Ministrul Sănătății: “Termenul de conformare, pentru spitalele care riscă declasificarea, s-a prelungit”

Print Friendly, PDF & Email

 

Vizita ministrului Sănătății, Florian Bodog, la Călărași, a venit cu un răspuns care vizează situația nu doar a Spitalului Județean de Urgență, ci și a altor 100 de spitale din țară, care riscă declasificarea.

Președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, a declarat că a dorit să îi prezinte ministrului Sănătății,  Spitalul Județean Călărași, așa cum este acum.

“În urma declarațiilor făcute de președintele PSD, Ciprian Pandea, că dorește să susțină proiectele pentru Călărași și în urma audiențelor pe care doamna senator, Roxana Pațurcă, le-a avut cu medicii și cu cetățenii din județul Călărași, a fost lansată  invitația ministrului Sănătății.  Am dorit ca domnul ministru să cunoască problemele de la Călărași și să vedem ce proiecte putem rezolva împreună. Ne bucurăm că am avut ocazia să îi prezentăm ministrului  cu ce ne confruntăm și presa a semnalat foarte multe lucruri care nu funcționează în spitalele din județul Călărași.”, a spus președintele Iliuță.

Întrebat în ce stadiu se află acum Spitalul Județean, președintele Vasile Iliuță a spus că în luna martie fosta conducere trebuia să prezinte planul de reorganizare, pentru a stabili planul de conformare pentru a nu fi declasificat.

“Vom găsi o conducere interimară la spital, pentru a putea prezenta situația reorganizării instituției, la procesul pe care îl avem la finalul lunii martie. În prima fază, am câștigat procesul și sper să câștigăm și acum, la apel,  pentru a aduce călărășenilor, prin prestările de servicii medicale,  actul medical pe care ni-l dorim cu toții.”

Senatoarea Roxana Pațurcă a dorit să se implice în situația spitalului, prin semnalarea problemelor existente, ministrului sănătății, Florian Bodog, invitat la Călărași.

 “Problemele din Spitalul Județean reprezintă o situație marcantă pentru întreaga comunitate, iar eu, Senator al României, nu pot rămâne indiferentă. Sunt conștientă că boala nu ține cont nici de apartenență politică, nici de profesie, nici dacă ai sau nu posibilități de tratament. Spitalul Călărași este un proiect de suflet pentru mine și știu să îmi implic toate resursele pentru soluționarea problemelor identificate! Sunt convinsă că vizita de astăzi a domnului Ministru al Sănătății, Florian Bodog, este doar primul pas al unui vast proiect de reabilitare a încrederii călărășenilor în posibilitatea de a avea acces la servicii medicale la standarde europene chiar aici, în Călărași!”, a declarat senatoarea Pațurcă.

Ministrul Sănătății  a dorit să sublinieze că problemele spitalului nu au culoare politică și că va tine cont de propunerile primite din partea medicilor și a reprezentanților județului.


Despre posibila declasificare a spitalului, în urma ordinului de ministru dat acum un an, prin care se hotăra trecerea de la gradul III la gradul IV al spitalului, ministrul Florian Bodog a declarat:

“În momentul de față, există un proces pe rol și nu mă voi pronunța asupra lui. Ce pot să vă spun este că, împreună cu conducerea spitalului, vom identifica soluții pentru a ieși din această situație.

Când am preluat conducerea, am găsit o decizie de a se face inspecție în 100 de spitale din România, care funcționează cu plan de conformare și care dacă nu se încadrau în acel plan puteau fi declasificate. Am prelungit ordinul de ministru, dat fiind exercițiul bugetar pe fonduri europene, până în 2020, și așa cum am spus, în programul de guvernare, este o prioritate pentru noi să reabilităm, să consolidăm, să extindem spitalele județene, să construim spitale noi, iar aceste lucruri înseamnă timp. Pentru că nu vreau să fiu nevoit, la sfârșitul anului, să dau banii înapoi, cum a făcut predecesorul meu, motiv pentru care suferim și noi, ca minister, în momentul de față, pentru că bugetul s-a diminuat, din acest motiv.

Conform acestui ordin, până în 2020, spitalele au timp să își îndeplinească planurile de conformare, pentru că am gasit situații ca și aici, la Călărași, pentru care termenul de 6 luni sau de 1 an era prea scurt. În toată această perioadă, Direcția de Sănătate Publică, prin inspecție, face verificări și acolo unde sunt probleme care pun în pericol viața pacientului, secțiile respective se reorganizează sau se închid.”

Referindu-se la situația de la Călărași, ministrul Sănătății a spus că abia după încheierea procesului se poate reveni asupra ordinului de ministru:

“Juriștii m-au informat că se va putea interveni asupra ordinului de ministru privind declasificarea, abia când se va încheia procesul, după decizia definitivă a instanței. În funcție de măsurile luate de conducerea spitalului, împreună cu Direcția de Sănătate Publică, privind revizuirea planului de conformare, și Spitalului Județean de Urgență Călărași i se va aplica același termen de conformare, până în anul 2020.”, a spus ministrul Florian Bodog.

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

PROGRAM CINEMA Perioada 06 martie– 06 aprilie 2017

sâm mart. 11 , 2017
Cinema 3D/2D PROGRAM CINEMA Perioada 06 martie– 06 aprilie 2017 Parcul central, Bulevardul 1 Mai , nr. 5A Preţul biletelor (acelaşi pt. filme 3D şi 2D): 8 lei – copii cu vârste de maxim 14 ani 12 lei – persoane cu vârste peste 14 ani Nu se efectuează rezervări. Biletele […]