Mica Unire i-a adus, împreună, pe 3 cetățeni de onoare, ai municipiului Călărași

Print Friendly, PDF & Email

 

Evenimentul organizat în data de 24 ianuarie a cuprins și un moment dedicat înmânării titlurilor de cetățeni de onoare, acordat unor călărărășeni, care s-au făcut cunoscuți, prin activitatea lor, de-o viață, publicului călărășean. Este vorba despre istoricul Nicolae Țiripan și de ziariștii: Gheorghe Frangulea și Iulian Talianu.

Primarul Daniel Ștefan Drăgulin a fost cel care a înmânat distincțiile:

,,În Călărași, contemporani nouă, și-au desfășurat activitatea o serie de personalități, care au marcat trecerea lor prin aceste locuri. La inițiativa unor călărășeni, noi, Consiliul Local, am hotărât ca această trecere a dânșilor prin Călărași să nu fie lăsată uitării. Astfel, în decembrie 2018, le-a fost acordat titlul de cetățean de onoare domnilor jurnaliști: Gheorghe Frangulea, Iulian Talianu și istoricului Nicolae Țiripan.
Sincere felicitări, cetățenilor noștri de onoare! ”

Istoricul Nicolae Țiripan, fost director al Arhivelor Naționale Călărași, a spus:

,,Mă simt onorat să primesc titlul de cetățean de onoare, alături de doi oameni cu care am avut o colaborare excepțională: Gheorghe Frangulea și Iulian Talianu. Vreau să mulțumesc celui care m-a propus, domnului Nicolae Dragu, și consilierilor care au votat, în unanimitate, să mi se acorde acest titlu. Misiunea mea continuă și vă anunț că voi continua să aduc, alături de dl. Constantin Tudor, noi pagini de istorie despre Călărași, iar cartea pe care o pregătim, urmează să vadă lumina tiparului, anul acesta.”

Gheorghe Frangulea a anunțat, la rândul său, o lansare de carte:

,,Nu m-am gândit, niciodată, că o să ajung în față dumneavoastră, în această postură. Eu am fost un cetățean care a lucrat în slujba orașului, iar, anul acesta, voi veni să lansez cartea care cuprinde articole pe care le-am scris, de-a lungul timpului. Aproape 30 de ani de viață i-am lăsat aici. Am prieteni, colegi și amintiri. Deși sunt din Slobozia, le spun, tuturor, că sunt din Călărași. Mă mândresc cu acest lucru, iar pe unde mă duc, vă urmăresc, mă bucur sau sufăr, în funcție de știrea pe care o citesc. Să vă spun despre mine, nu cred că v-ar interesa, să vă spun despre ziar, e istorie, așa că m-am gândit să vă spun despre ceea ce ar trebui să se facă, aici: singura dezvoltare este prestigiul cultural, al oamenilor și noblețea cu care dvs. vă tratați reciproc. Respectați-vă și iubiți-vă, pentru că așa vă este mai ușor! Cu cât vom da mai multe nume de oameni, care pot fi urmați de ceilalți, cu atât orașul va fi mai înfloritor! Faceți din fiecare zi o bucurie, și nu un teatru de luptă!”

Iulian Talianu a comparat ziua în care a primit această distincție, cu cea în care l-a cunoscut pe Nichita Stănescu:

,,Am crezut că ziua în care l-a cunoscut pe Nichita Stănescu, care mi-a făcut onoarea de a-mi scrie prefața unei cărți, nu va putea fi egalată, dar pot spune că această zi o asemăn momentului trăit atunci. Doresc să le mulțumesc colegilor din presă, care m-au propus, și consilierilor, care m-au votat, precum și dumneavoastră, celor care sunteți prezenți aici!”

                                  De la stânga la dreapta: Iulian Talianu, Gheorghe Frangulea, Nicolae Țiripan

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi are un nou bloc operator

Dum ian. 27 , 2019
Miercuri, 23 ianuarie, a fost inaugurat noul bloc operator al Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, care va deveni funcțional, din 31 ianuarie 2019.    Investiția privind modernizarea blocului operator a început în 2016 și este în valoare de 4 milioane de lei, fonduri ce provin, în totalitate, din bugetul Consiliului Județean […]