Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Ioan Boloș, a efectuat o vizită de lucru în județul Călărași

Sâmbătă, 21 noiembrie, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Ioan Boloș, a efectuat o vizită de lucru în județul Călărași, ocazie cu care a susținut, alături de conducerea și candidații PNL Călărași, o conferință de presă, s-a deplasat în localitatea Modelu, pentru vizionarea infrastructurii de îmbunătățiri funciare a amenajării Terasei Călărași, amenajare ce va fi modernizată cu ajutorul fondurilor europene prin PNRR, vizita domniei sale încheindu-se cu o întâlnire cu primarii și liderii PNL din județul Călărași.
”În calitate de președinte al PNL Călărași, cred că singura soluție prin care România poate să se transforme sunt investițiile. Avem, astăzi, în fața noastră, un ministru din guvernul Orban, care a înțeles importanța fondurilor europene și a accelerat absorbția fondurilor europene în 2020, cum nu s-a întâmplat în ultimii 7 ani și avem un grad de absorbție bun, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne oprim aici. Împreună cu premierul României, Ludovic Orban, și președintele României, Klaus Iohannis, România va beneficia în viitorii 7 ani de 80 de miliarde de euro, bani pentru a dezvolta România și, implicit, județul Călărași.
Îi mulțumesc, pe această cale, în mod special, ministrului Marcel Boloș, pentru că din fondul de coeziune și din fondurile pe care le gestionează la Ministerul Fondurilor Europene ne-a alocat o sumă pe care nu a mai avut-o niciodată agricultura, de 6,5 miliarde de euro, pentru a putea să răspundem la provocările climatice în Programul Național de Relansare și Reziliență”, a declarat Emil Florian Dumitru, președintele PNL Călărași și candidat pentru Camera Deputaților. Liderul liberal călărășean a anunțat că din cei 6,5 miliarde de euro alocați prin PNRR agriculturii, 550 de milioane de euro vor reveni modernizării amenajărilor de îmbunătățiri funciare din județul Călărași.

”Mă aflu, astăzi, la Călărași, împreună cu colega mea, doamna ministru secretar de stat Carmen Moraru, care este din Călărași. Suntem prezenți pentru a confirma importanța pe care fondurile europene o au pentru dezvoltarea țării, dar și pentru dezvoltarea județului Călărași. Puteți valorifica la maxim potențialul pe care îl aveți, mai ales în zona industriei alimentare, iar prin fonduri europene să dovediți că se poate ca un județ, aflat în proximitatea capitalei României să crească, la fel cum crește capitala țării. Îl felicit pe Emil Dumitru pentru că este un om extraordinar de serios, iar prezența mea alături de dumnealui, astăzi, nu este întâmplătoare pentru că îl respect pentru activitatea sa și de asemenea oameni avem nevoie în Parlamentul României: serioși, curajoși, responsabili, devotați, care pun mai presus de toate interesul public. Pentru alegerile parlamentare PNL Călărași are o echipă tânără, cu o medie de vârstă de 37 de ani, tinerețea fiind o oportunitate pe care țara noastră trebuie să o valorifice, pentru că tinerii sunt oameni curajoși. Așa trebuie să fie clasa politică a României și guvernararea liberală.”, a punctat ministrul Marcel Boloș, în cadrul conferinței de presă.
Ciprian Pandea, primul candidat pe lista PNL pentru Senatul României, a vorbit, în alocuțiunea avută, despre sprijinul de care au nevoie primarii în accesarea de fonduri europene.
”Vă mulțumesc, domnule ministru, în numele întregii echipe, pentru că sunteți prezent la Călărași! Doresc să aduc în discuție două probleme esențiale ale județului.
Pentru început mă voi referi la operatorul regional de apă Ecoaqua Călărași, care a început programul finanțat pe POIM, în urmă cu mai bine de 7 ani, dar nici până astăzi nu s-a semnat contractul. Vă rog, domnule ministru, să găsim o soluție astfel încât acest contract să se semneze cât mai repede și, în următorul mandat, să îl implementăm în Călărași, ca toți locuitorii județului să beneficieze de pe urma acestei mari investiții. Totodată, accesarea fondurilor europene nu este o problemă doar a primăriilor, ci și a resursei umane de care au nevoie primarii. Trebuie să îi ajutăm pe primari, pentru că ei au bunăvoință și cunosc acest lucru deoarece, în perioada 2016- 2020, m-am zbătut să aducem cât mai mulți bani în județ, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, iar primarii au dorit să acceseze cât mai multe proiecte. Un alt aspect este cel referitor la faptul că, în Călărași, avem ADR Sud Muntenia, iar Autoritatea de Management pentru Programele Operaționale a trecut în subordinea ADR-urilor, ceea ce înseamnă că s-a debirocratizat activitatea.
Vă rugăm să ne fiți alături, domnule ministru, pentru ca primăriile din județ să beneficieze de cât mai multe fonduri europene!”, a declarat Ciprian Pandea.
Alin Bogdan Drăgulin, candidat pentru Camera Deputaților, a punctat, în conferința de presă, necesitatea ca proiectul operatorului regional de apă și canalizare să fie finanțat.
”Am urmărit, cu atenție, programul de guvernare al PNL care se bazează, în principal, pe Planul Național de Relansare și Reziliență, care are o componentă importantă, cea de mediu. Provocările viitorului, legată de schimbările climatice sunt abordate printr-o finanțare consistentă, în acest program. Un element foarte important va fi și o redimensionare a economiei noastre, trecerea de la o economie dintr-un format liniar la o economie circulară, așa cum se dorește prin Planul Greenfield al Comisiei Europene.
Referitor la județul Călărași, pe lângă proiectele cu componenta de mediu și la provocările viitorului, pe care le menționam mai devreme, un element important este și cel adus în discuție de antevorbitorii mei, este cel legat de proiectul de alimentară cu apă și canalizare ce vizează două județe: Călărași și Ialomița. Sunt legat sentimental de acest proiect, deoarece am fost inginer în cadrul Asociației ADI Ecoaqua și, apoi, director-executiv, am participat la implementarea Proiectului Operațional Sectorial de Mediu, în valoare de 100 de mil. de euro, prin care au fost investiți banii în alimentarea cu apă și canalizare în municipiile din județul Călărași, iar operatorul Ecoaqua, experții din județ, au contribuit la atragerea fondurilor europene în proporție de 100% pe acest proiect. De aceea, este păcat ca noi în această competiție, pentru că pentru POIM există un concurs între mai mulți operatori și nu vor fi fonduri suficiente pentru toate proiectele care există la nivel național, să rămânem la urmă. Ecoaqua a plecat de pe o poziție fruntașă, fiind unul dintre cei 15 operatori care în proiectul anterior a avut implementare de 100% și e păcat ca acest proiect, ale cărui date au fost culese din 2013, să nu devină realitate. Din nefericire, în ultimii 3 ani de guvernare PSD, cu un comisar european de aceeași culoare politică, nu s-a reușit ca un proiect, cum este cel de la Călărași, să fie pus în aplicare. Și astăzi, discutăm despre acest proiect și semnarea finanțării lui, când trebuia să aibă deja loc. Este păcat că aici, la Călărași, din cauza unor ambiții care au avut ca urmare încălcarea unui aranjament instituțional, a unor reguli ,,in house”, care au fost acceptate de statul român și stabilite cu Comisia Europeană, să ajungem în situație în care în această competiție unde am plecat de pe primele poziții, să fim depășiți de alții.”, a afirmat Alin Bogdan Drăgulin.

Material publicat la comanda Partidului Național Liberal Filiala Călărași
Executat de: SC AMG MEDIA NEWS SRL
CUI Mandatar 11200025

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Inspectorii ITM Călărași au verificat a modul de identificare a riscurilor care provoacă afecţiuni musculo - scheletice (AMS)

lun nov. 23 , 2020
În cadrul acţiunii de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecţiuni musculo – scheletice (AMS), precum şi a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora, la nivelul judeţului Călăraşi au fost alese 19 unităţi din domeniile de activitate: comerţ cu ridicata şi amănuntul, agricultură, industria textilă, […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!