Ruxandra Prică: ,,E necesar ca primarii şi agenţii economici să manifeste interes pentru calificarea profesională”

Ruxandra  Prica,,Educaţia este singura armă cu care am putea schimba lumea” (Nelson Mandela). Acesta este motto-ul după care este centrată activitatea Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA), din Călăraşi. Instituţie recunoscută, la nivel naţional, prin calitatea superioară a serviciilor pe care le oferă în domeniul calificări profesionale, CRFPA Călăraşi are de îndeplinit, şi în acest an, câteva obiective majore, menite să satisfacă cerințele existente pe piaţa muncii. Ruxandra Prică, directorul CRFPA Călăraşi a dorit să aducă în atenţie câteva dintre priorităţile instituţiei pe care doreşte să le pună în practică.

,,Pentru anul 2015, ne dorim să asigurăm calificarea unui număr de 3320 de persoane, în judeţele în care ne desfăşurăm activitatea. Numai în Călăraşi, avem ca obiectiv să organizăm cursuri de calificare pentru 648 de persoane, aflate în căutarea unui loc de muncă, din care 218 vor fi din mediul rural. Totodată, în acest an, ne vom îndrepta atenţia asupra tinerilor. Ne-am propus să oferim cursuri de formare unui număr de 378 de tineri, cu vârsta maximă de 25 de ani. În ceea ce priveşte oferta noastră de calificare, dorim ca anul acesta să desfăşurăm 219 cursuri, din care 196 vor fi destinate şomerilor . Dintre acestea, 23 de cursuri vor fi de iniţiere în meseriile: operator calculator, barman, reflexo-terapeut. 17 cursuri vor fi de calificare şi 25 de cursuri vor fi de perfecţionare, destinate persoanelor cu studii superioare. Iar 15 cursuri vor fi desfăşurate în cadrul proiectelor europene aflate în implementare, la care noi suntem parteneri.”, a precizat Ruxandra Prică.

Activitatea CRFPA Călăraşi, tot mai vizibilă în comunitatea călărăşeană

Situaţia economică, tot mai precară în ultimii ani, a judeţului Călăraşi a avut efecte nefaste asupra pieţei muncii locale. Tot mai mulţi călărăşeni nu au locuri de muncă şi majoritatea agenţilor economici din judeţ şi-au închis porţile. Singura şansă a călărăşenilor, aflaţi în căutarea unui loc de muncă, este calificarea profesională în domenile cerute pe piaţa locală. În acest context, conducerea CRFPA Călăraşi doreşte să vină în întâmpinarea administraţiilor locale, dar şi a agenţilor economici, pentru a oferi informaţii utile privind serviciile sale de consiliere şi de calificare profesională. ,,În perioada imediat următoare, intenţionăm să creştem gradul de vizibilitate, privind activitatea pe care o desfăşurăm. Vom organiza o serie de întâlniri, atât cu primarii din localităţile rurale, cât şi cu agenţii economici. În cadrul acestor întâlniri, vom purta discuţii privind identificarea unor soluţii pentru calificarea persoanelor defavorizate din comunităţile sărace, dar şi angajarea lor în cadrul societăţilor agricole care doresc să aibă personal calificat în cultura plantelor sau în creşterea animalelor, domenii pentru care noi asigurăm şcolarizare. În continuare, avem o bună colaborare cu marii agenţi economici din Călăraşi, aşa cum este Tenaris, Donalam, Saint-Gobain. Pentru societatea Tenaris, avem în vedere organizarea unor cursuri pentru meseriile de excavatorist şi de sudor, ce sunt necesare pentru procesul de producţie. Suntem deschiși pentru o bună conlucrare cu toţi agenţii economici, dar şi cu reprezentanţii instituţiilor publice, atât din Călăraşi, cât şi din celelalte judeţe, unde noi ne desfăşurăm activitatea (Galaţi, Vrancea, Giurgiu, Ialomiţa, Constanţa).

E necesar ca primarii şi agenţii economici să manifeste mai mult interes pentru procesul de calificare profesională. Avem nevoie de noi locuri de muncă şi de formare educaţională continuă, pentru că numai aşa se poate aduce plus valoare comunităţilor noastre.”, a precizat directorul CRFPA.

Parteneriate cu liceele călărăşene

Un deziderat pe care directorul Ruxandra Prică doreşte să îl realizeze se referă la încheierea unor parteneriate cu liceele călărăşene. ,,Am purtat discuţii cu reprezentanţii Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” din Călăraşi, care şi-au arătat interesul de avea o relaţie strânsă cu instituţia. Vom desfăşura întâlniri periodice cu elevii din clasele terminale pentru a-i consilia în alegerea unei meserii cerute pe piaţa muncii şi de a le prezenta oferta noastră educaţională. Dorim, totodată, să încheiem astfel de parteneriate cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu toate liceele din Călăraşi.”,a afirmat Ruxandra Prică.

CRFPA Călăraşi partener în proiectul strategic european ,,My Bussines”.

În prezent, centrul este partener în cadrul unui proiect european, accesat de ADR Sud Muntenia, ce va fi implementat în România şi în alte cinci ţări europene. Prin activităţile pe care le derulează, acest proiect are drept scop asigurarea unor servicii de consiliere privind dezvoltarea profesională şi antreprenorială a persoanelor şomere de lungă durată, care au vârsta de peste 50 de ani. Persoanele beneficiare ale acestui proiect sunt femei cu copii, cei cu nevoi speciale, care nu au un loc de muncă. De asemenea, conducerea centrului are în vedere o bună conlucrare cu ADR Sud Muntenia, privind accesarea fondurilor europene pe noul Program Operaţional Regional 2014-2020.

Parteneriat cu DGASPC

În perioada imediat următoare, CRFPA Călăraşi va încheia un parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială pentru Potecţia Copilului (DGASPC) Călăraşi, pentru desfăşurarea unor cursuri de calificare destinate tinerilor instituţionalizaţi, care vor împlini vârsta de 18 ani, sau care au ieşit din sistemul de protecţie socială. Prin implementarea proiectului european ,,INSERT”, 25 de astfel de tineri vor beneficia de cursuri de calificare în meseriile: confecţioner textile, patiser, lucrător în comerţ, manichiuristă sau lucrător în alimentaţie.

Noi cursuri de calificare

,,În acest an, intenţionăm să obţinem autorizări în noi meserii, aşa cum sunt : pizzar, lucrător în alimentaţie ( în domeniul organizării de evenimente), imprimator serigrafist şi lucrător în domeniul amenajărilor peisagistice. Totodată, intenţionăm să obţinem calificarea ISO 9001/2008, în Managementul Calităţii. Prin activitatea pe care o desfăşurăm, dorim să devenim parteneri activi pe piaţa muncii, prin serviciile pe care le oferim tuturor beneficiarilor.”, a afirmat directorul CRFPA, Ruxandra Prică.

 

 

 

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Ziua Europei, un eveniment deosebit, celebrat la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu"

sâm mai 9 , 2015
Data de 9 mai reprezină ziua păcii şi unităţii Europei. Ziua Uniunii Europene marchează istorica Declaraţie de la 9 mai 1950, a ministrului francez de externe, Robert Schuman care a propus celorlalte state europene să pună în comun producţia de oţel şi cărbune ca act de încredere. Acest important proiect […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!