Sistarea lucrărilor la Biblioteca ,,Alexandru Odobescu” a provocat scandal în Consiliul Judeţean

Print Friendly, PDF & Email

cj bibl. jud.,, Uite etajul, nu este etajul!” Cam aşa se poate rezuma întreaga tevatură generată de iniţiativa conducerii Consiliului Judeţean Călăraşi  de a sista lucrările la noul sediu al Bibliotecii Judeţene ,, Alexandru Odobescu”.  Construcţia noii clădiri a început în cursul anului 2013,  cu girul dat de consilierii judeţeni, şi urma să fie pusă în funcţiune  la jumătatea anului 2016, probabil, înainte de alegerile locale. În felul acesta, conducerea liberală a Consiliului Judeţean  ar fi putut puncta în faţa alegătorilor călărăşeni,  o realizare importantă în mandatul politic 2012-2016. Iniţial, actuala construcţie a fost proiectată cu cinci etaje. Însă, surpriză, în prima şedinţă, din acest an, executivul Consiliului Judeţean a propus consilierilor sistarea lucărilor la noul sediu al Bibilotecii Judeţene,  pe motiv că nu se mai   construieşte cel de al cincilea etaj, întrucât, companiile de fast food, Mc Donald’s sau KFC nu au  acceptat sa îşi deschidă puncte de lucru în acesta construcţie. Propunerea  venită din partea executivului  este una surprinzătoare şi nu a fost acceptată de o parte din consilieri. Aceştia au susţinut faptul că  se pot găsi şi alte soluţii pentru finalizarea construcţiei , pentru nu mai fi cheltuiţi alţi bani  necesari pentru reproiectare.   Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Marian Dinulescu a  venit în faţa consilierilor judeţeni cu o explicaţie, deloc plauzibilă, motivînd că se doreşte  sistarea lucrărilor  pentru noua clădire,  întrucât nu se justifică mai multe spaţii  incluse în proiectul iniţial.

 Marian Dinulescu: ,,Bă, vreţi să o facem cu şapte nivele , o facem, bă, că e pe bani publici!”

Cum preşedintele Răducu Filipescu a lipsit nemotivat de la şedinţa respectivă , vicepreşedintele Marian Dinulescu a fost nevoit să  vină cu argumente solide privind necesitatea aprobării Hotărării privind sistarea lucărilor la construcţia noii biblioteci. Însă nu a reuşit decât să vină cu câteva afimaţii, în cunoscutul său stil mucalit.  “Trebuie sa facem ceva cu aceasta bibliotecă!  Cinci nivele, la această bibliotecă, e niţel cam mult.Bă, vreţi să o facem cu şapte nivele , o facem, bă, că e pe bani publici. Spuneţi care e argumentul să o facem cu cinci nivele. Voi faceţi mişto pe banii publici!”, a spus Dinulescu.

Daniel Ştefan : ,,Trebuie să ştim exact cum vom continua construcţia”

Administratorul public al judeţului Călăraşi,  Daniel Ştefan a venit în faţa consilierilor judeţeni şi le-a explicat motivele care au stat la baza luării deciziei  executivului Consiliului Judeţean. ,,Acest proict a avut un termen si a fost adiţionalizat în fiecare an. Ultimul termen a fost 15 decembrie 2015.   Data respectivă fiind termenul final, nici beneficiarul, Consiliul Judeţean, şi nici antreprenorul construcţiei nu au solicitat emiterea unui alt act adiţional , drept pentru care, proiectul  a fost încheiat.  Însă contractul nu a fost finalizat din vina antreprenorului. Au existat anumite spaţii care, în proiectul executat de antreprenor nu aveau destinaţia stabilită, în momentul respectiv. Si atunci, s-a venit cu un proiect suplimentar de finanţare a finisajelor unor spaţii  de la parter şi etajele superioare. Iar proiectantul, în afară de aceste suplimentări cu  care ar fi trebuit să vină pentru finalizarea etajelor, ar fi trebuit să furnizeze şi specificaţiile tehnice pentru utilajele care vor fi instalate în viitoarea bibliotecă judeteana. Din cauza întârzierilor înregistrate în furnizarea acestor specificaţii tehnice de către subcontractor, de către proiectanţii de specialitate, acele instalaţii termice, sanitare electrice, s-a ajuns la acest blocaj. Nu este vina antreprenorului că n-a avut specificaţiile tehnice .Am ajuns la sistare, pentru că nu  avem toate datele tehnice de la proiectant referitoare la utilajele ce vor fi montate, ca să ştim exact cum vom continua construcţia.

Liviu Vârtejeanu: ,,Proiectul construcţiei este ilegal!”

Consilierul PSD, Liviu Vârtejanu a firmat că acest proiect este ilegal, întrucît sunt diferenţe privind  etapele de realizare aledocumetaţiei acestuia. Totodată, Vârtejanu acerut public demisia secretarului judeţului, Dumitru tudone şi a directorului tehnic din Consiliul Judeţean Sorin Vasilescu.

În 2012 s-a efectuat un studiu de fezabilitate şi şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie în care erau stabilite valoare financiară a lucrărilor şi dotărilor noului sediu al bibliotecii. După ce au fost aprobate, Consiliul Judeţean a comandat  realizarea proiectului tehnic şi  detaliile de execuţie care au fost  predate în luna aprilie 2013.  Aici s-a produs ruptura. La proiectul tehnic s-a produs ruptura.  Executivul Consiliului a funcţionat ilegal pe o documetaţie tehnică ilegală . S-a schimbat tema proiectului  tehnic.  Ar fi trebuit să se vină la momentul respectiv cu propunerile de modificare a proiectului tehnic şi nu să ne trezim acum, că sunt prea mute spaţii în cadrul bibliotecii ce nu pot fi ocupate.Marea problemă ţine de legalitatea  acestui proiect. În acestă situaţie,  propun eliberarea din funcţie a secretarului judeţului  şi a directorului tehnic. Când s-a făcut  contractul de finanţare a acestui proiect s-a semnat pentru banii alocaţi pentru anul în curs,  vreo 9 miliarde de lei vechi, şi atunci s-a stabilit şi un termen de execuţie , respectiv, 25 .07 2016. Vreau să vă spun că acest termen este plauzibil. Până la această dată, s-ar termina investiţia, dacă se găseste soluţia legală. Eu  urmăresc şi  modul în care au fost  investiţi banii în această construcţie şi voi veni în faţa dumneavoastră cu un raport public pe această temă, întrucât  consider că s-au cheltuit foarte mulţi bani.”, a spus consilierul PSD, Liviu Vârtejanu.

În ciuda opoziţiei consilierilor PSD şi  ALDE,  Hotărârea privind sistarea lucrărilor la Biblioteca Judeţeană a fost aprobată  cu 18 voturi ,,pentru”. Astfel, lucrările la noua construcţie ce valoarează suma de 4,1 milioane de euro, au rămas în  aer. Vorba vicepreşedintelui Dinulescu…,, mişto pe bani publici”…

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Declarația președintelui UNPR Călărași, Aurel Niculae, despre posibila plecare a primarului Drăgulin, din partid

vin ian. 29 , 2016
Întrebat cum comentează informația privind anunțarea candidaturii primarului Daniel Ștefan Drăgulin, la Primăria Municipiului Călărași, președintele organizației județene a UNPR, deputatul Aurel Niculae, a declarat, pentru Actualitatea de Călărași: “Eu pot să vă spun ce am discutat cu primarul Drăgulin, alături de care am finalizat lista candidaților la alegeri și […]