Primarul Gheorghe Dobre: ,,În 2021 am continuat investițiile în comuna Modelu”

Autor: Anna-Maria Gonciu

Primarul comunei Modelu, Gheorghe Dobre, are în plan câteva investiții importante, în 2022, atât în ceea ce privește infrastructura, cât și educația. Două grădinițe au fost renovate, cea cu program prelungit va fi ridicată în totalitate, dar vor continua și proiectele de asfaltare drumuri și canalizare.
Gheorghe Dobre: 2021 a fost un an mai aproape de normalitate, ținând cont de contractele care au fost în execuție și pe care le-am finalizat, ulterior. Avem investiții făcute în baza unor contracte de finanțare, pe PNDL 1 și PNDL 2, dar și un proiect de asfaltare a două străzi, care este în derulare pe fonduri asigurate de la bugetul local. Este vorba de 8,7 km de străzi asfaltate, drumuri de interes local, în Modelu, și un alt proiect în Tonea, în cadrul căruia se asfaltează 3,8 km din bugetul local, dar și de racorduri la canalizare pentru locuințele cuprinse în cadrul proiectului finalizat, de 19 km rețea de canalizare, a cărui recepție a fost făcută la mijlocul lunii decembrie.

Ce proiecte aveți pregătite pentru 2022?
Gheorghe Dobre:
Pe Anghel Saligny avem două proiecte depuse, unul pentru 17 km asfaltare drumuri și unul pentru terenul de fotbal sintetic, la dimensiuni normale, unde se pot ține competiții, până la Liga a 2-a. Este prevăzut cu vestiare, copertină, are 700 de locuri pentru spectatori și 50 de locuri la tribuna oficială. Urmează să depunem încă un proiect, pe Compania Națională de Investiții, pentru construcția unei grădinițe cu program prelungit, pentru că actuala grădiniță funcționează într-o clădire care are peste 80 de ani vechime și care nu a fost modernizată niciodată. Capacitatea asigurată va fi pentru 100 de copii, ceea ce înseamnă acoperirea numărului de cereri pe care îl avem de la părinții care merg la serviciu și nu au cu cine să își lase copiii, în grijă.
Primăria Modelu are pregătite cadouri pentru cei mici?
Gheorghe Dobre:
Sigur, este un moment pe care îl vom sărbători alături de 400 de copii, cu surprize dulci, pe care care le vom oferi cu ajutorul sponsorilor. Nu se vor mai ține serbări, din cauza pandemiei, dar îi vom bucura cu aceste cadouri.
Efectele negative ale pandemiei le-am resimțit mai ales în rândul școlilor. Pentru că învățarea online a venit cu o slabă pregătire a elevilor, lipsa socializării, iar copiii au fost afectați de toate aceste restricții. Nu sunt de acord cu acest tip de învățare, pentru că e greu să îi educi fizic, cu atât mai puțin online. Avem noroc că în comuna noastră nu am avut multe cazuri înregistrate și s-a învățat la școală, în cea mai mare parte a timpului, cu asigurarea normelor sanitare de protecție.
Mâncare caldă pentru elevii Școlii nr. 1 Modelu
În acest semestru, școala nr. 1 Modelu primește mâncare caldă pentru cei 345 de elevi ai săi, în cadrul unui proiect pilot derulat de Ministerul Educației, în 4 comune din județul Călărași. Copiii sunt foarte încântați și chiar i-am văzut servindu-și porția de mâncare, în timp ce așteptau microbuzul școlii, și povesteau cum vor spune acasă că mâncarea nu e la fel de bine gătită, ca cea primită la școală. De menționat că Școala nr. 2 a beneficiat, în alt proiect pilot, de mâncare caldă pentru elevi, iar acum am reușit să prindem școala nr. 1, pentru o perioadă de 6 luni.
Ce v-ați propus pentru anul 2022?
Gheorghe Dobre:Ne dorim să prindem finanțare pe cele două proiecte de asfaltare depuse pe proiectul Anghel Saligny și ne vom extinde cu racordurile la rețeaua de canalizare, pe care vrem să le aducem în dreptul fiecărei gospodării. Cetățenii trebuie să înțeleagă cât de important este să se racordeze la rețeaua de canalizare. Pentru vidanjare plătesc 80 de lei/lună, iar pentru 10 mc apă consumată, cu tot cu canalizare, se achită 57 de lei. O singură data se achită 120 de lei taxa de racordare la canalizare, după care se plătește conform consumului, dar mult mai puțin decât pentru o singură vidanjare pe lună. Vor începe să curgă și amenzile date de Garda de Mediu, pentru că vor cere proiectele pentru fosă septică din curte, pe care nu le are nimeni, iar amenzile sunt de la 1.000 la 10.000 de lei. Sper ca cetățenii să vadă că este o oportunitate și o normalitate să aibă acces la rețeaua de canalizare.
Totodată, am depus documentația și pentru extinderea cu 4,5 km a rețelei de gaze, iar după 15 ianuarie 2022 așteptăm aprobarea Distrigaz pentru acest proiect. Modelu este prima comună din județ care a beneficiat de gaze naturale, având la ora actuală 32 de km de rețea de gaze, la care sunt racordate 1000 de familii din 3300.

Ce le transmiteți, la încheierea unui nou an și cu ocazia sărbătorilor de iarnă?
Gheorghe Dobre:Multă sănătate, să trecem cu bine peste toate valurile de Covid-19 anunțate, să se vaccineze toți cetățenii, pentru că este foarte important să înțeleagă că este o formă ridicată de protecție a lor și a celor din jur.
Le doresc sărbători cât mai liniștite și fericite! Sănătate tuturor modelenilor, tuturor românilor și să scăpăm de această pandemie, care întristează oamenii în jur!
La mulți ani!

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Noul An îl așteptăm cu speranța de mai bine și nerăbdarea de a continua dezvoltarea comunei Radovanu

mie dec. 22 , 2021
Se încheie al doilea an în care autoritățile publice locale au trebuit să facă față provocărilor aduse de pandemia Covid-19. Chiar dacă presiunea a fost foarte mare pe administrațiile locale, primăria comunei Radovanu a găsit puterea de a continua investițiile începute, dar și de a demara altele noi. La ceas […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!