La Călăraşi s-a discutat despre construirea de locuințe sociale pentru persoanele defavorizate

atelier abandon scolar daniel FloreaLa finele săptămânii trecute,  la sediul Inspectoratului Judeţean Şcolar Călăraşi, a avut loc un un atelier de lucru pe tema reducerii abandonului şcolar, eveniment  organizat la iniţiativa deputatului social-democrat Daniel Florea. La dezbatere au participat deputatul social democrat, Mădălin Voicu, reprezentanţi din conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai comunităţilor de etnie romă din judeţ, edilul municipiului Călăraşi Daniel Drăgulin, Liviu Muşat, directorul Agenţiei de Dezvoltare Sud Muntenia, precum şi reprezentanţi ai primăriei Constanţa. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a se găsi cele mai bune soluţii pentru reducerea abandonului şcolar, un fenomen care, la ora actuală, a atins în judeţul Călăraşi un nivel alarmant, de 17%. S-au pus în discuţie cauzele care au determinat creşterea acestui fenomen îngrijorător, în rândul elevilor călărăşeni şi, mai ales, al celor de etnie romă. Situaţia socială precară, faptul că  părinţii nu le pot asigura condiţii minime de trai, cum este încălzirea locuinţei, îmbrăcămintea, încălţămitea sau hrana zilnică, acestea  sunt doar câteva din  motivele din cauza cărora elevii săraci nu frecventează şcoala. În cadrul dezbaterii, deputatul Florea a dorit să aducă în atenţie faptul că există soluţii pentru sprijinirea familiilor sărace, astfel încât, copiii  proveniţi din astfel de familii să fie atraşi spre şcoală. ,,Există oameni în Călăraşi care nu pot să-şi ducă, la şcoală, copiii. Ce trebuie să facă aceşti oameni să iasă din situaţia în care se găsesc? Ce face comunitatea pentru ei ca să iasă din această situaţie? Important este să găsim acele soluţii viabile pentru a le acorda nişte condiţii de trai care să le permită să-şi crească copiii, în condiţii decente, şi să poată să-i trimită la şcoală. De aceea, i-am invitat la această întâlnire pe reprezentanţii primăriei Constanţa să explice tuturor cum a fost construit un cartier de locuinţe sociale, destinat familiilor sărace.

cartier de locuinte sociale constanta Daniel FloreaPrimarul Radu Mazare a reușit să construiască, la Constanța, în 18 luni, locuințe sociale pentru 3.000 de persoane defavorizate, cu 320 euro pe metru pătrat, adică 2.240 euro de persoana, inclusiv utilităti, mobilier si aparatura de uz casnic; până în vara viitoare, mai face locuinţe pentru, încă 2.000 de oameni. Aceştia plătesc maxim 70 de lei de persoana pe lună, plus utilitătile, apa şi curentul electric, iar, daca nu au venituri, compenseaza prin muncă, în folosul comunităţii. În perioada 2014-2020, sunt disponibile fonduri europene pentru punerea în practică a acestor proiecte. Cartierul Henri Coanda din Constanţa este un cartier perfect curat, luminos, cu infracţionalitate şi abandon scolar  zero! O asemenea investiţie poate fi realizată şi la Călăraşi, prin accesarea fondurilor europene,” a spus parlamentarul călărăşean.

Edilul  Daniel Drăgulin s-a arătat deschis la o astfel de perspectivă şi a precizat va lua în calcul realizarea unui cartier de locuinţe sociale, după modelul celui din Constanţa. ,,Ştiu că municipalitatea constăţeană a realizat cartierul Henri Coandă în baza unui credit furnizor, în valoare de 9 milioane de euro. Deocamdată, bugetul local nu ne permite să facem  o asemenea investiţie, printr-un împrumut bancar, însă, am putea realiza un cartier de locuinţe sociale, la o scară mai mică, cu fonduri europene. În felul  acesta, am putea găsi rezolvarea celor 2400 cereri pentru locuinţe sociale depuse de către  călărăşeni. Am identificat şi zona, unde se vor ridica  cele câteva blocuri, în apropierea cartierului  destinat tinerilor, la ieşirea din municipiul Călăraşi, a precizat edilul Daniel Drăgulin.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

M.R. Ungureanu merge pe varianta Băsescu premier, din 2016

joi nov. 21 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Preşedintele Forţei Civice, M.R. Ungureanu, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Călăraşi, că este în discuţie o posibilă fuziune cu Mişcarea Populară, o formaţiune care încă nu este ca înregistrată ca partid. Fuziunea se va face, însă, în baza unor negocieri, la care cele […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!