Programul Interreg V-A România-Bulgaria

Print Friendly, PDF & Email

În data de 9 mai 1950, Ministrul afacerilor externe din Franța, Robert Schuman a expus într-un discurs la Paris, ideea sa pentru o nouă formă de cooperare politică în Europa care ar face războiul între națiunile Europei de neconceput. Acest moment reprezintă nașterea Uniunii Europene și în fiecare an, pe 9 mai, sărbătorim la această dată, “Ziua Europei”.
În prezent, pentru cele 28 de state, inclusiv Bulgaria și România începând cu 1 ianuarie 2007, și pentru peste 500 de milioane de persoane, Uniunea Europeană reprezintă un spațiu fără granițe, care oferă mai multe oportunități, șanse egale, libertate și avantajele unei circulații libere.
Ziua Europei reprezintă un prilej de a uni diferite comunități și de a sărbători pacea și unitatea în Europa. În acest sens, în fiecare an, instituțiile din UE își deschid porțile pentru public la începutul lunii mai la Bruxelles și Strasbourg. Birourile locale din Europa organizează o varietate de activități și evenimente pentru toate vârstele. În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte și alte evenimente pentru a marca ziua și a crește gradul de conștientizare cu privire la UE. În Europa, precum și în Bulgaria și România, această zi este sărbătorită cu diverse evenimente.
Secretariatul Comun pentru Programul Interreg V-A România – Bulgaria din cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru granița România – Bulgaria continuă tradiția de a sărbători Ziua Europei, prin organizarea a diferite evenimente în zona transfrontalieră România-Bulgaria, pentru a se apropia de cetățeni, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la Uniunea Europeană precum și pentru a disemina informații legate de impactul cooperării transfrontaliere dintre România și Bulgaria.
Anul acesta, evenimentul dedicat zilei de 9 mai a reprezentat un forum de discuții cu elevi ai unor licee din Călărași și Silistra: Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, Colegiul Național “Barbu Știrbei” și Colegiul Economic din Călărași, Liceul de matematică și științe naturale „Sf. Kliment Ohridski“, Liceul de Limbi Străine “Peyo Yavorov” din Silistra și Liceul „Vasil Levski“ din Glavinitsa, districtul Silistra. În cadrul evenimentului, au fost prezentate aspecte cheie din istoria UE urmate de discuții privind importanța și relevanța Uniunii Europene în viața de zi cu zi a elevilor și sprijinul Uniunii Europene pentru îmbunătățirea educației în zona transfrontalieră.
Elevii au fost provocați să participe la un EuroQuizz, răspunzând la întrebări și explorând cunoștințele lor despre Uniunea Europeană și despre statele membre.

Pentru a afla mai multe despre Programul Interreg V-A România-Bulgaria şi despre proiectele finanțate, vă invităm să accesați site-ul oficial al programului: www.interregrobg.eu.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Şi tu poţi deveni jandarm!

vin mai 17 , 2019
Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Călărași recrutează şi selecţionează candidaţi pentru sesiunile de admitere 2019 şi ianuarie 2020, în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează: Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, sesiunea iulie-august 2019: – Facultatea de Jandarmi – specializarea „Ordine şi siguranţă publică”, învăţământ cu […]