SC Albatros-Podul 4 amendată cu 18.000 de lei pentru accidentul de muncă soldat cu doi morţi

646x404În urmă cu o lună şi jumătate, pe data de 13 februarie, în incinta societăţii Albatros, ce deţine restaurantul „Podul 4”, din Călăraşi, a avut loc un cumplit accident de muncă ce a dus la decesul a doi muncitori. Tragedia s-a petrecut pe platforma unei ferme ce aparţine societăţii, într-un siloz în care era depozitată soia. La acea dată, doi muncitori, Ciofu Dumitru în vârstă de 34 de ani şi Mihalcea Nicolae, de 44 de ani, angajaţi în cadrul societăţii cu contract de muncă, au pătruns într-o celulă a silozului fiind suprinşi de o cantitate mare de cereale. La faţa locului, au sosit într-un timp scurt mai multe echipe de prim ajutor din cadru ISU şi de la Serviciul de Ambulanţă, care au intrevenit pentru salvarea celor doi muncitori. În pofida eforturilor depuse, cele două victime nu au mai putut fi salvate. Poliţia şi Inspectoratul Teritorial de Muncă din Călăraşi au inţiat o anchetă pentru a se stabili cauzele care au dus la tragicul accident.
Inspectorul şef adjunct, din cadrul ITM Călăraşi, cu atribuţiuni în domeniul securităţii şi sănătaţii în muncă, Nicolae Dumitru ne-a prezentat raportul realizat în baza cercetărilor efectuate.
646x404 (1),,Accidentul s-a datorat expunerii celor doi muncitori în afara sarcinilor de muncă, aceştia au intrat intr-o zonă interzisă, în celula unui siloz de cereale. Demn de menţionat este faptul că, în momentul accidentului, cei doi erau sub influenţa alcoolului. Conform expertizei efectuate de medicii legişti, Ciofu Marian avea o alcoolemie de 0,37 mg la mie şi Mihalcea Nicolae,1,37 mg la mie. Din declaraţiile martorilor audiaţi, a reieşit faptul că aceştia au luat singuri decizia de a pătrunde în siloz, fără a primi de la şeful ierarhic superior o asemenea sarcină de serviciu. În acea zi, şeful lor a lipsit din unitate şi nu a fost desemnat un înlocuitor al acestuia. Din cercetările efectuate de inspectorii de muncă reiese faptul că cei doi angajaţi au beneficiat de instrucţiuni periodice privind siguranţa şi securitate în muncă, conform Legii nr.519/2006. Cu toate acestea, reprezentanţii ITM au constatat că, reprezentanţii conducerii societăţii Albatros nu au luat măsuri pentru verificarea şi supravegherea, faptică, a modului în care respectă şi aplică prevederile fişei postului, a regulamentului intern, a instrucţiunilor proprii, precum şi a prevederilor legale în domeniul în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Nu a stabilit responsabilităţi privind conducerea şi supravegherea procesului de producţie în lipsa şefului de fermă.
De asemenea, conducerea societăţii nu a luat măsuri pentru semnalizarea tuturor riscurilor de accidentare, în speţă, nu a semnalizat riscul de accidentare la urcarea pe siloz a persoanelor neautorizate.
Pentru aceste abateri, societatea Albatros a primit sancţiuni în valoare totală de 18.000 de lei, conform prevederilor legale”, a precizat pentru „Actualitatea de Călăraşi”, inspectorul-şef adjunct, din cadrul ITM Călăraşi, Nicolae Dumitru.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Primăria Cuza-Vodă a deschis drumul proiectelor finanțate prin Regio, pe infrastructura educațională

joi apr. 3 , 2014
Miercuri, 2 aprilie, a fost semnat primul proiect pe Regio, domeniul 3.4. – reabilitare infrastructură educațională în județul Călărași, accesat de primăria Cuza Vodă. Proiectul, în valoare de aproximativ 1 milion de euro, vizează modernizarea şi reabilitarea Şcolii Gimnaziale cu clasele I-VIII, din Cuza Vodă și este prima școală, din […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!