În urmă cu câteva zile, ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că a propus un proiect de lege care, dacă va trece de Parlament, începând cu 1 iunie 2015, medicii ar putea primi salarii mai mari. O propunere, în acest sens, a plecat și de la Călărași, în urmă cu o lună de zile, când managerul Spitalului Județean de Urgență Călărași, Dan Romulus Șerban, transmitea Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Sănătate, trei propuneri: una privind posibilitatea majorării salariilor medicilor cu bani de la Consiliul Județean, pentru a-i atrage pe medici la Călărași, a doua se referea la medicii rezidenți pe post, care își pot susține examenul de specialitate anticipat, și cea de-a treia viza modul în care se poate semna contractul cu CAS, de către un medic ce deține și un cabinet particular, dar care lucrează și într-un Ambulatoriu, însă nu este remunerat pentru munca prestată.
Prezent la un post de televiziune, ministrul Bănicioiu a dat exemplul Spitalului Județean Călărași:
„Ne dorim să crească atât calitatea actului medical, cât și cea a omului din sistem. Spitalele județene și cele orășenești au mari probleme că nu atrag medici. Am fost la Călărași unde nu era reanimator la Camera de gardă, cardiolog, etc. și am stat de vorbă cu președintele Consiliului Județean, care mi-a zis că nu vrea să vină nimeni la Spitalul Județean, pentru că salariile sunt foarte mici, dar nu există nici cadru legal pentru a le suplimenta pe cele existente. În urma propunerilor sosite, acum venim cu cadrul legal, pentru că, înțeleg, nimeni din sistem nu a observat acest lucru, în acești 5 ani de când au fost preluate spitalele, că poate fi plătit medicul, dar îl poți și motiva din bugetul Consiliului Județean sau Consiliului Local, de care aparține spitalul. Dăm posibilitatea Consiliilor Județene și Primăriilor să atragă și să plătească un medic specialist de care comunitatea are nevoie la spitalul administrat de autoritățile locale.”, a spus Nicolae Bănicioiu.
De menționat, că un medic rezident într-un spital din România câștigă, în medie, 300 de euro lunar.
Managerul Dan Șerban a declarat, pentru Actualitatea de Călărași, referitor la proiectul de lege: „Nu pot decât să salut decizia Ministerului Sănătății care permite și implică, odată în plus, comunitățile locale în susținerea sistemului sanitar. Posibilitatea de a se acorda salarii suplimentare pentru medicii ce activează într-o specialitate deficitară, în spitalele pe care le coordonează, are cel puțin două efecte benefice: creșterea calității actului medical și blocarea migrării medicilor specialiști spre orașele mari și orașele Europei, prin menținerea acestora aproape de mediul în care s-au format și care i-a format. Este una dintre măsurile care îți permite să crezi că speranța nu este încă definitiv îngropată.”