Palatul Copiilor Călărași a organizat un eveniment de excepție, alături de micii pianiști călărășeni, care au primit un dar neașteptat: un pian de colecție

Print Friendly, PDF & Email


Puține sunt momentele de o încărcătură emoțională deosebită, la care avem prilejul să participăm, de aceea, este o reală bucurie când ai ocazia să menționezi un astfel de moment, petrecut în orașul tău.
Palatul Copiilor Călărași a marcat un moment de excepție, în activitatea sa, vineri, 10 mai 2019: a inaugurat sala de muzică ,,Prof. Magdalena Gheorghe”, dedicată activității actualilor și viitorilor pianiști călărășeni.
Evenimentul a fost generat de gestul deosebit făcut de familia Gheorghe (deținătorii societății Gimart), prin donarea unui pian de colecție, marca Boston, sub licență Steinway and Sons, singurul de acest fel din județul Călărași.

De remarcat faptul că, de câțiva ani de zile, familia Gheorghe și-a propus să fie alături de copiii talentați de la Palatul Copiilor Călărași, susținând elevii de la clasele de pian și canto, dar și achiziționând costume de dans popular, pentru copiii înscriși la cercul de muzică și dansuri populare.
Directoarea Lavinia Vasile, de la Palatul Copiilor, a dorit să sublinieze cât de important este evenimentul creat în colaborare cu familia Gheorghe, cărora le-a mulțumit pentru susținerea necondiționată a activităților desfășurate în această instituție:
,,Este un moment deosebit pentru noi, pentru copii, profesori, părinți și pentru întreaga comunitate. Ni s-a îndeplinit un vis, un vis mai ales al copiilor talentați, care au simțit necesitatea exprimării talentului lor, la standard ridicate, așa cum se întâmplă în alte județe.
Sunt copii care au adunat multe premii și care se luptau cu elevi de la școlile de artă din orașele mari, unde un instrument, ca acesta, era ceva normal și ne-am propus să îndeplinim acest vis. Am început prin organizarea, în 2016, a unui eveniment caritabil, realizat împreună cu Clubul Lions, “Cântec pentru viitor”, care s-a finalizat cu achiziționarea unui pian electronic, care ne este de mare ajutor. Atunci când vrem să ținem concerte în alte locații, ne putem deplasa cu el, pentru spectacole.
În cadrul evenimentului menționat, am cunoscut o persoană deosebită: pe doamna Magdalena Gheorghe, care, de atunci, a rămas alături de noi, deoarece a fost foarte încântată de ceea ce a văzut, a înțeles dorințele noastre și ale copiilor și a ales să ne ajute.
La un an, după ce am primit pianul electronic, am organizat prima ediție a unui concurs de pian din județ, iar cea de-a doua ediție a fost găzduită cu sprijinul Domeniilor Ostrov, care ne-a pus la dispoziție un pian profesional. Doamna Gheorghe le-a oferit premii în bani tuturor copiilor care au participat la concurs, iar atunci am obținut și promisiunea că a treia ediție a concursului se va desfășura pe pianul pe care îl va avea Palatul Copiilor.
Iar astăzi, suntem aici, tocmai pentru că promisiunea a fost îndeplinită, prin achiziționarea de către familia Gheorghe a acestui pian de colecție, marca Boston, sub licența de renume Steinway and Sons. De aceea, am hotărât ca sala să se numească ,,Prof. Magdalena Gheorghe”, mulțumirile adresate fiind prea puține în comparație cu efortul acestora de a susține copiii care activează la Palatul Copiilor Călărași.”

Doamna Magdalena Gheorghe, cu modestia omului care face un gest pentru că simte să facă acel lucru, nu pentru a aștepta ceva înapoi, a spus: ,,Sunt fericită pentru că am putut să facem ceva pentru aceste talente. Sunt convinsă că la următoarele concursuri la care vor participa pianiștii noștri, vor fi pe locul I. Chiar dacă pianul nu a vrut să intre pe ușa din față, deoarece este destul de voluminos, acesta parcă a dorit să transmită mesajul că:,,Cei din urmă, vor fi cei dintâi”.
La rândul său, domnul Ion Gheorghe și-a reafirmat sprijinul pentru copiii talentați:
,,Mă bucur că suntem, aici, atât de mulți, cu această ocazie, și trebuie să îi mulțumesc soției că a avut această idee. Am investit, la început, mult în biserici, dar, de câțiva ani de zile, soția a dorit să ne îndreptăm atenția către copiii care învață foarte bine, care au și o situație delicată acasă, dar și către copiii talentați. Anul trecut, am văzut dansatorii de la Palatul Copiilor și mi s-a părut că sunt din alte țări: erau îmbrăcați în diverse culori și atunci am întrebat-o pe doamna directoare în cât timp se pot face costume populare pentru ei.
Noi ne-am propus să facem astfel de investiții, pentru că familia noastră e unită, iar la firma Gimart avem un colectiv foarte bun, astăzi, fiind alături de noi și directorul economic al firmei. Stabilim împreună ce sumă putem să investim, după care ne adresăm celor care au nevoie.
Sunt mâhnit, în același timp, că sunt foarte mulți oameni de afaceri din zonă și nu îmi dau seama de ce nu vin alături de asemenea instituții, care au grijă de talentul din țara asta. Spunea doamna directoare Lavinia Vasile că, la Palatul Copiilor, vin peste 1000 de copii. Vă dați seama că dacă am investi mai mult și am mări numărul acestor copii care vin aici, la nivel de țară ce ar reprezenta, în viitor? Poate că în acest fel s-ar echilibra, în România, numărul celor educați. Sunt surprins că nici instituțiile statului nu se prea implică, fiindcă ar fi putut să facă măcar un spațiu adecvat pentru acest Palat al Copiilor, deoarece acești copii sunt imaginea noastră în țară și străinătate. Vom continua să îi susținem, atâta timp cât vom putea. Mă bucur mult că am reușit să facem această investiție în pianul Boston, sub licență Steinway and Sons, singurul de acest fel din județ.”

Palatul Copiilor din Călărași merită un sediu –la dimensiunile valorii sale
Este promisiunea pe care a făcut-o directorul Direcției pentru Cultură de la Călărași, prof. dr. Sorin Danciu, prezent la eveniment, care, pe lângă bucuria participării la acest moment, a promis că va depune toate eforturile pe care le poate genera alături de toți oamenii importanți din Călărași, pentru ca această instituție de prestigiu național și internațional să funcționeze într-o locație
adecvată.
,,A fost foarte important sprijinul Liceului Danubius, cel care a pus la dispoziție sediul fostului său internat, dar acum este nevoie de altceva. Și după atât de multe încercări, acești copii minunați merită un spațiu minunat!”

Evenimentul de marcă organizat cu acest prilej, a cuprins în programul său, așa cum era de așteptat, și câteva concerte la pian, susținute de elevi de la Palatul Copiilor, invitată de onoare fiind eleva Colegiului Național de Arte „Dinu Lipatti”, Ana-Maria Ilie, care a activat, câțiva ani, la Palatul Copiilor Călărași, și care, anul acesta, a obținut locul II, la Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală, secția Pian.
La finalul acestui eveniment de prestigiu, directoarea Lavinia Vasile a anunțat că, lunar, vor fi susținute concerte la pian, la care vor fi invitați să participe toți cei care vor dori să îi cunoască pe copiii talentați, care activează la Palatul Copiilor.
Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Programul Interreg V-A România-Bulgaria

vin mai 17 , 2019
În data de 9 mai 1950, Ministrul afacerilor externe din Franța, Robert Schuman a expus într-un discurs la Paris, ideea sa pentru o nouă formă de cooperare politică în Europa care ar face războiul între națiunile Europei de neconceput. Acest moment reprezintă nașterea Uniunii Europene și în fiecare an, pe […]