Marius Dulce, Preşedinte- Director General al C.J.A.S. Călăraşi: „Doresc ca fiecare asigurat să beneficieze de servicii medicale de calitate, în condiţii legale”

 În urma promovării examenului pentru funcţia de Preşedinte – Director General al Casei Judeţene de Sănătate (C.J.A.S.) Călăraşi, Marius Dulce a preluat conducerea acestei instituţii, în luna mai, a acestui an. Despre activitatea CJAS Călăraşi, dar şi despre obiectivele pe care și le-a propus, Marius Dulce  ne-a dat mai multe detalii, în cadrul unui interviu.

Care este rolul Casei Judeţene de Sănătate Călăraşi  şi care este principalul său obiectiv?

Marius Dulce: Aşa cum bine se ştie, activitatea Casei  Judeţene de Sănătate se axează pe colectarea contribuţiilor  la fondul de sănătate pentru persoanele fizice, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se face de către ANAF şi, totodată, asigură efectuarea plăţilor pentru serviciile medicale. Însă, pricipalul obiectiv al instituţiei noastre este ca asiguratul, cel care  plăteşte serviciile  medicale, să beneficieze de acestea, în condiţiile legii. Suntem preocupaţi ca fiecare asigurat să beneficieze şi  să  fie informat  de toate serviciile medicale ce îi sunt oferite.

Probabil că, în cele patru luni care au trecut de la instalarea dumneavoastră în funcţia de director al  C.J.A.S., aţi  reuşit să faceţi o analiză succintă a activităţii salariaţilor din instituţie. Ce calificativ le-aţi da?

Marius Dulce: Ca în orice instituţie, există oameni care îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu, într-o mai mare sau mai mică măsură. Aş putea, la anumite persoane, să dau calificativul „ bine”, însă, la cele mai multe, le-aş da calificativul „foarte bine”. Aşa cum bine mă ştiţi, eu nu accept ca asiguratul să fie primit la ghişeu cu încrâncenare. El are nevoie de o vorbă bună, de un sfat, pentru că el vine către instituţia noastră pentru a găsi rezolvare la problemele legate de sănătate, cu care se confruntă. Şi să vă dau un exemplu: la noi vin foarte mult asiguraţi ai judeţului Călăraşi cu grave probleme de sănătate, care solicită, în limitele legii, diferite dispozitive medicale,  de la proteze, până la aparate de oxigen. Încercăm să gestionăm bugetul alocat acestor dispozitive, astfel încât, lista de aşteptare să fie foarte mică şi pe o  perioadă foarte scurtă de timp.

La ce sumă se ridică bugetul Casei Judeţene de Sănătate şi care este valoarea sumelor decontate pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi?

 Marius Dulce: Bugetul pe care îl gestionăm, în acest an, se ridica la 118,17 milioane de lei. Va mai pot spune că, numai  pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi  se decontează, lunar, suma de 6 milioane de lei, pentru serviciile medicale prestate, conform contractului încheiat pe anul acesta. Însă, orice persoană asigurată care doreşte să se informeze în ceea ce priveşte cheltuirea bugetului CAS Călăraşi, deconturile efectuate sau furnizorii de servicii medicale care au contract cu instituţia noastră,  poate accesa site-ul: www.cnas.ro/cascl.

Toate informaţiile legate de activitatea CAS sunt postate pe site-ul respectiv şi sunt  actualizate, în timp util.

 Există deficit al medicilor de familie, în judeţul Călăraşi?

 

Marius Dulce: Vă pot spune că, la ora actuală, la nivelul judeţului există un număr de 112 medici de familie care se află în relaţie contractuală cu Casa de Sănătate. În ceea ce priveşte deficitul de medici de familie, acesta este mai acut la nivelul localităţilor rurale, unde este nevoie de 29 de medici. Asociaţia Medicilor de Medicină Generală şi Patronatul Naţional de Medicină de Familie – Filiala Călăraşi au prezentat şi o soluţie pentru acoperirea acestui deficit. În opinia reprezentanţilor acestor entităţi se apreciază, util, acordarea, pe lângă sporurile de zonă prevăzute prin Contractul cadru, a unui procent în plus la plata per capita, pentru localităţile cu condiţii deosebite. De asemenea, comunităţile locale se pot implica, mai mult, prin acordarea unor facilităţi, cum sunt: asigurarea  reparaţiilor la cabinetul medical, plata utilităţilor, spaţiu de locuit

pentru medic. O altă problemă ridicată de către aceştia a fost şi acordarea sporului de zonă care, în opinia acestora, nu corespunde realităţilor şi necesităţilor, neatrăgând medicii în zonele defavorizate.

 Ne puteţi spune, câte carduri de sănătate mai sunt de repartizat?

 

Marius Dulce: După cum se cunoaşte, cardurile de sănătate sunt furnizate de Casa Naţională de Sănătate care are un contract încheiat cu Imprimeria Naţională pentru tipărirea lor. La rândul său, Casa Judeţeană de Sănătate  transmite la CNAS necesarul de carduri. Până în prezent, au fost tipărite pentru judeţul Călăraşi şi distribuite cetăţenilor un număr de 228.000 de carduri de sănătate. Mai avem un necesar de 6400 de carduri care vor fi distribuite, prin poştă, până la finele acestui an.

  Este cunoscut faptul că  Sistemul Informaţional Unic Integrat (SIUI) în care lucrează Casele de Sănătate, toate unităţile medicale de stat, a înregistrat, de-a lungul timpului, o serie de sincope, în funcţionarea lui. În ultimul timp, s-au făcut  unele îmbunătăţiri pentru buna funcţionare a acestui program informatic?

 

Marius Dulce: De când am venit la conducerea CAS Călăraşi, nu au fost înregistrate mari probleme, în ceea ce priveşte funcţionarea SIUI. În permanenţă, noi am raportat deficienţele la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), celor care se ocupă de mentenanţa acestui program. Ba mai mult, în fiecare zi, monitorizăm problemele apărute, pe care le raportăm imediat pentru a fi rezolvate. Au existat situaţii în care  SIUI nu a funcţionat, din motive obiective. În acest caz, medicii sau alţi furnizori de servicii medicale pot să facă înregistrările off-line, urmând, ca, în termen de 3 zile,  să le transfere în sistem. Toate aceste măsuri sunt stipulate în normele legale şi în contractele încheiate cu furnizorii de servicii medicale care folosesc SIUI.

 

După câte ştiu, Casa Naţională de Sănătate a făcut unele controale privind activitatea CAS Călăraşi. Au fost găsite unele nereguli?

 

Marius Dulce: Într-adevăr, Corpul de Control al CNAS a efectuat verificări, dar  nu au fost depistate deficienţe majore. Totodată, şi Curtea De Conturi a făcut verificări, iar deficienţele constatate sunt de fucţionalitate sau sunt erori umane,  care nu au creat prejudicii. Acestea vor fi corectate în termenele stabilite, până în luna decembrie a acestui an.

 

Departamentul  de control al CAS Călăraşi a constatat nereguli în ceea ce priveşte activitatea furnizorilor de servicii medicale ?

Marius Dulce: Inspectorii din cadrul acestui departament răspund şi acţionează la toate sesizările venite. În urma verificărilor efectuate s-au constatat doar mici abateri, pentru care s-au dat avertismente. În cazul în care repetă aceeaşi greşeală se va aplica o sancţiune financiară ce se ridică la 10% din valoarea contractului încheiat cu CAS, în luna respectivă, dar, se poate ajunge chiar şi la rezilierea contractului.

 Vă mulţumesc pentru interviul acordat!

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

File de Istorie/94 de ani de la naşterea Reginei Ana a României

lun sept. 18 , 2017
Pe 18 septembrie, 94 de ani de la nașterea a Reginei Ana a României. Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut pe 18 septembrie 1923 la Paris și a decedat pe 1 august 2016 la Morges, în Elveția. Aceasta a fost fiica Prințului René de Bourbon-Parma și a Prințesei Margaret a […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!