Nicolae Dragu: “Este o umilinţă că s-a dat cu lavabil pe unele monumente din Călăraşi”

Print Friendly, PDF & Email

DSCF2371Fostul primar, Nicolae Dragu se implică, din noiembrie 2013, de când este președinte, în activitatea Asociației Naționale Cultul Eroilor. Acesta face parte din Asociație, încă din 2004, ca membru în Consiliul de Conducere, iar de la finele anului trecut a decis că este timpul să se implice mai activ, fiind desemnat președinte, în cadrul unei Adunări Generale. Aproape îi este și secretarul Asociației, Stelian Dinu.
Am discutat cu fostul edil, atât despre activitatea pe care o desfășoară în această calitate, dar și despre municipiul Călărași, de care a răspuns, timp de 3 mandate, ca primar.
„Rolul Asociației este de a-i omagia pe toți eroii, care au căzut în războaie, au fost deportați, dar și pe cei care s-au jertfit în 1989, adică pe oamenii care s-au sacrificat pentru libertatea și unitatea națională. Marcăm toate momentele istorice, vrem să înființăm în școli Cercul Cultul Eroilor, pentru a-i învăța pe elevi ce au făcut eroii și cum să-i omagieze pe aceștia. Profesorul de istorie va fi președintele Cercului. Această Asociație este patronată de Ministerul Apărării, de aceea vrem să ne îndreptăm atenția și asupra orfanilor de război. În același timp, ne ocupăm și de organizarea activității în județ, a Asociației. Aţi văzut că am cinstit, permanent, memoria celor care au scris istoria. Avem în Călăraşi Aleea Regilor şi Voievozilor, dar şi multe monumente.”, ne-a declarat Dragu.
Anul trecut, Nicolae Dragu a ridicat, împreună cu familia, o troiţă la Mânăstirea Tăriceni, identică cu cea de lângă Bricostore, în memoria veteranilor de război.
„Mă bucur că putem avea grijă de monumente, dar sunt supărat că s-a dat cu lavabil pe unele dintre ele. Acest lucru nu este permis, iar sculptorii, care au venit aici, au reacţionat şi au zis că nu s-a procedat corect. Este o umilinţă! Piatra trebuia finisată! Acum ne preocupăm să ridicăm în cinstea lui Constantin Pantazi, general de armată român și ministru al apărării, în perioada 23 ianuarie 1942 – 23 august 1944, un monument care să fie amplasat chiar pe strada care îi poartă numele, acolo unde se află sediul ADR Sud Muntenia.
„Nu sunt de acord cu modul în care am pierdut alegerile”
În calitate de consilier judeţean aţi susţinut ca Primăria Municipiului să primească fonduri pentru investiţii.
N. Dragu:
Da, aşa este! Susţin Primăria, chiar dacă nu sunt de acord cu modul în care am pierdut alegerile. Dacă era corect, nu mai comentam nimic. Asta m-a supărat foarte mult.
Cum vi se pare ceea ce se întâmplă în municipiu?
N. Dragu: Mi se par anacronice unele lucruri, nesăbuite chiar, dacă mă refer la tăierea copacilor. Pe aleea de la stadion, unde erau pomii cu coroană bogată, stejari, paltini, etc., nu au ţinut cont ce tip de pom toaletează şi au tăiat foarte mult din coroana lor.
Ce apreciaţi pozitiv şi ce consideraţi că este negativ?
N. Dragu: Pozitivă este menţinerea curăţeniei oraşului, dar sunt supărat că au abandonat alimentarea din puţuri forate a oraşului, care aveau termen de punere în funcţiune anul trecut. Iluminatul public este bun, dar stâlpii ornamentali pe care îi aveam nu trebuiau schimbaţi, pentru că erau stâlpi turnaţi. Apreciez că la monumente a fost făcut un iluminat care le scoate în evidenţă, atunci când se înnoptează.
Cum vi se par manifestările culturale care au loc în oraş?
N. Dragu:
Au fost bine organizate, dar ca să le dai fasole oamenilor e umilitor, dacă nu faci porţii pentru toţi. Faci 1000 de porţii şi ei sunt 5.000. Se inghesuie cei care sunt prezenţi şi se pătează cu mâncare. Nu se face aşa, circ.
Aveţi, în continuare, o bună colaborare cu Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor?
N. Dragu
: Bineînţeles, mai ales că Asociaţia lucrează sub înaltul patronaj al patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel.
În 2016, vă gândiţi să mai candidaţi la vreo funcţie?
N. Dragu:
Dacă mă ajută Dumnezeu şi sunt sănătos, probabil că da! Nu pot să spun dacă la Primărie sau în altă parte, important este cum mă voi simţi atunci.
Ca partid politic, ce opţiune aţi avea?
N. Dragu:
Rămân, deocamdată, aici. Îmi menţin calitatea şi onoarea. La UNPR sunt doar preşedinte de onoare. Iar de la liberali, nu eu am plecat, ei m-au dat afară. Eu mereu am fost de dreapta, în politică. Am ţinut cont, sigur, şi de interesele oraşului, în alegerile făcute. Dar dacă, în 2012, aş fi candidat independent, îi băteam pe ăştia! I-aş fi ajutat foarte mult, dacă ar fi câştigat cinstit! Altfel, în prezent mă concentrez pe ce avem de construit aici şi îmi doresc ca tinerii să înţeleagă importanţa acţiunilor pe care le organizăm, pentru că pentru a înţelege prezentul, e necesar să ne cunoaştem trecutul.

Please enter banners and links.

Next Post

Deputatul Florea susţine decontarea transportului pentru personalul didactic auxiliar

vin feb. 28 , 2014
Săptămâna trecută, a avut loc şedinţa Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Deputatul Daniel Florea a venit cu o propunere legislativă, care se adresează personalului didactic auxiliar. “Pentru rezolvarea problemei decontării transportului pentru personalul didactic auxiliar, în calitate de iniţiator al propunerii legislative, pentru completarea Legii Educatiei Naţionale, nr.1/2011(plx.566/3013), […]