Locuitorii comunei Jegălia au fost consultați, gratuit, de medici specialiști

Sâmbătă, 13 aprilie, și duminică, 14 aprilie, locuitorii comunei Jegălia au avut şansa de a fi consultați de medici specialiști, veniți la solicitarea primarului Aurel Vasile. În cele două zile, au fost consultate aproape 500 de persoane, copii, adulți, bătrâni, deoarece medicii sosiți au fost de specialități diverse: cardiologie, ecograf, ORL, pediatrie, ginecologie, dermatologie, şi medici pentru analize de laborator.

Primarul comunei, Aurel Vasile ne-a declarat: „Medicii sosiți sunt cei care lucrează pe proiectul „Împreună pentru sănătatea rurală”, ce se derulează de trei ani în România. De două luni, împreună cu preotul de la Gâldău, am luat legătura cu aceştia, pentru a ne include şi pe noi pe lista localităţilor care beneficiază de activitatea de voluntariat a medicilor care fac parte din acest proiect, nu mai puţin de 37, respectiv: profesori universitari, rezidenţi, studenţi. Au fost descoperite diverse boli, de care oamenii nu ştiau că suferă, aceştia au primit o scrisoare medicală în care a fost trecut tot ce s-a constat ca probleme medicale, cu care se vor prezenta la medicul de familie sau la medicul specialist. Sunt un pic necăjit că oamenii nu au venit în număr mai mare la consultaţiile medicale, pentru că m-am aşteptat să fie prezenţi mai mulţi adulţi şi copii. La pediatrie, ginecologie şi dermatologie medicii au aşteptat ca oamenii să vină la consult, iar numărul acestora a fost mai mic decât cel scontat. La Gâldău ne aşteptam la 100 de copii şi au fost aduşi doar 40.

Ce efort a presupus din partea primăriei Jegălia aducerea celor 37 de  medici?

În baza contractului făcut cu această Asociaţie a Medicilor de Familie am pus la dispoziţie mijlocul de transport, un autocar care i-a adus de la Bucureşti la Jegălia şi retur, iar seara au fost cazaţi la un hotel din Călăraşi. Masa a fost oferită cu ajutorul locuitorilor comunei, care au venit cu tot ce au putut pentru a le oferi masa de prânz şi cina.

Organizarea unui astfel de moment a fost importantă, deoarece  consultul a fost făcut la o grădiniţă, în Gâldău şi la o şcoală, în Jegălia, unde au trebuit aduse paturi pentru consultaţie, pe care le-am obţinut cu ajutorul primarului din Feteşti, de la Spitalul de Urgenţă din localitate, iar masa de ginecologie a fost de la dispensarul nostru. Rezultatele analizelor vor fi trimise la primărie, şi le voi da apoi medicului de familie ca să ia ce măsurile de sănătate ce se impun.”

Coordonatoarea acestei ediţii,  Ana Maria Marcu, studentă în anul VI la medicină, ne-a declarat:

Programul nostru a intrat în al treilea an de activitate şi suntem la a 18-a ediţie. Am consultat până acum 2200 de adulţi şi 1000 de copii. Din judeţul Călăraşi am fost solicitaţi doar de comuna Jegălia, în acest an. Am mai fost la Budeşti, anul trecut. Răspundem solicitărilor pe care le primim, iar după ce vom pleca din Jegălia ne vom opri acolo unde am fost chemaţi: la Teleorman, Galaţi şi Braşov.

Care este scopul proiectului?

Realizarea de consultaţii pentru a vedea care este starea de sănătate a oamenilor, dar şi pentru a le oferi posibilitatea urmării unui tratament. Noi le facem analizele de colesterol, trigliceride şi glicemie, după aceea colegii studenţi le fac anamneze şi examenul clinic şi în funcţie de acestea sunt trimişi pe diverse specialităţi: cardiologie, dermatologie, oftalmologie, audiometrie, pediatrie sau ginecologie. După consult primesc o reţetă şi o scrisoare medicală cu care merg la medicul de familie, care le va spune ce paşi au de urmat. Prin acest proiect, am descoperit patologii destul de grave: probleme cu inima-stenoză aortică,insuficienţă mitrală, fibrilaţie atrială ce este factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, cu boli reumatologice grave, şi am decoperit mulţi copii cu anemii, cu hipertensiune, pe fondul obezităţii, şi au intrat pe Programul Naţional de Hipertensiune pentru a fi trataţi.

Acţiunea noastră este una de voluntariat şi venim, la fiecare acţiune în ţară, acolo unde suntem solicitaţi, atât studenţii în anii terminali, cât şi medicii. În proiect sunt peste 100 de studenţi, iar medicii sunt aceeaşi, care ne cunosc şi ne îndumă în tot ceea ce facem. Ne dorim, ca prin ceea ce facem, să conştientizăm populaţia că starea de sănătate trebuie ţinută sub control şi ne bucurăm, de fiecare dată, când putem preîntâmpina situaţii medicale ale pacienţilor descoperiţi cu diverse patologii, prin consultul pe care îl efectuăm, reţeta dată şi contniuarea tratamentului cu ajutorul medicului de familie sau specialist.”

 

Next Post

Vineri are loc inaugurarea noului sediu al Primăriei Călăraşi

joi apr. 18 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Vineri, 19 aprilie, începând cu ora 11:00, va avea loc inaugurarea noului sediu al Primăriei Călăraşi, situat în aripa nord a Centrului Judeţean pentru Cultură şi Administraţie Publică “Barbu-Stirbei”. Deşi, practic, activitatea în noua locaţie se desfăşoară de mai bine de 2 săptămâni, primarul Daniel […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!