28 aprilie 2025

Primarul Nedelcu: Avem studiul făcut pentru alimentarea cu gaze naturale, în comuna Borcea

primarFinalul de mandat este pentru toți primarii un moment de bilanț, în care se pun, ca într-o balanță, lucrurile realizate și cele care nu au prins contur. În comuna Borcea, primarul Aniel Nedelecu a dorit să le arate cetățenilor că nu s-au înșelat când au acordat votul celui mai tânăr primar din județ, în urmă cu 4 ani.

Acesta a menționat proiectele mari pe care a reușit să le încheie sau să le ducă până aproape de finalizare, de la începutul mandatului și până în prezent.

Aniel Nedelcu: Anul 2014 a adus o mare bucurie cetățenilor. Apa revenit “acasă”, un mare câștig pentru comunitate, pentru că în loc de 57 lei/mc, cetățenii plătesc doar 3 lei/mc. Le-am promis în campanie electorală acest lucru și m-am ținut de cuvânt.

Anul 2015, l-am început cu modernizarea străzilor, pentru că demarasem mai multe proiecte. Am continuat un proiect prin PNDR, semnat în 2014, în valoare de 2 milioane de lei. Pe acesta îl vom finaliza în 2017, pentru că mai avem de făcut 10 km de asfalt, pe lângă cei 12 km realizați deja, prin proiectele finanțate de Ministerul Dezvoltării. Astfel, la finalul lucrărilor, vom avea 25 de km de asfalt în toată comuna, adică aproape 80% din drumurile comunei Borcea vor fi modernizate.

Drumuri asfaltate si santuri facuteAu fost făcute asfaltări, rigole stradale, trotuare, dar au fost și pietruite drumurile

Aniel Nedelcu: Când am venit primar, acum trei ani și jumătate, am fost surprins că anumite străzi, mai ales din satul Pietroiu, erau impracticabile. Oamenii care își cumpărau diferite obiecte casnice erau nevoiți să ocolească  drumul și transportau, pe brațe, obiectele. Pompierii nu puteau intra, și chiar am avut un eveniment, când o casă a luat foc și a trebuit ca pompierii să intervină printr-un cartier alăturat, întinzând mai multe furtunuri. Acum acele drumuri sunt practicabile și pe jos, și cu mașina, spre bucuria celor care locuiesc acolo, de zeci de ani de zile, pentru că 12 străzi erau izolate complet. Modernizările stradale, în acel loc,  au durat 2 ani de zile, iar străzile au prins viață, dar au căpătat și un nume, pentru că nu aveau nicio denumire.

Au fost construite două centuri ocolitoare

Am construit două centuri ocolitoare, paralele cu DN-ul, în Borcea și Pietroiu, pentru a ușura accesul bicicletelor și căruțelor, pentru a se înregistra cât mai puține evenimente nedorite.

Liceul Tehnologic BorceaInvestiția în educație

Aniel Nedelcu: Am încercat să sprijin cadrele didactice, de la toate școlile din comună, și procesul educațional. Am fost printre primii primari care le-au dat banii cadrelor didactice, după ce instanța a hotărât că trebuie să mai primească unele drepturi salariale. Sunt la zi cu plata acestora, pentru că știu că salariile sunt mici și munca, de zi cu zi, a cadrelor didactice nu este ușoară.

În ceea ce privește lucrările efectutate la școli, la Liceul Tehnologic nr. 1 Borcea am reușit să facem izolarea exterioară a clădirii, am modernizat 10 clase și am făcut un stadion cu gazon sintetic, prevăzut cu nocturnă, pentru ca tinerii să aibă unde petrece timpul liber. Am dotat școlile cu centrale termice și am modernizat o grădiniță care funcționează, de anul trecut, cu program prelungit. Voi continua să sprijin cadrele didactice și pe cei peste 1000 de elevi, pe care-i voi premia pentru rezultatele obținute la învățătură.

Terenul cu gazon sinteticVreau să fac o sală Polivalentă, în comuna Borcea

Aniel Nedelcu: Unul dintre cele mai mari proiecte va fi acela de a construi o Sală Polivalentă, în comuna Borcea, care să fie una dintre cele mai mari săli de sport, din județul Călărași, pentru că va avea 1.000 de locuri. Am făcut studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, pe care le-am depus la Ministerul Dezvoltării, pe programul AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale). Așteptăm vizita comisiei care face verificarea în teren și sper, ca în doi ani de zile, să fie ridicată, dacă vom primi finanțarea.

Acțiunile culturale organizate, în comună, au fost fără bani de la buget

Aniel Nedelcu: Nu este ușor să organizezi evenimente culturale și să le asiguri finanțarea, așa că am apelat la sponsori. “Zilele Comunei Borcea” care este, an de an, un eveniment foarte reușit, prin prezența marilor artiști pe scena noastră, precum, Voltaj, Emilia Ghinescu, Ionuț și Doina Dolănescu, Liviu Vârciu, Dan Ciotoi și Generic, și acestea sunt doar câteva dintre numele de succes, prezente la Borcea. Întreprinzătorii locali ne-au susținut financiar, ca să organizăm toate evenimentele. Și Boboteaza este un moment important pentru comuna noastră și toate momentele organizate, cu acest prilej, de la aruncarea Crucii, întrecerea atelajelor hipo, aducerea cailor de  rasă de la București, înseamnă efort financiar și doresc să le mulțumesc agenților economici pentru sprijinul acordat, necondiționat.

trotuareAvem studiul făcut pentru alimentarea cu gaze naturale, în comuna Borcea

Aniel Nedelcu: Am realizat studiul de fezabilitate pentru alimentarea cu gaze naturale, pe care l-am înaintat Consiliului Județean. Ar însemna o mare dezvoltare, pentru comuna noastră. Nu este ușor, suntem abia la început, și trebuie să facem un parteneriat cu orașul Fetești, pentru că trebuie să fie 20.000 de locuitori, posibili beneficiari. Suntem într-un stadiu avansat al discuțiilor cu Primăria Fetești și dacă voi rămâne, în continuare, primarul comunei Borcea, la finalul celui de-al doilea mandat voi reuși să închei acest proiect, iar locuitorii vor avea posibilitatea să se branșeze la conducta de gaze, pentru gospodăriile proprii.

Prin cele trei proiecte pe care le avem în derulare prin PNDL, PNDR și AFIR vom reuși să asfaltăm peste 80% din comună, am rezolvat problema cu apa, am făcut stații de autobuz noi, trotuare, canale de colectare ape pluviale.

Numai oamenii pot aprecia ce am făcut, pentru că se vede ce s-a construit

Aniel Nedelcu: Am pus suflet în tot ce am făcut și spun că nu s-au făcut lucruri puține. Oamenii pot aprecia, pentru că se vede ce s-a construit.

Le transmit să aibă încredere în administrația publică locală, dacă au probleme îi aștept să vină, ca de obicei, să discute cu mine, pentru că nu am program special de audiențe și țin legătura, permanent, cu ei. Le mulțumesc pentru că au avut încredere în mine, când m-au ales cel mai tânăr primar din județul Călărași, și sper ca, împreună, să facem lucruri frumoase în comunitatea noastră, de care să fim mândri peste ani!

error: Content is protected !!