File de Istorie/94 de ani de la naşterea Reginei Ana a României

Print Friendly, PDF & Email

Pe 18 septembrie, 94 de ani de la nașterea a Reginei Ana a României.

Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut pe 18 septembrie 1923 la Paris și a decedat pe 1 august 2016 la Morges, în Elveția.

Aceasta a fost fiica Prințului René de Bourbon-Parma și a Prințesei Margaret a Danemarcei, primind astfel titlul de principesă de Bourbon-Parma. Este strănepoata regilor Christian al IX-lea al Danemarcei (pe linie maternă) și Miguel I al Portugaliei (pe linie paternă) și nepoata de soră a împărătesei Zita de Bourbon-Parma.

În anul 1939, Majestatea Sa și-a însoțit familia în Spania, Portugalia, apoi în Statele Unite. La New York a urmat cursurile unei școli de artă și a lucrat în același timp ca vânzătoare într-un magazin.

Din 1943 până la sfârșitul războiului a participat, înrolându-se voluntar alături de Forțele Franceze Libere (trupele sub comanda generalului Charles de Gaulle), la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania unde a fost șofer pe ambulanță și infirmieră, pentru acestea primind „Crucea de Război” a Franței.

Principesa Ana de Bourbon-Parma nu a participat în noiembrie 1947 la nunta principesei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, dar în acele zile vărul său primar, Jean de Luxemburg, oferea un dineu la ambasada Luxemburgului de la Londra. Acolo s-a cunoscut cu Regele Mihai I. Cu acest prilej s-a petrecut, la Londra, logodna sa cu Mihai I, Regele Românilor.

Deoarece Regele Mihai I a abdicat forțat pe 30 decembrie 1947, căsătoria Anei de Bourbon-Parma cu acesta a avut loc în exil, în data de 10 iunie 1948, la Atena. La început, cei doi au trăit în Marea Britanie, apoi s-au mutat în Elveția, având împreună cinci fiice: Margareta, Principesă Moștenitoare a României ( născută pe 26 martie 1949), Elena ( născută pe 15 noiembrie 1950), Irina ( născută pe 28 februarie 1953), Sofia ( născută pe 29 octombrie 1957) și Maria ( născută pe 13 iulie 1964).

Regina Ana a României s-a stins din viață pe 1 august 2016 la Morges, în Elveția, la vârsta de 92 ani. Majestatea Sa a fost înmormântată pe 13 august, la Mănăstirea Curtea de Argeș.

 

Autor: Crina Elena Mihai

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Sâmbătă, deschiderea oficială a evenimentului ,,Zilele Municipiului Călărași”-ediția 2017

mie sept. 20 , 2017
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Călărășenii sunt așteptați, în zilele de 23 și 24 septembrie, să ia parte la activitățile pregătite de Primăria Municipiului Călărași pentru sărbătorirea a 422 de ani de atestare documentară a urbei noastre. Deschiderea oficială a evenimentului Zilele Municipiului Călărași-ediția 2017 va avea loc în foaierul […]