O nouă expoziție la Muzeul Municipal: ”Goblenul – pictură cu acul”

Sâmbătă, 25 februarie 2017, la ora 11.00, se va deschide la Muzeul Municipal o expoziție de goblenuri. Goblenul este o broderie executată înt-un punct având aspectul tapiseriilor.

Istoria acestui tip de broderie își are originea în Franța, mai exact în cartierul Saint Marcel din Paris, pe malul râului Bievre afluent al Senei. În acest cartier trăia de la mijlocul secolului al cincisprezecelea familia de boiangii (vopsitori de textile) Gobelins.  În anul 1602, Henric al IV-lea a închiriat fabrica pentru ca doi tapiseri flamanzi ai curții regale să-și poată realiza comenzile. În 1662, Jean Baptiste Colbert preia fabrica și realizează aici tapiserii și tapițerii sub îndrumarea și supravegherea pictorului regal Charles Le Brun. De-a lungul timpului, fabrica a înflorit sau a decăzut în deplină legătură cu evenimentele sociale și istorice. În zilele noastre, fabrica funcționează ca instituție a statului francez, realizând tapiserii pentru instituții publice.

Călărăşenii sunt invitaţi la vernisajul expoziţiei  pe care o pot vizita  până pe 17 martie. Aici pot  admira goblenuri realizate de doamnele Daniela Constantin, Mimi Ovidia Gogu, Liliana Tănase, Crina Coarnă, Petruța Torlac, Ecaterina Meleacă, Iulia Rădulescu și Valentina Mereuță, cea care a coagulat în jurul ei restul expozantelor.

Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri, la Muzeul Municipal (Primăria veche) între orele 09.00 – 16.00.

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Consilierii locali vor dezbate proiectul privind acordarea unui număr de 196 de burse şcolare

joi feb. 23 , 2017
 În cursul zilei de astăzi, 23 februarie 2017, consilierii locali se  întrunesc în şedinţă ordinară, ei având pe ordinea de zi 3 proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără şi proiectul care vizează acordarea unui număr de 196 de burse şcolare pentru elevii călărăşeni. În expunerea de motive a proiectului […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!