Proiectul de Lege, inițiat de Dan Motreanu, Cristina Pocora și Ben-Oni Ardelean, a fost adoptat de Parlament

proiect de legeProiectul de Lege se referă la situația minorilor români aflați în străinătate sub o formă de protecție, care nu au document de stare civilă, identitate sau de călătorie românesc. Lipsa certificatului de naștere românesc duce la imposibilitatea de eliberare a unui pașaport temporar acestor minori, având în vedere că nu au atribuit cod numeric personal.

Propunerea legislativă nr 540/2014 adoptată de Camera Deputaților, în ședința din 28 octombrie 2015, completează Legea nr 119/1996 privind actele de stare civilă, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 339 din 18 mai 2012, cu modificări și completări ulterioare.

Ministerul Afacerilor Externe a semnalat de nenumărate ori Ministerului Afacerilor Interne situația minorilor români aflați în străinătate sub o formă de protecție, care nu au niciun document de stare civilă, de identitate sau de călătorie românesc. Lipsa certificatului ne naștere românesc duce la la imposibilitatea de eliberare a unui pașaport temporar acestor minori, având în vedere că nu au atribuit  un cod numeric personal.

Pentru imbunătațirea cadrului legislativ care veghează la interesul superior al minorului, Parlamentul României a adoptat Legea nr.175 din 6 iunie 2013 pentru modificarea și completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulații a cetațenilor români în străinătate, prin care se acorda misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale României din străinătate posibilitatea de a emite pașapoarte temporare pentru minori aflați în situații deosebite și sub o formă de protecție in străinătate.

Această propunere legislativă vine în completarea acestui cadru legislativ, prin introducerea unei prevederi legale care să abiliteze misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din strainătate, ca în situații temeinic justificate, pentru minorii cetățeni români aflați in străinătate sub o forma de protecție specială dispusă de autoritațile locale competente,să poată inscrie, cu titlu gratuit, certificatele de stare civilă străine ale acestor copii în registre de stare civilă române, la solicitarea autorităților străine competente sau, după caz, a autorităților române cu atribuții în materie de protecție a copiilor, în scopul reglementării situației juridice a minorilor.

Această propunere legislativă duce la crearea unui instrument optim de lucru pentru reprezentanțele românești din străinătate și la evitarea de situații complicate din punct de vedere al relației cu autoritățile din țara de reședință; de asemenea, se evită campanii de denigrare a României, prin demonstrarea implicării autorităților române în soluționarea acestor cazuri destul de raspândite în Europa.

 

 

 

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Ecoaqua S.A. Călărași anunță întreruperea apei potabile

vin oct. 30 , 2015
ECOAQUA SA, Sucursala Calarasi, anunta cetatenii municipiului Calarasi ca, in data de 03.11.2015, intre orele 00.00 – 21.00, se intrerupe distribuirea apei potabile, in vederea realizarii de catre HIDROCONSTRUCTIA SA a unor lucrari din Programul CL 8 – POS Mediu (echiparea caminelor de monitorizare CM1, CM2, CM3, CM6, CM8 SI […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!