Alexandra Tuţă, elevă la Colegiul Naţional ,,Barbu Ştirbei”, din Călăraşi, s-a numărat printre elevii cu rezultate performante la concursurile şi olimpiadele internaţionale, ce au fost premiaţi de Guvernul României.
În cadrul Galei Olimpicilor Internaţionali, ce a avut loc la mijlocul lunii noiembrie, la Palatul Victoria, au fost recompesaţi cu diplome şi premii în bani, atât elevii premianţi la competiţiile internaţionale, profesorii lor coordonatori, cât şi şcolile din care aceştia provin.
Călărăşeanca Alexandra Tuţă s-a numărat printre cei 225 de elevi, din întreaga ţară, câştigători a 257 de distincţii. Ministerul Educaţiei a premiat, de asemenea, 230 de profesori, din 99 de unităţi de învăţământ, din întreaga ţară. Printre aceştia s-a aflat şi profesoara de limba şi literatura română, Monica Mustăţea, cea care a îndrumat-o şi a spijinit-o pe Alexandra, în obţinera unui bun rezultat la Olimpiada Internaţională de Lectură.
Colegiul ,,Barbu Ştirbei, profesoara Monica Mustăţea şi eleva Alexanda Tuţă au primit ca recompensă financiară, suma totală de 7.650 de lei.
Eleva a dorit să dea unele detalii,privind participarea sa la Olimpiada Internaţională de Lectură, cât şi la festivitatea de la Palatul Victoria:
,,Trebuie să mărturisesc că experienţa minunata prilejuită de participarea la Olimpiada Internationala de Lectură m-a marcat considerabil, reuşind să mă maturizeze şi să definească procesul individual de formare şi modelare a personalitatii, întrucât m-am confruntat cu cei mai buni elevi la nivel naţional, cu aceia care fac parte din loturile olimpice reunite ale Olimpiadelor Naţionale de Limba si Literatura Română (unde ma încadrez şi eu) şi de Lectura ca Abilitate de Viata. Etapa Internaţională a acestui concurs s-a desfăşurat, în prima săptămână din septembrie, la Constanţa, participand loturi olimpice şi din alte ţări: Republica Moldova, Serbia si Turcia. Aceasta etapă a constat într-o singura proba scrisă, structurata pe trei subiecte, care s-au axat, în principal, pe interpretarea textului şi pe utilizarea unor cunoştinta legate de stiluri funcționale şi funcții ale limbajului, spre deosebire de Olimpiada Nationala de Limba si Literatura Română, care sprijină analiza critica, obiectivă, teoria literara și argumentarea logică şi datorită căreia am avut prilejul de a participa la etapa finală și de a obţine, ulterior, prima mențiune, la nivel internațional. Sunt foarte mândră că am reușit să demonstrez, înca o dată, că valoarea şi competența nu sunt legate de locul de provenienţă, ci de talentul şi dăruirea elevului şi profesorului, care, formând o echipa unită şi stabilind o conexiune transparentă şi intensă, pot anula orice prejudecăți sau limite, aparent impuse. În acest sens, îmi doresc să îi mulţumesc doamnei profesoare Monica Mustăţea pentru îndrumare, pentru sprijinul necondiționat, pentru devotament și pentru tot efortul depus, în vederea obţinerii unei astfel de performanţe. De asemenea, îi voi fi mereu recunoscatoare pentru că m-a ajutat să îmi îndeplinesc un vis vechi de șase ani, pentru că a avut încredere în mine, în echipa noastră frumoasă şi pentru că mi-a spus, în permanenţă, că totul este posibil atunci când talentul şi dragostea se întâlnesc, fiind dublate de multă muncă şi seriozitate. Iată că, după un an tumultuos, pe care îl consider esențial pentru dezvoltarea mea personală, amândouă ne putem mândri cu un rezultat răsunător, cu un rezultat unic la nivel de judeţ şi de institutie, şi cu un rezultat care trebuie apreciat, cu atât mai mult cu cât el provine, de pe filiera umanistă, fiind un rod al disciplinei Limba şi literatura română– o disciplină a subiectivității și a creativității.
Nu in ultimul rând, mă simt onorată de invitatia primită din partea Guvernului României de a participa la Gala Olimpicilor Internaţionali, desfăsurată la Palatul Victoria, în cadrul căreia, atât elevul şi profesorul, cât și instituția de învăţământ au fost premiate pentru distincţia obtinută. Acele momente au reprezentat încununarea eforturilor depuse, a timpului investit şi, mai presus decât orice, a iubirii pe care o port pentru literatură şi pentru frumos, în general. Sper, ca şi în viitor, să am puterea de a mă concentra şi de a lupta pentru idealuri şi pentru visuri, sper să pot repeta această experiență memorabilă şi, de ce nu, să ridic şi mai mult ştafeta, întrucât, atâta timp cât voi continua să iubesc ceea ce fac și să fac ceea ce iubesc, atâta timp cât voi continua să cred în mine și în potenţialul meu şi atâta timp cât voi colabora cu doamna profesoara Monica Mustăţea, toate porțile îmi sunt deschise, iar oportunitățile sunt infinite!”,a precizat Alexandra Ioana Tuţă, elevă în clasa a XIa D, la Colegiul Naţional ,,Barbu Ştirbei”.
Şi directorul Colegiului Naţional ,,Barbu Ştirbei ”, prof. Eufrosina Amza a dorit să puncteze importanţa acestei preformanţe:
,,Rezultatul obținut de Alexandra Tuţă şi de doamna profesoara Monica Mustăţea ne onorează şi ne determină să fim mândri că singurul premiu obținut vreodată la o olimpiadă internațională, încă de la înființarea județului, se află în dreptul Colegiului Național “Barbu Știrbei”, şcoală care promovează, încă din prima clipă de funcţionare, valorile autentice şi performanţa. Suntem mândri de distincţia obţinută, atât la nivel naţional şi, în special, la nivel international, suntem mândri că unitatea noastră de învăţămant a fost invitată, în mod oficial, la Gala Olimpicilor Internaţionali, desfăsurată la Palatul Victoria, fapt ce demonstrează că maniera de abordare a învăţământului liceal, implementată de colectivul colegiului nostru, este una de calitate, este una ce luptă pentru principii și pentru valori autentice. Acest aspect atestă faptul că ,,Barbu Ştirbei” este, fără niciun dubiu, cel mai bun liceu din județul Călărași și singurul liceu capabil de a accede la cel mai înalt nivel competițional, acela al Olimpiadelor Internaţionale. Alexandra s-a remarcat, încă din clasa a IX-a, prin intermediul implicării active în toate activităţile extraşcolare, programele şi proiectele naţionale şi internaționale, ale liceului nostru, fiind o elevă cu înclinaţii polivalente, care a reuşit să facă performanţă, în diverse domenii de activitate, devenind indiscutabil cea mai buna elevă cu care Colegiul ,,Barbu Ştirbei” se poate mândri, iar doamna Monica Mustățea este unul dintre profesorii cei mai dedicaţi activității pe care o desfăşoară şi un profesor recunoscut pentru comunicarea deschisă şi pentru relaţiile solide pe care le edifică cu elevii, aceştia obținând, întotdeauna, rezultate frumoase la nivel județean şi naţional, dar şi la examenul de Bacalaureat. Doamna profesoara devine, astfel, o personalitate de referință pentru liceul nostru și pentru județul Călărași, fiind singura care a reușit să obțină un premiu la o olimpiada internaţională. În acest sens, sunt mai mult decât onorată că, atât elevul, cât şi profesorul, fac parte din frumosul nostru colectiv, ce îi va sprijini, fără rezerve, indiferent de obiectivul pe care şi-l propun şi indiferent de demersurile iniţiate.” , a spus prof. Eufrosina Amza, directorul Colegiului Național ,,Barbu Ştirbei”.