Primarul comunei Dichiseni: “Proiectele sunt prioritatea noastră!”

Situată la mai puțin de 20 de km de municipiul Călărași, comuna Dichiseni are în componența sa peste 2.000 de locuitori. Primarul Iulian Radu își dorește să țină în comună familiile tinere, propunându-și noi proiecte, pentru a veni în avantajul acestora și al copiilor lor.

Iulian Radu, primarul comunei DichiseniDezvoltarea infrastructurii rutiere și școlare sau premierea performanței sunt doar câteva dintre lucrurile care pot aduce un plus valoare comunei Dichiseni, cu tradiție pe meleagurile județului, fiind atestată documentar încă din 1896.

Am stat de vorbă cu primarul Iulian Radu, care ne-a dezvăluit câteva dintre obiectivele propuse pe termen mediu și lung.

Cum s-a încheiat anul 2015 și cum a debutat 2016, pentru primăria Dichiseni?

I. Radu: Ne-am fi dorit să mai avem măcar o lună de zile, la dispoziție, în 2015, pentru a putea cheltui banii pe care i-am avut pe investiții, pentru finalizarea proiectelor. Banii au fost decontați până la finele anului 2015, pentru proiectul de reabilitare a școlii din satul Coslogeni. Se lucreaza la scoala si sala de sport din CoslogeniAm sistat lucrările pe perioada cât a fost ger și le reluăm acum, pentru a finaliza școala și sala de sport. Proiectul intitulat  „Consolidarea, reabilitarea şi extinderea Şcolii cu clasele I-VIII (clădirea B/ Coslogeni) din localitatea Dichiseni, judeţul Călăraşi”,are o valoare totală 4.825.027, 17 lei. Şcoala de la Coslogeni va fi dotată, de asemenea cu mobilier şi echipamente IT, va fi racordată la o centrală termică cu combustibil solid şi va fi construită o modernă sală de sport dotată cu echipamente moderne, vestiare şi grupuri sanitare. În această unitate de învăţământ, cei 200 de copii ai comunităţii noastre, alături de profesori, îşi vor desfăşura   activitatea, în cele mai bune condiţii,”, a precizat primarul comunei Dichiseni.

“Primăria a făcut un împrumut de 3,5 milioane de lei, de la Trezorerie, pentru a putea încheia această investiție. Copiii învață în două schimburi și nu puteam accepta să nu încheiem proiectul. Pentru că aveam nevoie de bani lichizi, am făcut un împrumut la Trezorerie, dar beneficiem de ajutorul Consiliului Județean pentru a plăti ratele, Primăria suportând doar dobânda.”

Caminul Cultural din Coslogeni a fost modernizat prin POPContinuă și alte investiții

Căminul Cultural de la Coslogeni este finalizat, mai avem de amenajat o parcare. Investiția a fost făcută pe Programul Operațional de Pescuit și vor avea loc întâlniri ale pescarilor, ale oamenilor din localitate, diferite evenimente și spectacole. Am reușit și pe GAL să ne dotăm cu un buldoexcavator, care are în dotare lama pentru zăpadă, dar este multifuncțional, în orice anotimp. Acestuia vrem să îi adăugăm un tocător pentru vegetație și o foreză, pentru a face câteva perdele forestiere.”

 Terenul concesionat de Aviația Utilitară va reveni comunității

Terenul va reveni crescatorilor de animale“Islazurile din câmp au fost contractate, iar primăvara sunt conflicte pentru că crescătorii de animale nu au unde să ducă la pășunat animalele, în număr destul de mare, pe care le au. Doresc ca terenul care aparține comunității să revină oamenilor, ca să poată beneficia de el. Terenul concesionat de Aviația Utilitară va fi eliberat, deoarece nu au fost respectați termenii contractuali și cele peste 6.000 de animale vor avea la dispoziție și acest loc pentru pășunat.”

Bugetul local se ridică la 3 milioane de lei, în 2016

“În acest an, pentru investiții avem puțin peste 1 milion de lei, de cheltuit, și mă gândesc să apelăm la sursele externe, ceea ce am făcut și până acum, prin diferite proiecte accesate. Vom apela la fondurile guvernamentale și europene, și în 2016, și îmi doresc să pot continua, din toamnă, investițiile începute.”

Cetățenii vor bea o apă mai bună

“Avem prin Programul Național de Dezvoltare Locală, în lucru, modernizarea rețelei de alimentare cu apă, în valoare de 450.000 de RON. Vom înlocui bazinele din metal și ne vom dota cu o stație de clorinare și tratare a apei. Vrem să încheiem proiectul în câteva luni de zile, iar cetățenii se vor bucura de o apă potabilă fără impurități.”

Proiectele sunt prioritatea noastră

“La Compania Națională de Investiții am depus proiectul pentru modernizarea Căminului Cultural de la Dichiseni, pentru modernizare, dotare și extindere, iar în spatele Căminului doresc să amenajez un parc pentru copii, fiind în zona centrală a activității.

Manastirea Crucea de Leac, vizitata de mii de turisti, anualCa așezare, suntem aproape de municipiul reședință de județ, avem Dunărea lângă noi, ne bucurăm să avem două mânăstiri importante, pe raza localității noastre, Crucea de Leac și Libertatea. Datorită mulțimii de oameni care vin, aproape permanent, la Crucea de Leac, am amenajat o parcare, pentru a nu se mai bloca circulația. Mi-am propus să fac un drum de centură pietruit, pentru a devia atelajele hipo, o investiție pentru care am făcut și un proiect, care este bine punctat, și care va fi pe toată lungimea comunei.”

În fiecare an, în luna mai, sărbătorim ziua comunei

“În ultimul week-end, din luna mai, sărbătorim ziua comunei, așa cum i-am obișnuit pe locuitori că marcăm și localitatea în care s-au născut și trăiesc. Și pe copiii cu performanță îi avem în atenția noastră, deoarece îi premiem cu bani pe cei cu rezultate bune la învățătură, dar avem grijă să-i bucurăm pe toți cei 200 de elevi, de sărbători, când le oferim daruri.”

Ce le transmiteți locuitorilor?

 “Le doresc să aibă încredere în mine, pentru că ei știu că nu fac promisiuni fără acoperire. Prefer să vorbesc puțin și să fac mai mult. Dar o promisiune le fac sigur: vreau ca în mandatul viitor să avem toate drumurile asfaltate! Tuturor locuitorilor le doresc multă sănătate și să reușim să ne atingem toate țintele propuse!”, a spus primarul comunei Dichiseni, Iulian Radu.

Please enter banners and links.

Next Post

Bugetul Consiliului Judeţean, pe anul 2016, se ridică la, aproximativ, 150 de milioane de lei

mie feb. 10 , 2016
La finele săptămânii trecute a fost aprobat bugetul  Consiliului Judeţean Călăraşi .  Acesta se ridică  pentru  anul 2016 la suma de 150,328 milioane de lei. Veniturile proprii ale Consiliului Judeţean  sunt estimate la suma de 38,423 milioane de lei. Redăm mai jos, anexele Bugetului Consiliului Judeţean în care sunt evidenţiate […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!