Proiecte de peste 1 miliard de RON, depuse la nivelul județului Călărași

Print Friendly, PDF & Email

Conducerea Consiliului Județean Călărași a susținut o conferință de presă, pentru a prezenta investițiile în infrastructura de drum, în unitățile școlare, în domeniul sănătate, dar și pe cele privind dezvoltarea potențialului turistic al județului.

Lista de investiții, pe anul 2017, a fost prezentată de președintele Vasile Iliuță, alături de vicepreședintele Consiliului Județean, Valentin Barbu, dar și de reprezentanții Direcției de Dezvoltare.

“În ultima perioadă, am bătut la poarta câtorva ministere pentru a demara proiecte, unele mai vechi, dar uitate de către administrație, altele noi, amprenta noii echipe formate în cadrul Consiliului Județean. Am reușit să depunem la nivel de UAT-uri (unități administrative-teritoriale) proiecte în valoare de peste 950 mld lei vechi, prin PNDL.

Avem 218 solicitări de la primării, depuse la Ministerul Dezvoltării pentru programul PNDL 2 și, ca o primă informație, am aflat că prin Ordin al Ministrului avem 137 de proiecte bugetate, ceea ce  înseamnă 752 mil RON, adică 160 de milioane de euro. Dacă aceste date vor rămâne certe, atunci Călărașiul va avea acești bani pentru a investi în școli, grădinițe, drumuri, iluminat public. Înseamnă bani și pentru infrastructură rutieră, apă și canal, reabilitării Cămine Culturale, construcții de școli și grădinițe, în mediul rural, dar și revitalizarea zonelor verzi, prin amenajarea de parcuri și locuri de joacă pentru copii.

Pentru a ajunge la acest rezultat, s-a pornit de la o caravană de consultanță în teritoriu și s-a mers până la urmărirea documentației transmise către minister. Fiecare angajat din cadrul Direcției de Dezvoltare răspunde de 7 primării, pentru a fi cunoscută situația și nevoile acestora, permanent.”, a afirmat președintele Vasile Iliuță.

 Proiecte de peste 1 miliard de RON, depuse la nivelul județului Călărași

Directorul Direcției de Dezvoltare, Daniel Ștefan, a punctat faptul că, în prezent, principala sursă din care se fac investițiile sunt fondurile guvernamentale, complementare celor europene, fiind sume deloc neglijabile, investite la nivelul județului Călărași:

“În prima etapă a Programului Național de Dezvoltare Locală (cu finanțare 2015-2018) sunt 100 de milioane de euro, cu care au fost finanțate cele peste 100 de investiții, făcute în mai mult de 45 de unități administrative, din cele 55, ale județului.

O treime dintre proiecte sunt făcute pentru școli și grădinițe, din mediul urban și rural, în special în unitățile de învățământ care nu au autorizație sanitară. Din cele 100 de investiții,  trei sferturi dintre ele sunt finalizate și un sfert se află în derulare.

 PNDL, etapa întâi, înseamnă și 16 km de drum județean, care se află în licitație publică pentru stabilirea constructorului. De menționat că sunt primii bani care vin din fonduri guvernamentale și la nivel de drumuri județene, acestea fiind modernizate, până acum, prin POR (Programul Operațional Regional).

PNDL, etapa a doua (2017-2020), înseamnă o sumă și mai mare pentru  județul Călărași. Sunt peste 160 milioane de euro (peste 750 mil. RON) sumă care se sperăm a fi contractată, deoarece proiectele depuse, de către toate unitățile administrativ-teritoriale din județ (UAT), cu excepția a două localități: Fundulea și Nicolae Bălcescu, depășesc 1 miliard de RON.

 În afară de aceste proiecte ale UAT-urilor, Consiliul Județean a depus solicitări pentru finanțarea a încă 81 km de drum județean, ceea ce ar însemna aproape 100 de kilometri de drum județean reabilitați din fonduri naționale, adică tot atât cât s-a făcut în perioada 2007-2013, din fonduri europene (POR).”

 Va fi modernizat DJ 402, Nana-Fundulea

Consiliul Județean Călărași a primit notificare de la ADR Sud Muntenia, pentru precontractarea proiectului de modernizare a 61 km de drum, pe DJ 402, fiind posibil ca la finalul lunii iunie să se pregătească documentele pentru contractare. Investiția este în valoare de 128 milioane de lei (28 milioane euro).

 Se va investi și în potențialul turistic al județului

 Proiectul privind portul turistic, de la Călărași, este unul pe care administrația județeană mizează că va schimba fața municipiului și că va înscrie Călărașiul pe harta punctelor turistice.

“În urmă cu șapte ani, am fost incluși în Hotărârea 120, din 2010, cu un proiect care înlocuia Danubius Park, în valoare de 20 milioane de euro. Cofinanțarea era atunci între 5 și 50% și pentru că nu s-a dorit realizarea proiectului, nu s-a depus cererea de tragere a sumelor alocate. Acel proiect nu s-a derulat, dar ceea ce este bine e că ne aflăm în Hotărârea 120 și încercăm acum să etapizăm proiectul și să îl refacem. Am  aprobat pe lista de investiții și refacerea studiului de fezabilitate, pentru a-l depune în mai multe etape.”, a declarat președintele, Vasile Iliuță.

“Împreună cu Ministerul Turismului a fost găsită sursa de finanțare pentru a realiza proiectul ,,Port de agrement”, privind dezvoltarea brațului Borcea, prin accesarea Hotărârii de Guvern 120/2010. Intenționăm, deasemenea, dezvoltarea și reabilitarea digului, care face legătura dintre Parcul Central și acest obiectiv, care va fi portul de agrement.

 Acest proiect, pe lângă realizarea digului, mai are în vedere realizarea unei căi navigabile între Călărași și Silistra, prin achiziționarea a două ambarcațiuni pentru pasageri. Tema de proiect a fost depusă la data de 15 mai, la BRCT, și, dacă vom fi selectați, vom putea depune studiul de fezabilitate, pentru a face proiectul tehnic, ca să putem ajunge la depunerea proiectului privind portul de agrement.

 În prima etapă va fi depus proiectul pentru portul de ambarcațiuni, după aceea vom merge pe consolidarea malului și pe realizarea căilor navigabile între Călărași și Silistra, iar în etapa a treia, a patra și a cincea  vom identifica și lucrurile de utilitate publică.”, a spus Eduard Grama, directorul adjunct al Direcției de Dezvoltare.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Alegeri Lehliu-Gară/ Ștefania Moga: „Nu-l susțin pe Iulian Iacomi, candidatul PSD la funcția de primar”

vin mai 19 , 2017
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱După alegerile parlamentare, lucrurile păreau a se fi așezat în cadrul organizației județene a PSD Călărași. Rezultatele foarte bune obținute, un senator (Roxana Pațurcă) și doi deputați (Liviu Nicolicea și Iulian Iacomi) au dus, însă, și la vacantarea funcției de primar al orașului Lehliu-Gară. Pentru […]