Managerul spitalului trage un semnal de alarmă referitor la medicamente

Print Friendly, PDF & Email

Fostul manager Dan Romulus SerbanTot mai mulți pacienți care trec pragul spitalului din Călărași acuză că sunt obligați să își plătească medicamentele cu care sunt tratați pe perioada internării. Am stat de vorbă cu managerul Spitalului Județean de Urgență, Dan Șerban, care ne-a spus despre situația cu care se confruntă spitalul, mai ales după anunțarea ieftinirii medicamentelor.

“Spitalul nu are cantitățile de medicamente pe care le-a contractat, pentru că există unele neînțelegeri între firmele care distribuie medicamentele și spital.

După anunțul de scădere a prețului la medicamente, la nivel național, spitalul a început să aibă probleme cu aprovizionarea, deși există un contract cadru prin care trebuie să ni se asigure medicamentele imediat cum le cerem. Prețurile la medicamente au scăzut la farmaciile de pe stradă, iar la spitale au apărut problemele. În momentul în care cerem cantitatea de medicamente contractată cu ei lunar, spun că nu o pot distribui. Când am cerut un echivalent, ca doza să se mențină, spuneau cu cât ne-o dau, dar că de fapt nici pe aceea nu o au și ne propuneau o doză mai mare, cu o sumă, evident, mai mare. Înainte de a cumpăra, orice manager de spital își face calculul dacă poate cumpăra flaconul de penicilină, dau un exemplu, de 1 milion de unități, în loc de cel de 400.000 de unități. Noi îl folosim pe cel de 400.000 de unități, iar diferența ar trebui să o aruncăm, pentru că legea spune că nu pot folosi medicamentul pentru doi pacienți, chiar dacă doza e dublă. Curtea de Conturi poate întreba și ea de ce am făcut o asemenea achiziție, care presupune să arunci mai mult de jumătate din ea? Și atunci, noi am solicitat dozele obișnuite, iar firmele trebuie să ne anunțe, în scris, că nu pot onora cererea. Potrivit legislației, trebuie să te adresezi următorului clasat la licitație, dar cu condiția să îți parvină negația primului, care a întârziat, de fiecare dată. La fel ni s-a întâmplat și cu al doilea clasat și până ajungem la al treilea de pe listă, trec săptămâni bune. Abia după ce și al treilea spune că nu poate onora comanda, pot face achiziție de urgență. Asta pentru spital înseamnă creșterea prețului la medicamente și ajung la un cost mai mare, lunar, cu 33%. Nu m-am plâns de cost, ci de aprovizionarea discontinuă, deoarece nu am reușit să găsim un distribuitor care să ne ofere cantitatea necesară spitalului, și se ajunge la o întârziere de aprovizionare cu o lună, o lună și jumătate. Și ajungem la situația în care sunt zile în care avem medicamente multe și zile când avem foarte puține.

Știm că pacienții sunt rugați să își cumpere medicamentele

Manager: Da, ajungem la situația în care suntem obligați să le spunem pacienților să își cumpere medicamentele și noi să le decontăm.

Mulți reclamă că își cumpără medicamentele, dar nu își recuperează banii. Faptul că nu primesc lista medicamentelor pe o rețetă, semnată și parafată, îi face pe mulți pacienți să rămână doar cu banii dați

Manager: Chiar dacă nu are o asemenea rețetă, dacă pacientul vine cu lista medicamentelor cumpărate din farmacie, care converg cu tratamentul trecut în foaia de observație, atunci am nevoie de chitanță. Noi știm exact ce medicamente avem sau nu, și atunci se decontează. Procedura constă într-o cerere făcută și depusă la secretariatul spitalului, cerere pe care o trimit apoi la jurist, care verifică zilele de internare, medicația, ca să fie făcută o plată corectă. Dacă se cumpără însă un număr de medicamente mai mare decât cel folosit pe perioada internării, nu avem cum să îi decontăm ceea ce nu a intrat în tratamentul din timpul spitalizării.

Considerați că putem vorbi de o situație speculată, la maxim, de distribuitorii de medicamente?

Manager: Eu spun că nu se poate anunța o scădere a prețului la medicamente,pe spinarea spitalelor. Fiecare firmă își urmărește profitul. Și dacă e cineva care te ajută ca tu să îți mărești profitul, cu sau fără ghilimelele de rigoare, firma gândește strict din punct de vedere economic. Iar dacă își fac calculul cu ce vând în farmacii, mai ieftin, și ce dau în spitale, mai scump, caută să iasă la același pofit, nu unul neapărat mai mare. Dar nu cunosc aceste analize. Am însă o serie de medici foarte nemulțumiți că nu avem, câteodată, nici ser fiziologic. Am tras un semnal de alarmă și propunerea pe care am putut să o fac, la cererea Ministerului Sănătății, care a întrebat cum vedem noi (culmea!) rezolvarea problemei-am spus obligarea, prin lege, a firmelor să dea negația cu medicamentele ce nu le pot onora, în 24 de ore. Este singurul lucru pe care noi l-am putut face! Dar hotărârea le aparține!”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Călărași, Dan Romulus Șerban.

 

Please enter banners and links.

Next Post

,,Năstruşniciile Samantei” funcţionează la Consiliul Local

vin aug. 21 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Ultima şedinţă de la Consiliul Local Călăraşi, ce avut loc săptămîna trecută, este un tablou desprins, parcă, din serialul de televiziune, din anii 1960, intitulat ,,Ce vrăji a mai făcut nevasta mea”. Cei din generaţia acelor ani îşi mai aduc aminte că eroina principală a […]