanţelor  a fost unul negative, pe motiv că nu există bani pentru finanţarea posturilor respective.

Ce se va întâmpla cu investiţia aflată în  grija Ministerului Muncii?

În decursul celor şapte ani de zile, în care s-a derulat construcţia celor trei centre destinate persoanelor cu handicap neuro-psihiatric, nimeni din Ministerul Muncii nu a venit la faţa locului pentru a vedea cum decurg lucrările de execuţie. Probabil că persoanele cu handicap nu reprezintă o miză elctorală pentru factorii politici care s-au perindat  în guvernele acestei ţări. Cei aproximativ 10 milioane de lei investiţi se vor duce pe ,,apa sâmbetei”,în cazul în care, nici în acest an, nu vor fi finalizate lucrările de  construcţie .

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

2,8 miliarde de lei vechi vor fi alocaţi pentru modernizarea pieţelor Orizont şi Cuza Vodă din Călărași

mie mai 15 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱După cum arată în prezent cele două pieţe , Orizont şi Cuza Vodă , se poate spune că nu fac cinste municipiului Călăraşi. Aspectul acestora , de mici târguri,  unde comerţul se desfăşoară haotic, cu tarabe  aruncate aiurea, unde producătorii îşi vând produsele acolo după […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!