Demarată la mijlocul lunii aprilie, la biroul parlamentar al deputatei Raluca Surdu, din sediul PNL Oltenița, acțiunea de facilitare a accesului la ofertele de locuri de muncă, din vestul județului Călărași, din județul Ilfov și din municipiul București se extinde și în celelalte localități ale colegiului 5. Astfel, cei domiciliați în comunele Căscioarele, Chirnogi, Chiselet, Crivaț, Mitreni, Radovanu, Spanțov și Ulmeni și care se află în căutarea unui loc de muncă, pot consulta listele puse la dispoziție de ALOFM Oltenița. Acestea vor fi afișate la birourile parlamentare ale deputatei PNL, Raluca Surdu, din Radovanu și Spanțov sau la avizierele primăriilor celorlalte localități. Listele sunt actualizate în fiecare zi de luni.
”Situația locurilor de muncă disponibile, la ora actuală, se poate îmbunătăți. Sunt mulți cei care așteaptă o oportunitate, însă, mai multe șanse au cei care abordează o strategie activă de identificare a unui loc de muncă. Desigur, pentru unele locuri de muncă trebuie să fie dispuși să facă naveta sau să se recalifice. Noi afișăm locurile de muncă oferite prin intermediul ALOFM, însă nu toți angajatorii se promovează astfel, deci pe lângă acestea sunt și alte solicitări pentru forță de muncă. Însă noi trebuie să ne asigurăm că cererea de forță de muncă poate fi acoperită cu persoane competente, astfel încât omul potrivit să ajungă la locul potrivit.”
Deputatul PNL spune că, în această săptămână, a constituit un grup de lucru pentru a identifica principalele probleme legate de relația dintre cerere și ofertă pe piața muncii locale. Cea mai importantă concluzie este cea, conform căreia, crearea de locuri de muncă nu depinde numai de investitorii și investițiile din afara comunității noastre, atragerea acestora fiind un lucru dificil în condițiile economice actuale. Raluca Surdu susține că cea mai importanta resursă pe care o avem sunt oamenii, aceia care sunt deja, dar și cei care doresc să devină antreprenori. Aceștia, odată ce demarează o acțiune antreprenorială, își asigură un loc de muncă și pot genera alte noi locuri de muncă.
Echipa PNL Oltenița, împreună cu specialiști de la București, lucrează la crearea unui Centru de resurse pentru inițiativă și acțiune, în cadrul căruia oricine este interesat poate avea acces la resurse. Acțiunea PNL urmărește să pună bazele unui spațiu de documentare și dialog, în vederea stimulării inițiativei antreprenoriale.
”Trebuie să avem curajul de a lua viața în propriile mâini și de a ne depăși limitele. Trebuie să îi informăm pe oameni că există surse alternative de finanțare, cel puțin pentru microîntreprinderi, fondurile europene ne așteaptă, dar pentru acestea trebuie să evoluăm și să parcurgem câteva etape în direcția profesionalizării antreprenoriatului”, a declarat Raluca Surdu.
Din evidențele ALOFM Oltenița rezultă că în intervalul 01.01.2013 – 01.07.2013, au fost angajate 262 de persoane din mediul rural și 137 din municipiul Oltenița, pe posturi promovate prin acestă instituție.