Patronatul Român, filiala Călăraşi, pregăteşte tineri pentru viaţă

Print Friendly, PDF & Email

patronatul romanMediul de afaceri, din Călăraşi, este reprezentat, de anul trecut, şi de filiala Patronatului Român. Poate că la nivel scriptic există multe organizaţii nonguvernamentale, însă nevoia ca acestea să fie active şi  reprezentative, cu adevărat, pentru comunitatea lor, a lipsit mulţi ani la rând.

Dan ChivuAm stat de vorbă cu preşedintele Patronatului Român, filiala Călăraşi, Dan Cristian Chivu, antreprenor la rândul său, care ştie ce înseamnă să te zbaţi pentru fiecare loc de muncă, dar şi pentru fiecare investiţie, oricât de mică, ce trebuie făcută într-o firmă.

Dan Chivu: Noi încercăm să reprezentăm mediul de afaceri din Călăraşi, pe cei care doresc să îşi desfăşoare activitatea cinstit. Nu ne interesează decât dezvoltarea şi, pe cât posibil,  extinderea mediului de afaceri, care este oricum afectat, aşa că această organizaţie patronală ar putea să îi sprijine pe cei care au nevoie de ajutor.

Aveţi deja un prim proiect cu finanţare europeană în derulare, pentru pregătirea profesională.

Dan Chivu: Încă de anul trecut, participăm la Comisiile de Dialog Social care au loc la Prefectură, ne ocupăm cu organizarea unor cursuri de formare profesională, pentru a da a doua şansă celor care nu au reuşit să îşi completeze pregătirea, până acum. Există un număr de profesii pentru care se fac cursuri gratuite prin intermediul nostru, deoarece am câştigat un proiect cu finanţare europeană. Condiţiile pentru a urma cursurile sunt legate de studii, adică să nu ajungă să aibă studii superioare şi să fie angajat.

Acum se pot califica într-un domeniu pe care şi-l doresc, în paralel cu desfăşurarea activităţii la locul de muncă, pentru care vor primi o diplomă de calificare, recunoscută naţional şi internaţional. După acest moment, ei vor putea tinde să fie plătiţi mai bine, ţinând cont că vor avea calificarea necesară.

Deja susţineţi firmele care formează tineri…

Dan Chivu: Luna trecută, într-o şedinţă care a avut loc la Inspectoratul Şcolar Călăraşi am propus crearea unui mediu sănătos pentru practica desfăşurată de elevii de la şcolile profesionale şi liceele industriale, în mediul privat. Atât reprezentatul Camerei de Comerţ, Marian Drăgan, cât şi primarul Daniel Drăgulin, au salutat propunerea noastră de a ajuta firmele care pregătesc tineri. Cu primarul Drăgulin am discutat chiar posibilitatea de a fi redus sau chiar să nu mai fie plătit impozitul pe clădirea unde se desfăşoară un astfel de proces de practică, tocmai pentru a încuraja accesul copiilor către firmele private. Pentru că cheltuielile cu practica productivă sunt asigurate doar de mediul privat şi astfel ar fi încurajaţi să îi atragă pe tineri pentru a-i învăţa o meserie „pe viu”, care nu se aseamănă cu practica dintr-un laborator sau dintr-o sală de clasă. Bugetul local ar putea fi uşurat de plata unor indemnizaţii de şomaj, deoarece tinerii ar porni în viaţă cu meseria învăţată. În judeţul Călăraşi este o problemă, deoarece tinerii absolvenţi îngroaşă rândurile şomerilor. Noi, mediul privat, deja am început să ajutăm şcolile profesionale şi liceele primind copii în practică, lucru pe care l-am făcut şi fără a fi scutiţi de vreun impozit, dar, evident, ne-ar fi mult mai uşor dacă domnul primar ne-ar susţine în această acţiune.  Vă spun, din experienţă, că a avea 80 de copii în practică, la o firmă mică, înseamnă cheltuieli destul de mari. Vrem să ajutăm comunitatea locală şi ne dorim ca, la rândul ei, comunitatea locală să ne sprijine pe noi!

 Unde vă găsesc cei interesaţi?

Dan Chivu: Pentru că vorbim de tineri, care sunt prieteni buni cu facebook-ul, îi invităm să ne găsească pe pagina noastră, unde putem fi găsiţi cu denumirea: Patronatul Roman Filiala Calarasi, dar ne pot găsi şi la sediul societăţii Olympus, de pe strada Ştirbei Vodă, bloc M 17, parter, vis-a-vis de Poşta 4. Îi aşteptăm cu întrebări şi ne dorim să le fim de folos tinerilor, dar și antreprenorilor, într-un număr cât mai mare!

 

Please enter banners and links.

Next Post

Primăria şi Consiliul Judeţean Călărași îşi dau mâna pentru o parcare subterană

joi feb. 19 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱La conferinţa săptămânală de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu, a anunţat că a participat la o întâlnire cu primarul municipiului, Daniel Drăgulin, pentru a discuta pe tema unei investiţii cu impact pentru populaţie. Este vorba despre construirea unei parcări subterane între Consiliul Judeţean […]