La Jegălia va fi construit un parc tematic

1Comuna Jegălia şi-a propus realizarea unui parc tematic,  în parteneriat cu Organizaţia Pescărească de Producători „DUNĂREA DE JOS”, în care să poată fi observată la fața locului, în habitatul natural, flora și fauna specifică zonelor umende, cuprinse într-o infrastructură specifică zonei pescărești Dunărea Călărășeană.

În data de 19 noiembrie a avut loc evenimentul care a marcat predarea amplasamentului către constructor.

 Solicitarea principală a temei de program o reprezintă realizarea unui Parc tematic,  amenajat  pe o parte din suprafaţa unui teren mlăştinos, ce are aspectul unui iaz. Amenajarea propriu-zisă o reprezintă realizarea unor  pontoane,  platforme şi podeţe de lemn, susţinute pe piloni,  la 1.5m faţă de fundul iazului. Construcţiile (pontoane, platforme, podeţe) vor fi realizate din lemn, fixate în pământ cu ajutorul unor piloni de beton, deasupra nivelului apei şi implicit a terenului studiat, la o cotă suficient de mare, în scopul de a permite menţinerea habitatelor şi ecosistemelor existente pe terenul studiat. Valoarea totală a proiectului este de 1.376.898.28 lei, din care  1.112.791.00 lei finanțare nerambursabilă.

După amplasarea terenului şi sfinţirea locului unde va fi construit Parcul tematic, primarul Aurel Vasile a declarat:

“Parcul tematic este o combinare a utilului cu plăcutul, în sensul că, acolo unde ne-am dorit să facem acest parc, încă din 2013, era o groapă de gunoi a localităţii, chiar dacă noi făceam mereu curăţenie. Mai mult decât atât, locul este un amplasament foarte frumos, cu un peisaj care, prin ochiul doamnei arhitect, Madălina Zăgărin, va deveni ceva extrem de frumos, cu utilitate pentru tineret şi copii şi, în acelaşi timp, încercăm să distrugem groapa de gunoi de aici, din mijlocul localităţii. Locul nu este ales întâmplător, în partea stângă, peste strada principală este o firmă particulară care are un loc foarte frumos pentru creşterea peştelui unde, tot aşa, fusese o groapă mare de gunoi şi, mai mult decât atât, în apropierea viitorului parc firma a concesionat 64 de hectare pentru realizarea unei amenajări piscicole pentru pescuit sportive. Cu astfel de amenajări este potrivit să facem şi noi acest parc. Ne-am format imediat o echipă, Lucian Cuprinsu –consultant, Mădălina Zăgărin – architect şi Irina Ravac din partea FLAG şi imediat ne-am pus pe treabă, iar visurile au devenit realitate. Construcţia cuprinde pasarele din lemn la doi metri înălţime deasupra pânzei freatice, pasarele fixate cu piloni de beton ce se vor construi pe cele trei canale, deja existente, vom achiziţiona şi 10 bărci, chiar şi 100 de nuferi. Vrem să păstrăm şi din naturaleţea locului, nu vom tăia sălciile şi pomii existenţi, vrem să păstrăm flora şi fauna. Va fi amenajată şi o parcare de maşini, vor exista locuri de joacă pentru copii, va fi amenajată o platform mare de circa 160 mp unde se vor putea ţine spectacole, se vor putea oficia chiar şi cununiile civile acolo. Eu, ca primar al comunei Jegălia, am încercat să împac toate catgoriile de vârstă. Am început cu o grădiniţă pentru cei mici, am continuat cu bisericile pentru cei în vârstă şi acum a venit rândul tineretului. După cum aţi văzut, lucrările în parc au început şi preconizăm, conform planului, că vom termina în septembrie 2015, dar prin mai 2015 se vor vedea primele lucrări.

[easyrotator]erc_26_1416922450[/easyrotator]

După ce se va face recepţia construcţiei, în august-septembrie 2015, vor exista manifestări finanţate prin Programul Operaţional de Pescuit, din acest proiect, cu destinaţie către tineri, copii, aşa cum a fost scris în proiect. Intenţionăm să facem un parc pescăresc la Jegălia, între satul Gâldău şi Pietroiu, unde Primăria are o suprafaţă de teren pe care vrem să o exploatăm. Este dificil să dezvolţi o zonă economic, pentru că oamenii găsesc foarte greu de lucru, aşa că mi-am propus să aducem turişti aici. Ce putem exploata foarte bine? Zona apei care ne-a făcut și rău, la inundații, când nu aveam diguri, ne-a dat și de mâncare, prin pescuit. Așa că am gândit că dacă tot facem acest parc tematic şi se va face proiectul de pescuit sportiv de către o firmă, am spus să scoatem în față și oportunitățile Dunării. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat ca să câștigăm acest proiect și vreau să le mulțumesc și cetățenilor comunei pentru suportul arătat. Pentru că suntem după momentul alegerilor prezidențiale, nu pot să nu le transmit gândurile mele bune locuitorilor din Jegălia, celor care au înțeles mesajul meu de a vota partidul care m-a ajutat pe mine să devin primar: PNL-ul, în speță, pe candidatul Klaus Iohannis. Dar le mulțumesc și celor care au ieșit la vot, indiferent ce au votat. Pentru că mă implic pentru toți cetățenii ca această comună să aibă investiții. În satul Gâldău, Primăria lucrează la repararea și întreținerea drumurilor, în Jegălia, chiar în spatele clădirii Primăriei, se lucrează la extinderea acesteia, care va fi gata în data de 30 noiembrie a.c., lucrăm la biserica din Iezeru, unde pe data de 14 decembrie a.c. va veni, pentru o slujbă de sfințire, Episcopul Sloboziei și Călărașilor și, nu în ultimul rând, lucrăm la realizarea iluminatului în comună. Totul se face cu bani și cu muncă și, de aceea, le mulțumesc cetățenilor care au înțeles că efortul făcut prin votul dat de ei, m-a ajutat și pe mine în tot ceea ce am realizat și urmează să fac în comună!”, a spus primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile.

Next Post

Accident rutier grav, soldat cu o victimă decedată, pe raza comunei Mânăstirea

mar nov. 25 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Luni, 24 noiembrie 2014, în jurul orei 14.50, Poliţia Municipiului Olteniţa a fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112 de către un participant la trafic cu privire la faptul că pe raza localităţii Coconi, comuna Mânăstirea, a avut loc un eveniment rutier. Echipa deplasată la faţa locului […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!