Colegiul Tehnic „Ştefan Bănulescu”, singurul liceu, din judeţul Călăraşi, care va avea clase de arte vizuale şi muzică

Print Friendly, PDF & Email

Evoluţia oricărei comunităţi îşi trage seva din existenţa şcolilor pe care le păstoreşte. Iar  Călăraşiul, urbea de pe malurile Borcei, a demonstrat de-a lungul timpului că a avut şi are şcoli de valoare. Printre unităţile şcolare,   considerate adevărate repere în dezvoltarea învăţământului călărăşean, se numără şi Colegiul  Tehnic  „ Ştefan Bănulescu”.

În anul şcolar 1957-1958 şi-a făcut apariţia, la Călăraşi, Şcoala de meserii-confecţii”, actualul Colegiu Tehnic „Ştefan Bănulescu”. În istoria învăţământului călărăşean, această şcoală s-a evidenţiat ca o instituţiei emblematică  pentru domeniile tehnic şi profesional, reprezentând o rampă de lansare pentru absolvenţii care au dorit să îmbrăţişeze o carieră de succes.

În acest an, Colegiul „ Ştefan Bănulescu” împlineşte o frumoasă vârstă : 60 de ani de existenţă.  Şi ca o încununare a  acestor  ani,  plini de  realizări,  marcaţi  de profesori  care au slujit  cu demnitate această citadelă a educaţiei călărăşene,  dar şi  de  absolvenţii care  i-au trecut pragul,  vor fi înfiinţate noi clase cu profil vocaţional.

Directoarea colegiului, prof. Vasilica Puran, prin iniţiativa sa de a forma aceste clase, a dorit să aducă un suflu nou şi să asigure un nivel superior al actului educaţional.

   În anul şcolar 2017-2018 va funcţiona o clasă cu două grupe : Arte vizuale şi Muzică     

Prof. Vasilica Puran a dorit să  dea mai multe detalii privind funcţionarea acestor clase, precum şi  despre activitatea viitoare a acestui colegiu.

„În anul  şcolar 2016-2017,  la nivel liceal s-au propus trei specializări : 2 clase  cu profil „Pedagogic” ( calificarea: Invatator – educatoare), o clasă cu profil „Teoretic”-Ştiinte ale naturii”, o clasă cu profil „Servicii”(calificarea – Tehnician  în gastronomie). La nivel  profesional (IP3) sunt propuse două clase:

1) -calificarea: Ospătar –chelner, vânzător în unități de alimentaţie publică,

2) – calificarea: Brutar- patiser- preparator produse făinoase. Deasemenea continuă si  Programul „A doua şansă”.

Pentru anul 2017-2018,  am diversificat, foarte mult,  oferta educaţională şi am propus,  pentru prima oară,  o clasă de Arte plastice şi muzică. Sunt 14 locuri pentru profilul „Arte plastice” şi 14 locuri pentru profil” Muzică”– (instrumentist  sau canto). Am observat, de-a lungul timpului, că, la profiul pedagogic, am avut  copii cu un talent nativ pentru canto . Ne putem lăuda astfel  cu Gabriela Amzaru, absolventă anul acesta a liceului nostru ,devenită,  acum,  o artistă consacrată în lumea muzicii uşoare româneşti . De asemenea, elevele noastre,  Antoanela Dima şi Elena Bianca Bucă  au participat şi au urcat podium la cele mai renumite festivaluluri naţionale de muzică: ”Flori de mai”; „Mamaia Copiilor”, „Next star”, etc.”, a precizat directorul Colegiului „Ştefan Bănulescu”, prof. Vasilica Puran”.

 Profesori bine pregătiţi vor preda la clasele de arte  

Este cunoscut faptul că la nivelul judeţului Călăraşi sunt mulţi copii care doresc să se perfecţioneze în muzica instrumentală/canto.  „Avem, la nivelul liceului,  profesori specializaţi în pian, vioară şi putem , de asemenea, să colaborăm cu profesori de la clasele de muzică din cadrul Şcolii „Nicolae Titulescu”, din Călăraşi,  şi cu  profesoara de muzică,  Daniela Tudor, de la Palatul  Copiilor.  La profilul „Arte vizuale” ne bucurăm să îi avem, în mijlocul nostru, pe cunoscutul critic de artă Ana Amelia Mădălina Dincă, pe artistul plastic, Silviu Soare, specializat în sculptură, pictură, ceramică, pe Victor Grigore (desen şi pictură), precum şi  pe Florica Nedelcu, specializată în desen si tapiserie. Pentru cultură generală ne dorim să avem o încadrare cât mai bună în anul scolar viitor, astfel încât , elevii care la finalul celor 12 clase nu doresc să continue cariera în domeniul artistic, să poată să meargă la o altă facultate, conform dorinţei proprii.

Pe acestă cale, mulţumesc domnului inspector şcolar general, prof. dr. Constantin Tudor, care ne-a încurajat sa dezvoltăm filierea vocaţională, propunând clase cu profil  artistic, în planul de şcolarizare al  Colegiului „Ştefan Bănulescu”. Vom deveni, astfel, primul liceu din judeţul Călăraşi care va avea un asemenea profil.”, a menţionat directoarea Vasilica Puran.

Evaluatorii ARACIP au dat aviz favorabil pentru funcţionarea celor două profiluri propuse: „Arte şi Ştiinte ale naturii”.

„Pentru a putea funcţiona  cu cele două clase propuse, pe data de 3 mai a.c., Colegiul „ Ştefan Bănulescu” a primit vizita evaluatorilor ARACIP (Agenţia Română de Asigurarea Calităţii în Învăţămîntul Preuniversitar) care au dat aviz favorabil. Aceştia ne-au sugerat faptul că, pe lângă colegiu, trebuie să înfiinţăm, în anii următori, clase de nivel primar şi gimnazial, cu profil „Arte vizuale şi Muzică” , pentru a putea creşte şi educa tinerele talente din judeţul nostru, de la cele mai fragede vârste.  Nu mă îndoiesc de faptul că domnul inspector şcolar general, Constantin Tudor, ne va sprijini,  pe viitor, în consolidarea colectivului de cadre didactice, dar şi pentru formarea unor astfel de clase.” a afirmat prof. Puran.

Primăria a acordat sprijin financiar pentru dotarea claselor de arte

Colegiul Tehnic  „Ştefan Bănulescu” a beneficiat de un sprijin necondiţionat din partea Consiliului Local şi a edilului Daniel Drăgulin, în alocarea fondurilor necesare pentru dotarea claselor cu echipamentele necesare şi cu  instrumente muzicale. Suma alocată a fost de aproximativ 50.000 lei.

O nouă clasă,  cu profilul  „ Ştiinţe ale naturii”

„Totodată, din toamnă,  ne propunem să realizam si o clasă cu profil „ Ştiinţe ale naturii”, cu 28 de locuri. Pot spune că pentru acest profil, colegiul nostru dispune de o  bună bază materială şi echipamente la standarde moderne,  din domeniul: fizicii, chimiei şi biologiei.”, a mai menţionat directoarea Colegiului „Ştefan Bănulescu”.

Vor fi încurajaţi elevii din localităţile rurale pentru a  urma cursurile cu profil pedagogic

„În vederea creşterii nivelului calitativ al claselor cu profil pedagogic am luat iniţiativa de a discuta cu  primarii localităţilor unde există şcoli care nu au educatori şi învăţători calificaţi, precum şi cu directorii acestora pentru a identifica elevi cu bune rezultate la învăţătură, dar cu o situaţie materială precară, pentru a fi încurajaţi să se înscrie la colegiul nostru. Aceşti copii care doresc să înveţe, pot absolvi profilul pedagogic sau cel de arte şi ar putea fi stimulaţi cu o bursă socială, acordată de către primăria localităţii în care domiciliază, prin care să le asigure cazarea şi masa în  cadrul liceului, pe toată perioada studiilor. În acest sens, am avut întâlniri cu primarii localităţilor  Plătăreşti, Fundeni, Frumuşani, Gălbinaşi şi Vasilaţi, din partea cărora, am găsit deschidere pentru a pune în practică acest demers. Totodată, am purtat astfel de discuţii cu directorii şcolilor  din localităţile respective, cu elevii şi cu părinţii”, a spus prof. Vasilica Puran.

 Elevii care doresc să se înscrie la clasele cu profil de arte pot urma cursuri pregătitoare gratuite

Foarte important este şi faptul că elevii dornici să se înscrie la clasele cu profil de arte pot participa la cursuri gratuite de pregătire, asigurate de către profesorii din cadrul colegiului,  pentru domeniul artistic (muzică şi arte plastice), în perioada 15-19 mai 2017.

 Susţinerea probelor de aptitudini se va desfăşura astfel :

Profil- Pedagogic: 24 mai, ora 8.00

Profil:-Arte vizuale: 25 mai, ora 8.00

Profil- Muzică: 26 mai, ora 8. 00    

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Proiecte de peste 1 miliard de RON, depuse la nivelul județului Călărași

joi mai 18 , 2017
Conducerea Consiliului Județean Călărași a susținut o conferință de presă, pentru a prezenta investițiile în infrastructura de drum, în unitățile școlare, în domeniul sănătate, dar și pe cele privind dezvoltarea potențialului turistic al județului. Lista de investiții, pe anul 2017, a fost prezentată de președintele Vasile Iliuță, alături de vicepreședintele […]