Primarul Aurel Stan: „Comuna Cuza-Vodă se află pe drumul modernizării cu fonduri europene”

aurel vasileSituată doar la câţiva kilometri distanţă de municipiul Călăraşi, comuna Cuza Vodă a devenit, în ultimii ani, o localitate unde, vâltoarea modernizării se face resimţită din plin. Locuitorii comunei beneficiază de condiţii decente de trai, de la drumuri asfaltate şi pietruite, şcoli moderne,  reţea de canalizare. Edilul Aurel Stan, aflat la cel de-al doilea mandat, împreună cu echipa sa, a identificat sursele de finanţare necesare proiectelor edilitare ale comunei. Cei doi ani de mandat nu au venit doar cu linişte, ci şi cu zbuciumul unor situaţii, la care încă se mai aşteaptă un răspuns.

Invitaţia pe care i-am adresat-o pentru a dialoga, a fost acceptată, fără echivoc, de primarul Aurel Stan, care a găsit răgazul să ne dea mai multe detalii privind realizarile şi proiectele sale de viitor.

Domnule Aurel Stan, sunteţi unul din puţinii primari USL, din judeţ, care a dus o luptă crâncenă cu adversarii politici, pentru recâştigarea celui de al doilea mandat. Ce anume v-a ajutat să deveniţi învingător în competiţia electorală  de anul trecut?

Nu este un secret. Vă pot spune că, toată activitatea mea mi-am dedicat-o  concetăţenilor mei şi muncesc, zi de zi, în slujba lor. Niciodată nu am confundat această funcţie cu o afacere personală. Nu sunt interesat să acumulez  averi, să cumpăr pământ sau să dezvolt o afacere privată. Fiind la cel de-al doilea mandat,  simt  acum o  împlinire sufletească, privind  realizările din anii anteriori. Ca edil, nu poţi să ai o satisfacţie mai mare când vezi că, oamenii se bucură de tot ceea ai realizat. Am fost fericit, când am văzut copiii din comună plimbându-se cu rolele pe drumul de centură, recent asfaltat, graţie  accesării unui proiect finanţat din fonduri europene. Odată ce oamenii m-au investit cu încredere, eu am marea responsabilitate de a nu-i dezamăgi niciodată. Iar ţelul meu este să atrag cât mai multe fonduri pentru dezvoltarea localităţii.

Dacă tot aţi adus în discuţie realizarea şoselei de centură a comunei, ce ne puteţi spune despre acest obiectiv?

  Şoseaua de centură a comunei -13 kilometri de drum asfaltat

În mandatul trecut, am accesat un proiect în valoare de 1 milion de euro nerambursabili, aproximativ 45 de miliarde de lei vechi, pe Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, Măsura 12, pentru construirea unui drum de exploatare agricolă. Am transformat 13 kilometri de drum vicinal, în drum de exploatare agricolă, delimitând,  astfel, suprafaţa de teren intravilan a comunei,  cu cea de teren extravilan. În felul acesta, am unit, practic zona de nord cu zona de sud a comunei. Această investiţie a adus un avatantaj foarte mare, privind accesul în localitate, din direcţia municipiului Călăraşi. Cetăţenii care doresc să meargă sau se întoarcă dinspre municipiul Călăraşi,  pot opta şi pentru acest drum, nefiind nevoiţi să intre pe şoseaua veche  care asigură accesul în comună.

Despre infrastructura utilitară, ce ne puteţi spune?

23 de kilometri reţea de canalizare

Da, mă pot mândri cu faptul că, localitatea noastră este printre puţinele din judeţ care are reţea de canalizare. În mandatul trecut, am reuşit să construim 13 kilometri de reţea de canalizare şi o staţie de epurare pe care o vom pune în funcţiune în viitorul imediat apropiat.Totul s-a făcut în urma accesării unui proiect depus şi câştigat, la Ministerul Mediului, în valoare de 1 milion de euro. De asemenea, am depus documentaţia pentru un al doilea proiect ce vizează extinderea reţelei de canalizare, pe o distanţă de peste 10 kilometri, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 42 miliarde de lei vechi. Până în 2015, sperăm să realizăm, în total, 23 de kilometri de reţea de canalizare.

Alimentarea cu apă potabilă, 24 de ore din 24

95% din gospodăriile celor trei sate ale comunei: Ceacu, Călăraşii Vechi şi Cuza Vodă sunt racordate la reţeaua de alimentare cu apă. În continuare, pentru  cetăţenii care solicită să se branşeze la reţeaua de alimentare cu apă a comunei, primăria le asigură, în mod gratuit, materialele şi lucrările necesare. În prezent, alimentarea cu apă este asigurată în comună 24 de ore din 24. Acest lucru se datorează lucrărilor de întreţinere pe care le-am realizat la cele cinci puţuri forate din satele Ceacu şi Călăraşii Vechi.

Drumurile -o prioritate importantă a primarului Aurel Stan

,,Până la ora actuală, am reuşit să pietruim 22 de kilometri, ceea ce înseamnă, mai mult de jumătate din infrastructura drumurilor din comună. Am depus, de curând, la Ministerul Dezvoltării Regionale, pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), un proiect ce vizează asfaltarea a 6 kilometri de şosea, proiect pe care, sperăm să îl  demarăm, cât mai curând.”

La intrarea în comună, se poate observa un parc cu spaţii de joacă destinate copiilor. Când a fost realizat?

,,În mandatul trecut. V-am spus, am fost şi sunt într-o continuă căutare de fonduri pentru dezvoltarea comunei. Proiectul parculului respectiv l-am depus la Guvern şi am obţinut 9 miliarde de lei vechi pentru amenajare acestuia. Acolo, copiii, tinerii, dar şi ceilalţi locuitori îşi pot petrece timpul liber într-un mod cât mai plăcut. Şi  tot anii trecuţi, am reuşit să modernizăm stadionul de fotbal al comunei, cu bani de la Guvern, costul  investiţiei fiind de 10 miliarde de lei vechi. De asemenea, primăria  se implică, din punct de vedere financiar, pentru reabilitarea bisericilor. De curînd, am alocat sume de bani pentru executarea unor lucrări de reparaţii pentru biserica din satul Cuza Vodă”.

Care sunt proiectele pe care le aveţi pe masa de lucru?

 Racordarea la reţeaua de gaze

„În ultima perioadă de timp, am fost contactaţi de o firmă din Bucureşti care s-a oferit să  realizeze documentaţia necesară pentru pregătirea licitaţiei  ce vizează contractarea lucrărilor de racordare la reţeaua de gaze. Iniţial, am fost destul de sceptic privind activitatea acestei firme. Însă, am aflat, mai târziu, că are o cifră de afaceri impresionantă, un profit destul de important şi mi-am dat seama că este un partener serios pentru a demara o investiţie importantă, aşa cum este  construirea reţelei de gaze pentru comuna Cuza Vodă. Este vorba de societatea  IRGC Impex SRL din  Bucureşti. Noi, avem marele avantaj că, în vecinătatea localităţii, la o distanţă de 100 de metri, trece conducta de alimentare cu gaze pentru fabrica  de sticlă ,,Saint Gobain”. Astfel, agenţii economici industriali din comună, aşa cum este şi SC Avicola, ar putea să beneficieze de o asemenea facilitate. Nu ascund faptul că am dat în concesiune, din islazul comunei, o suprafaţă de 54 de hectare de teren arabil pentru realizarea unor sere de legume, la solicitarea venită din partea unor investitori. Iar eu le-am  cerut, în schimb, să  angajeze forţă de muncă din localitatea noastră. În felul acesta, se vor crea aproximativ 200 de locuri de muncă pentru cei care doresc să lucreze în aceste sere. Bineînţeles, că şi firmele ce vor ridica serele de legume vor putea beneficia de alimentare cu gaze”.

Cum doriţi să optimizaţi serviciile oferite de primărie pentru   locuitorii   comunei?

 În cadrul primăriei va funcţiona un nou serviciu de autogospodărire

 

„Avem în vedere să realizăm, în cadrul primăriei, un serviciu propriu de autogospodărire. Prin acest departament,  va fi coordonat serviciul de alimentare cu apă şi canalizare, întreţinerea spaţiilor verzi, serviciul de salubritate şi de pază. În acest fel, vor fi create alte locuri de muncă, iar serviciile oferite cetăţenilor noştri vor fi optimizate. Avem, de asemenea, în lucru şi înfiinţarea unui serviciu propriu  de transport  călători. Intenţionăm, astfel, să achiziţionăm câteva mijloace de transport pentru ruta Călăraşi- Cuza Vodă şi retur. Vă asigur că biletele de transport vor fi mult mai ieftine decât sunt acum.”

Domnule primar, activitatea dumneavoastră nu s-a bucurat doar de linişte, sunt şi aspecte mai puţin plăcute, care au dus la un conflict declanşat între primărie şi o angajată din subordinea sa. Este vorba de Aneta Dumitru, biblitecara din comună care, în prezent, este suspendată din funcţie. Cum s-a ajuns la această situaţie?

„Fondul de salarii pe care primăria l-a avut la dispoziţie, în cursul anului trecut, nu ne-a permis să ţinem toţi angajaţii. Şi am luat hotărârea să reducem cu o jumătate de normă, postul de bibliotecar, de la biblioteca comunală”.

De ce tocmai postul de bibliotecar?

Am considerat că salariata Aneta Duumitru nu îşi justifică activitatea în cadrul bibliotecii. Din anul 2008, şi până în prezent, biblioteca avut numai 170 de cititori. Repet, nu am dorit să desfiinţăm biblioteca, ci doar să reducem acel post la jumătate de normă, fapt ce s-a dus la îndeplinire, prin  punerea în practică a unei Hotărări de Consiliul Local, adoptată în acest sens. Salariata Dumitru a acţionat primăria în instanţă, câştigând, pe procedură procesul, printr-o sentinţă definitivă, dar nu irevocabilă. În această situaţie, primăria a înaintat recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Ţinând cont de acea sentinţă judecătorească, Aneta Dumitru a fost repusă pe post, dar, imediat, aceasta a fost suspendată din funcţie.

Care sunt motivele suspendării?

„În prezent, această persoană este cercetată penal, fiind învinuită de lipsă în gestiune. Conform Codului Muncii, unui angajat care este cercetat penal, i se suspendă contractul de muncă, până se ponunţă justiţia. După câte cunosc, dosarul respectiv a fost instrumentat de Poliţie şi a fost înaintat spre Parchet, pentru începerea urmăririi penale. Ce s-a întâmplat de fapt? Conform Procesului Verbal nr.4897 din 10. 09.2012, de inventariere a fondului de carte, gestionat de biliotecara Aneta Dumitru, a reieşit un minus de 1030 de volume de carte. Printr-o adeverinţă, în care semnează de luare la cunoştinţă că falsul în declaraţii constituie infracţiune şi se pedepseşete conform Codului Penal, declară, pe proprie răspundere, că materialele pe care le-a dat la deşeuri provin din gospodăria proprie. Acest lucru este scris în adeverinţa nr. 9958, din data de 18.06.2009, eliberată de firma SC Ler, din care reiese predarea sub formă de deşeuri de maculatură, pentru care a primit suma de 25,76 lei, bani pe care şi i-a însuşit, neexistând o chitanţă de predare a acestora la casieria primăriei Cuza Vodă.  În urma verificărilor, s-a constatat că nu există o propunere de casare, un referat întocmit de comisia de inventariere, împreună cu doamna bibliotecar, adresat ordonatorului de credite, prin care să solicite scoaterea din circuitul lecturii a volumelor depăşite moral şi fizic, nu există dispoziţie de primar privind constituirea unei comisii de casare, nu există proces verbal de casare, aşa cum sunt prevăzute în fişa postului” .

Aţi constatat şi alte nereguli?

„Da, sunt multe alte nereguli ce dovedesc, că bibliotecara Aneta Dumitru a avut o activitate defectuoasă. Nu a urmărit îndeaproape cititorii restanţieri. Bibliotecarul are obligaţia să întocmească corespondenţa sau să efectueze deplasări la domiciliul acestora, conform fişei postului. În mod contrar, am avut supriza ca pe data de de 22.10 2012, după ce Aneta Dumitru a predat gestiunea, un cititor să vină să predea cartea împrumutată de la bibliotecă, în dreptul căreia era semnat de primire încă din data de 17.05.2012. Am verificat registrul de inventar, iar acest volum este tăiat cu o linie roşie, casat, conform doamnei bibliotecar. Mai mult, fişele de înscriere sunt completate cu date eronate, aceluiaşi copil i-a completat la rubrica ,,părinţi”  nume ireale. Multe din fişele de înscriere au date incomplete şi nu sunt semnate de cititori, semnătura bibliotecarei nu corespunde cu cea a persoanei care primea cărţile. Toate aceste nereguli le-am semnalat şi conducerii Bibliotecii Judeţene, căreia, printr-o adresă scrisă, i-am cerut avizul pentru destituirea din funcţie a bibliotecarei Aneta Dumitru”, a precizat primarul Aurel Stan.

În ultima adresă emisă de Biblioteca Judeţeană ,, Alexandru Odobescu” din Călăraşi,  datată 30 iulie 2013, se comunică primăriei că ,,Instituţia nu poate da vreun aviz unei persoane care nu are calitate de angajată cu contract de muncă, situaţie în care se află în momentul de faţă, Dumitru Aneta”. În cadrul aceleiaşi adrese,  reprezentanţii instituţiei doresc să demonstreze faptul că întreaga activitatea a biblotecarei Aneta Dumitru  trebuia să fie atent supravegheată de către primărie, iar  pentru remedierile neregulilor constatate, primăria ar fi trebuit să stabilească nişte măsuri clare. În ceea ce priveşte lipsa unui număr foarte mare de volume de carte, instituţia respectivă aduce în atenţie, articolul 80, din Legea bibliotecilor nr 334/2002, cu modificările ulterioare,  care stabileşte că: ,,Fondul de carte care cuprinde până la 10.000 de documente se inventariază odată la patru ani”, reprezentanţii Bibliotecii Judeţene  întrebându-se retoric: ,,Cum a stat la ultima inventariere, cea dinaintea celei invocate de primărie?”…ca şi cum, altă inventariere nu a mai fost realizată.

Însă  Biblioteca Judeţeană Călăraşi  are şi ea un rol bine determinat în coordonarea bibliotecilor comunale, aspect stipulat în articolul nr.28, litera b. din Legea 334/2012, cu modificările ulterioare, în care se stipulează că:

,,Bibliotecile  judeţene coordoneaza activitatea bibliotecilor publice, de pe raza judeţului în care îşi desfaşoara activitatea, prin acţiuni specifice de îndrumare şi de evaluare, prin proiecte, programe şi activităţi culturale, precum şi acţiuni de îndrumare profesională; asigură aplicarea unitară a normelor biblioteconomice şi a legislaţiei în domeniu, precum şi coordonarea aplicării strategiilor şi programelor de automatizare a activităţilor şi serviciilor acestor biblioteci.

„În această situaţie, lăsăm instanţa să dea un verdict clar şi precis!”, spune primarul Aurel Stan.

Please enter banners and links.

Next Post

Deputatul PNL Raluca Surdu, vicelider al deputaților PNL

Dum sept. 8 , 2013
Sesiunea parlamentară care a debutat la începutul acestei săptămâni a adus modificări în conducerea biroului permanent al Camerei Deputaților, dar și în conducerile grupurilor parlamentare. Începând de luni, deputatul PNL de pe Colegiul 5, Raluca Surdu este unul dintre cei nouă vicelideri ai deputaților liberali. Odată cu funcția din grupul […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!