Primarul Aniel Nedelcu Pațurcă:,,În comuna Borcea vom avea o modernă sală de sport, prevăzută cu 360 de locuri”

Primăria comunei Borcea se află în plină derulare a unor proiecte cu finanțare europeană, dar se pregătește și să dea startul altor proiecte de interes local. Pentru a le continua pe cele aflate în implementare, primăria are nevoie de fonduri atât de la bugetul local, cât și de cele care ar fi trebuit să le fie repartizate din impozitul pe venit încasat la nivelul județului, sume care nu au fost alocate și comunei Borcea, de către Consiliul Județean. Primarul Aniel Nedelcu Pațurcă spune că se așteaptă ca sumele să le fie repartizate, ca în fiecare an, proiectul de hotărâre adoptat fiind atacat de Prefectura Călărași.
Aniel Nedelcu Pațurcă:
Comuna noastră se numără printre puținele localități care n-au primit finanțare de la Consiliul Județean. Hotărârea a fost atacată în instanță de Prefectură și rămâne să vedem ce sume vom primi, pentru că avem nevoie de acești bani pentru dezvoltarea localității. Am așteptat sumele ce trebuiau să vină de la Consiliul Județean, anual fiind vorba de aproximativ 400.000 de lei, ceea ce înseamnă cofinanțarea unui proiect. Dacă acești bani nu vin de la Consiliul Județean trebuie să găsim alte soluții.
Poate că se consideră că avem un potențial economic ridicat, față de alte comune, dar avem și cheltuieli pe măsură. Plătim o rețea mare de iluminat public, administrăm nouă corpuri de clădire de școală, unde sunt 70 de profesori, trebuie să decontăm și cheltuielile cu naveta, să asigurăm combustibilul solid pentru a încălzi cele nouă corpuri de clădire, sunt bani mulți de funcționare pe care trebuie să îi avem în buget. Totodată, avem nevoie de bani pentru finanțarea de proiecte, ca să continuăm investițiile, pentru că asta așteaptă cetățenii de la noi. Sunt bani de la Consiliul Județean pe care îi așteptăm pentru a ne putea continua proiectele locale. Avem drumuri comunale, pentru care primeam, anual, bani și nici aici nu am primit nimic și fără aceste sume care ne reveneau din bugetul județean, ne vom descurca cu greu să susținem tot ceea ce am început. Cofinanțările sunt importante, mai ales că proiectele sunt în curs de derulare și nu le putem duce spre finalizare.

Așteptați să primiți, în cele din urmă, aceste sume pentru cofinanțarea proiectelor?
Aniel Nedelcu Pațurcă: Trebuie să primim și noi susținere de la județ, pentru că nu înțelegem de ce o comună mare, cum este Borcea, să nu primească niciun leu la repartizarea sumelor din fondul constituit la dispoziția Consiliului Județean, în procent de 6% din impozitul pe venit încasat la nivelul județului. Și noi avem nevoie de investiții, sunt cheltuieli pe care trebuie să le acoperim. Noi, ca primari, facem administrație, nu politică, iar omul sfințește locul și trebuie să lăsăm ceva în urma noastră.
Ce ne puteți spune despre proiectele pe care le aveți în derulare?
Aniel Nedelcu Pațurcă: Suntem în plină licitație, am avut 11 ofertanți, am avut contestații, dar suntem în linie dreaptă cu iluminatul public, care înseamnă alimentare și modernizare rețea publică de iluminat public, cu lămpi de led, cu sistem de telecitire, aprobat și finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu, unde pentru a obține certificatul de mediu a trebuit să plătim 200.000 de lei din bugetul local. Un alt proiect aflat în derulare este prin Compania Națională de Investiții – ,,Cămin Cultural Pietroiu”, care va fi reabilitat și dotat la standarde înalte, iar în moderna sală de activități culturale se vor desfășura spectacole locale și nu numai. În cadrul acestui proiect întocmirea documentației a însemnat un timp considerabil pentru intabulare, cadastru, carte funciară, a fost o procedură destul de greoaie, dar am ajuns la final și sperăm, cât de curând, să începem modernizarea Căminului Cultural.
Avem în lucru asfaltarea aleilor pietonale, mai sunt 25 de străduțe din 60, care nu au putut fi prinse în proiectul finanțat prin AFIR, pentru asfaltarea drumurilor în comuna Borcea și încheiem asfaltarea acestor ulițe, din fonduri proprii.
Un alt proiect în derulare este cel privind șanțurile de captare ape pluviale și rigole betonate și vreau să îi asigur pe toți cetățenii că se va finaliza în proporție de 80-90% tot ce înseamnă rigole betonate, accesul de intrare în curți, astfel încât, atunci când plouă torențial, să nu se mai inunde gospodăriile. ,,Modernizarea sălii de sport a comunei Borcea” este o altă investiție importantă, pentru că va fi prevăzută cu 360 de locuri. Va fi făcută și o parcare cu 200 de locuri, iar suprafața utilă de joc este cea a unui teren de fotbal de sală. A fost făcut studiul de fezabilitate, doar că locația aleasă inițial era pe o zonă inundabilă și a trebuit să refacem proiectul pentru noua locație – zona unde organizăm, de regulă, Zilele Comunei, iar până la sfârșitul anului vom semna contractul de finanțare.

Borcea este singura comună din județul Călărași care a reușit să finalizeze documentația pentru alimentarea cu gaze naturale
Aniel Nedelcu Pațurcă:
Pe lista proiectelor importante pe care mi le-am propus în acest mandat, se află și alimentarea cu gaze naturale. Este un proiect ambițios, care a fost depus deja să obțină finanțare din fonduri europene, pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Borcea este singura comună din județul Călărași care a reușit să finalizeze, la data de 30 noiembrie 2020, proiectul tehnic, studiul de fezabilitate, documentația de avizare a lucrarilor de interventie și cele 37 de avize, reușind să depunem proiectul spre finanțare. Acum așteptăm să fie alocată finanțarea proiectului prin POIM sau dacă vom fi nevoiți, vom căuta alte surse de finanțare.
Ați susținut, permanent, școlile. Ce investiții recente au fost făcute în unitățile școlare?
Aniel Nedelcu Pațurcă:
Am fost alături de școli și voi fi, asigurându-le, ori de câte ori este nevoie, fondurile necesare pentru investiții și reparații. Fiecare director a venit cu un necesar făcut și, în funcție de prioritățile fiecărei școli, le-am alocat sumele respective, ei fiind ordonatori secundari de credite. Am încercat, de fiecare dată, să susțin învățământul, cadrele didactice, directorii, dar și elevii, pe care i-am premiat, în funcție de rezultatele obținute.

Ce alte activități ați mai susținut din bugetul local?
Aniel Nedelcu Pațurcă:
Au fost toaletați copacii, am igienizat platformele de gunoi, am apelat la cele două IAS-uri și societăți agricole din comună, astfel încât să facem ordine și vreau să fac apel către cetățeni să dea dovadă de spirit civic și să nu mai arunce gunoiul la întâmplare. Administrația locală se ocupă de acest lucru,dar dacă oamenii nu dau și ei dovadă de respect, îi putem amenda, dar noi dorim să ne înțelegem cu vorba bună.

Cum merge campania de vaccinare în comună?
Aniel Nedelcu Pațurcă:
Medicii de familie din comună s-au implicat în procesul de vaccinare, prin cabinetele proprii, serul folosit fiind Johnson&Johnson, la care se face doar o singură doză. Se vaccinează, în medie, 8-10 persoane/zi.
Doresc să le transmit locuitorilor comunei Borcea că este important să ne imunizăm, să avem grijă de sănătatea noastră și a celor din jur, dar și pentru a ne putea bucura de o viață normală, fără restricții, așa că îi așteptăm să vină în număr cât mai mare să se vaccineze, fie la cabinetele medicale, fie în cadrul campaniilor ce vor fi derulate de DSP, în comuna noastră!

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Performanțe de top, la CSM Călărași

Dum mai 30 , 2021
Autor: Florentina Chiru 30.05.2021 CSM Călărași a obținut în 2020 un număr de 52 de medalii, dintre care 20 de medalii de aur, 18 medalii de argint și 14 medalii de bronz, asigurand astfel o buna perspectivă a sportului din tara noastra in anii urmatori. Anul acesta, doi sportivi de […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!