“Te iubesc, orice culoare ai avea” – O carte despre rivalitatea între frați și dragostea necondiționată

Print Friendly, PDF & Email

13131590_821858881252822_4661327628361665409_o Școala Helikon, din Călărași, a găzduit joi, 5 mai, o lansare de carte aparte: una dedicată copiilor, dar și părinților, deopotrivă.

13119949_821859657919411_1161561703478900001_o“Te iubesc, orice culoare ai avea” a ajuns și la copiii din Călărași, prin intermediul acestei lansări, iar autoarea Mihaela Coșescu și ilustratoarea, de doar 13 ani, Ana Stinghe, au dorit să ne  împărtășească ce emoții se ascund, în paginile acestei cărți.

Cartea este centrată pe ideea apariției unui frățior, în sânul familiei, și vorbește despre dragoste, înțelegere și se finalizează cu un joc al dragostei și conectării, în familie.

13131511_821858884586155_7552412441781673989_o (1)Mihaela Coșescu ne-a povestit că această carte, dedicată celor mici, s-a născut din viața reală.

Primul meu copil este o fetiță, Maria, care atunci când a apărut frățiorul în viața ei, a fost foarte geloasă. Avea aproape doi anișori și a trăit tot felul de crize de furie și gelozie.

De mică i-au plăcut, însă, poveștile  și atunci am început să inventez poveștile cu girafa Gigi, care trăia întâmplări asemănătoare cu cele ale Mariei. M-am gândit, apoi, să le aștern pe hârtie, dar aveam nevoie de o grafică pentru carte, care să vină din partea cuiva apropiat de vârsta copiilor. Pe Oana Moraru, de la școala Helikon, am cunoscut-o, inițial, prin intermediul postărilor sale, după care ne-am împrietenit și am rugat-o să îmi facă o propunere, în acest sens. Surpriza a fost că mi-a făcut cunoștință cu Ana, care are 13 ani, și cu care sunt vecină, în cartierul unde locuiesc, în București. Am luat legătura cu părinții săi, am aflat că este pasionată de pictură și, după ce am văzut câteva desene pe care le realizase, am hotărât să trecem la treabă împreună. Povestea le-a plăcut tuturor membrilor familiei, iar grafica a fost făcută într-un timp relativ scurt. Acum avem în lucru o nouă carte, care are mai multe teme: cum să răspundem cu empatie la momentele create de copiii noștri, să le respectăm sentimentele și să le acceptăm, dar nu fără a le corecta, printr-o comunicare non-violentă. Copiii își vor regăsi sentimentele în această carte, iar părinții, citind poveștile împreună cu copiii, vor putea să exteriorizeze acest limbaj. Sper să vină cu o abordare care să îmbogățească viața familiilor, emoțional, dar și prin informații, pentru că va fi inclusă și o parte științifică privind viața animalelor, care să fie învățate de copii, fără ca ei să simtă.”

Întrebată cât de greu sau de ușor i-a fost să facă desenele pentru carte, Ana ne-a mărturisit că a trecut prin mai multe stări de creație: „Aveam perioade când mă apucam și lucram fără oprire și perioade când nu știam ce să desenez. Acela a fost începutul, pentru că acum lucrez la a doua carte, care face parte din seria cărților de povești pe care le va lansa Mihaela Coșescu.”

Despre lansarea pe care găzduit-o, Oana Moraru, profesor și manager la Școala Helikon din Călărași, a spus:

“În cartea asta stă o mică minune. E ascunsă fie în penelul blând de pe gâtul girafei, fie între cuvintele care caută interiorul nostru. E terapeutică într-un mod subtil, fantastic, comic și lejer. E o achiziție de familie, una sufletească, intimă și de complicitate întru toate lucrurile lumești pe care copiii le resimt de la venirea lor în viață: invidia, gelozia, teama de a nu fi suficient de bun pentru iubire necondiționată. Cartea asta este o pastilă magică pentru temerile noastre și ale copiilor nostri.”
profile-picture-2-600x600Cu certitudine putem spune că este un proiect ambițios, curajos, dar și costisitor, atât ca timp, cât și ca bani, pentru care autoarea, Mihaela Coșescu, nu a pregetat să renunțe la activitatea pe care o făcea  zi de zi, pentru a se implica, 100%, în scrierea unor povești care vin cu întâmplări trăite în viața de familie, dar și cu răspunsuri la niște situații prin care trec mulți copii și părinți, deopotrivă. Prin intermediul site-ului Creștem Oameni – www.crestemoameni.ro, a reușit să se facă cunoscută, dar și să primească susținere din partea unor asociații care au simțit importanța acestui proiect educațional.

Cei care doresc să comande cartea „Te iubesc, orice culoare ai avea”, o pot face direct, de pe site-ul menționat: www.crestemoameni.ro.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Copiii din Parohia Bisericii ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, mai aproape de credinţă

Dum mai 8 , 2016
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱O bună educaţie poate fi dată copiilor şi prin apropierea de biserică. În felul acesta, copiii sunt ajutaţi să îşi construiască un sistem de valori spirituale şi morale, indispensabil în devenirea lor ca adulţi. Biserica ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”  reprezintă un bun exemplu, în această […]