O zi cu Victor Rebengiuc

Print Friendly, PDF & Email

O zi cu Victor RebengiucDuminică, am avut plăcerea și onoarea de a petrece o zi întreagă cu îndrăgitul actor, Victor Rebengiuc. Bucuria s-a datorat câștigării unui concurs organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care a dorit să promoveze proiectele realizate cu fonduri europene, finanţate prin REGIO.

Imaginea aleasă pentru spoturile publicitare, care au fost realizate în cele peste 20 de localități din țară, a fost actorul Victor Rebengiuc. Timp de mai bine de o lună de zile a durat periplul prin țară, pe traseul echipei de filmare aflându-se și Valea Argovei, județul Călărași, locul unde au fost reabilitate două drumuri care fac accesul mai ușor către zonele de pescuit si către autostradă.

Natura meseriei mi-a dat ghes și am profitat de ocazia de a fi alături de maestrul Rebengiuc, așa că l-am provocat la dialog, pentru cititorii ziarului Actualitatea de Călăraşi.

Interviu cu Victor Rebengiuc.jpg 1Cum vi s-a părut propunerea de a fi imaginea Regio, pentru proiectele cu finanțare europeană?

V.Rebengiuc: Neașteptată și nejustificată, pentru că eu sunt obișnuit să fiu propria imagine. Aici nu am avut un rol. Eram eu, care prezentam o posibilitate pe care o oferă banii europeni de a face ceva util, pentru că mai avem de construit mult.


Investițiile pe care le-ați văzut v-au plăcut?

V.Rebengiuc: Majoritatea, într-adevar, justifică banii folosiți și sunt utile, câteva au fost făcute doar formal. Pentru că am văzut o școală pentru handicapați care nu avea nici persoane cu nevoi speciale suficiente în ea, nici personal. Doar o dotare impresionantă, calculatoare, televizoare, dotări de ultimă oră care nu sunt folosite de nimeni. Legea nu a mai permis angajarea de personal, însă dorința de a crea condiții persoanelor defavorizate a existat.

Dar am văzut multe locuri minunate. O facultate la Craiova care arată foarte bine architectural și este și foarte apreciată. Oamenii se mândresc cu ea, pe bună dreptate! Am văzut spitale, centre de recreere refăcute cu bani europeni, care aveau nevoie de acest aer proaspăt.

la Valea ArgoveiCum a fost popasul la Valea Argovei?

V.Rebengiuc:  În primul rând, a fost surpriza locului pe care nu îl știam. Nu auzisem de Valea Argovei. Am văzut însă o zonă superbă și, chiar dacă nu sunt, nici măcar, pescar amator, mâncător de pește sunt și am fost încântat.

Înseamnă că veți reveni în județul Călărași…Când vor avea ocazia să vă vadă călărășenii, de data asta, în postura binecunoscută de actor?

V.Rebengiuc: Pe vremuri, deseori veneam la Călărași, treceam cu bacul de la Ostrov. În spectacole, însă, nu depinde de mine să vin. Sunt teatrele care se ocupă de stagiuni sau sunt niște indivizi care se ocupă cu un soi de impresariat.

filmareCare este statutul actorului, astăzi?

V.Rebengiuc: Acelaşi, la fel ca și înainte. Nu e nicio schimbare! Doar că nu mai sunt locuri asigurate atunci când termini Institutul, iar școala de teatru a devenit un loc în care, dacă plătești, îți cumperi diplomă  și nu mai ai nevoie de talent. De aceea, mulți dintre cei care au diplomă ajung să nu știe de ce au făcut această investiție, pentru că niciun regizor nu distribuie diplome, ci talente.

Vi se pare că filmul ia locul teatrului, în preferințele publicului?

V.Rebengiuc: Nu, spectatorii  își doresc să aibă contact direct cu emoția. Îl vezi de aproape pe actorul care joacă, care-și schimbă sentimentele și ți le poate transmite, și ești parte din procesul de creație al unui spectacol de teatru. Noi, actorii, ne bucurăm foarte mult de faptul că suntem pe scenă, înconjurați de public, crează o comunicare extraordinară între sală și scenă și ne aduc o satisfacție majoră.

DSCF4136Cât timp vreţi să împărtăşiţi această emoţie cu publicul?

Fac această meserie de aproape 60 de ani și voi juca atâta timp cât pot să joc. Să mă aducă cineva cu căruciorul în scenă, doar ca să fiu acolo și să mormăi cuvinte pe care nimeni nu le înțelege sau să spună alții textul meu, pentru că eu nu pot, doar ca să se desfășoare piesa, nu vreau să fac! Nu mi se pare corect! O să joc cât pot să țin minte un text, cât mă pot mișca, cât pot vorbi bine și cât timp pot să transmit niște sentimente!

Victor Rebengiuc înseamnă pentru români Moromete…

V.Rebengiuc:  Când am citit cartea, care m-a impresionat, nicio secundă nu m-am gândit că eu voi interpreta rolul lui Ilie Moromete. Nu era stilul meu, nu eram eu, ca fel de a fi, și nu am crezut că am abilitatea de a-l juca. Eu nu am trait niciodată la țară, sun bucureștean, nu credeam că voi putea pătrunde în rol și în lumea de atunci. Şi, vă spun un secret! Scena cu bătaia nu era în trecută scenariu.Înfruntarea cu copiii, eu am adăugat-o în filmare, pentru că, iniţial, trebuia să se vadă doar pe chipul lui Niculae cum ascultă şi trăieşte evenimentele. Am insistat pentru scena asta. A fost greu de interpretat, dar a dat greutate filmului.

Pregatirea pentru filmarea spotuluiCum reușiți să vă mențineți, astfel, la cei 81 de ani împliniți?

V.Rebengiuc: Nu există vreo rețetă. Le mulțumesc părinților mei pentru gena bună, sunt un om echilibrat, nu am făcut excese, deși am avut un program destul de greu. După acest periplu făcut în țară sunt ușor obosit și o pun pe seama vârstei, dar o să treacă!

Cum încheiați acest proiect, pentru că sunteți în ultima zi de filmare?

V.Rebengiuc: Cu bucurie, dacă aș putea trezi interesul celor care așteaptă să le vină o mană cerească, dar nu se implică pentru a obține aceste fonduri din care se pot face lucruri foarte frumoase și necesare. Nu a fost vorba de creație actoricească aici, ci doar i-am pus pe oameni să mărturisească.


…Cu cea mai mare blândeţe, aş adăuga. Şi cu modestia unui om al cărui talent magic, nu a umbrit omenia pe care trebuie să o afişăm cu toţii. A suportat ore bune temperatura ridicată de afară, fără pretenţii, a participat cu dăruire la fiecare moment, chiar dacă nu era provocarea unui rol pus în scenă.

Subsemnata a trebuit să joace rolul unui localnic care prezintă modernizarea parcului său. Numai un profesionist poate să te ajute să treci peste tracul care apare, involuntar, când te trezeşti într-o asemenea postură şi alături de un actor care a făcut să curgă multă cerneală scriindu-se despre el şi activitatea sa de succes.

AutografMulţumesc, REGIO, pentru oportunitatea oferită!


Mulţumesc, MAESTRE! A fost o încântare şi o onoare de a vă fi alături, într-o zi de triplă sărbătoare:  duminică, Rusalii, dar, mai ales, împreună cu Domnia-Voastră!

Please enter banners and links.

Next Post

Copiii din centrele de plasament au șansa unui viitor mai bun

vin iun. 13 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Direcţia de Protecţie a Copilului din Călăraşi, a devenit, în ultimul timp,  o instituţie intens blamată de presă. Din dorința de a vedea cum stau lucrurile la fața locului și ce schimbări au intervenit, dorim să prezentăm în rândurile acestui articol şi o altă faţă […]