Locuințele ANL, din Călărași, pot fi cumpărate de chiriași

În ultima ședință a Consiliului Local Călărași a fost aprobat regulamentul de de vânzare a locuințelor ANL, de la Serviciul Public Centrale Termice si Administrare Fond Locativ Calarasi.

Locuintele ANL reprezinta locuinte pentru tineri destinate inchirierii, repartizate in conditiile art.8 alin (3) din Legea nr.152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, republicata si actualizata. 

Vanzarea locuintelor ANL se realizeaza la solicitarea chiriașului, dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta catre acelasi titular si/sau catre persoana in beneficiul careia s-a continuat inchirierea in conditiile legii, fara ca vanzarea sa fie conditionata de varsta solicitantului.

Locuintele pentru tineri, destinate inchirierii, se vand solicitantilor care indeplinesc, la data exercitarii optiunii de cumparare, urmatoarele obligatii:

  • Titularul contractului de inchiriere si membrii familiei acestuia – sot/sotie, copii si/sau alte persoane in intretinerea acestuia nu detin o alta locuinta proprietate, inclusiv casa de vacanta;
  • Venitul mediu brut pe membru de familie, la data vanzarii, sa nu depaseasca cu 100% salariul mediu brut pe economie;
  • Contractul de inchiriere sa fie valabil la data depunerii cererii de cumparare si la data vanzarii;
  • Solicitantul sa nu figureze cu debite la plata chetuielilor de intretinere si la chirie.

Titularul contractului de inchiriere si membrii familiei acestuia sot/sotie, copii si/sau alte persoane in intretinerea acestuia – pot beneficia o singura data de cumpararea unei locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.

Care este prețul de vânzare?

Valoarea de vanzare a locuintei se calculeaza de catre Comisia pentru vanzarea locuintelor ANL constituita la nivelul SPCTAFL Calarasi si se aproba de catre autoritatile administratiei publice locale si reprezinta valoarea de inlocuire pe metru patrat, multiplicata cu suprafata construita desfasurata efectiva, inclusiv cotele indivize, diminuata cu amortizarea calculata de la data punerii in functiune a locuintei, pana la data vanzarii.

Valoarea de inlocuire se stabileste anual, cel tarziu pana la data de 31 iulie a anului urmator, prin ordin al Ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publire, care urmeaza a fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si este valabila pana la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a urmatorului ordin.

Pentru anul 2016 valoarea de inlocuire pe metru patrat este de 1691.29 lei/mp, inclusiv TVA, determinata in conformitate cu Ordinul nr.373/28.07.2015. Pentru acoperirea cheltuielilor de vanzare, entitatile prin care se efectueaza vanzarea potrivit legii beneficiaza de un comision de 1% din valoarea de vanzare a locuintei, comision care se include, impreuna cu valoarea de vanzare a locuintei, in pretul de vanzare a acesteia.

Locuințele pot fi achitate integral sau in rate lunare, plătite, maxim, în 25 de ani

Vanzarea locuintelor ANL se poate face:

a) cu achitarea integrala a pretului final, la data incheierii contractului de vanzare, din surse proprii ale beneficiarului;

b) cu achitarea integrala a pretului final din surse proprii ale beneficiarului si/ sau din credite contractate de beneficiar de la institutii financiare autorizate, inclusiv cu garantia statului, cu plata in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data inscriierii dreptului de proprietate in cartea funciara;

c) in rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare.

(2) In cazul achizitionarii locuintei cu plata in rate lunare, plata avansului de minimum 15%, precum si a comisionului de 1% (3.14) se face la data incheierii contractului de vanzare in forma autentica, iar ratele lunare se pota achita astfel:

  1. a) in maximum 15 ani pentru cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de famile al titularului contractului de inchiriere a locuintei depaseste salariul mediu brut pe economie cu cel putin 80%, dar nu mai mult de 100%;
  2. b) in maximum 20 ani pentru cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de famile al titularului contractului de inchiriere a locuintei depaseste salariul mediu brut pe economie cu cel putin 50%, dar nu mai mult de 80%;
  3. c) in maximum 25 ani pentru cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de famile al titularului contractului de inchiriere a locuintei nu depaseste cu 50% salariul mediu brut pe economie.

(3) In cazul vanzarii locuintelor cu plata in rate, dupa stabilirea pretului final, se adauga cuantumul integral al dobanzii, valoarea finala fiind esalonata in rate lunare pentru intreaga perioada a contractului.

Pentru achizitionarea locuintelor cu plata in rate, ratele lunare cuprind o dobanda care acopera dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei la care se adauga doua puncte procentuale. Rata dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei este rata dobanzii de politica monetara stabilita de BNR. Rata dobanzii de referinta este cea valabila la data incheierii contractului de vanzare – cumparare si ramane neschimbata pe intreaga durata a contractului.

Modalitatea de stabilire a pretului de vanzare pentru locuintele ANL precum si cea de virare a sumelor incasate cu titlu de „valoare de vanzare” va fi supusa controlului financiar preventiv, acesta urmand fi exercitat, conform prevederilor legale in vigoare, de catre persoana desemnata din cadrul SPCTAFL Calarasi.

Sumele obtinute din vanzarea locuintelor ANL sunt destinate, exclusiv, finantarii constructiei de locuinte.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Stan Ștefan/Pentru o schimbare, în comuna Nicolae Bălcescu!

mar apr. 5 , 2016
Experiența de viață este importantă, mai ales atunci când dorești să schimbi în bine, viața concetățenilor tăi. Stan Ștefan, după câțiva ani trăiți în Spania, și-a propus să pună în practică lucrurile pe care le-a văzut peste hotare, știind că activitatea în agricultură, și nu numai, poate fi benefică, dacă […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!