Marţi, 24 martie, Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din Călăraşi a fost gazda unui eveniment inedit, menit să reliefeze realitatea care a cutremurat din temelii societatea românească actuală. Renumitul judecător din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Cristi Danileţ a lansat pentru elevii liceului o adevărată provocare, dând curs dezbaterii intitulate ,, Respectând legea, spre o societate mai bună”. Preţ de aproape două ore, tânărul judecător a adus în atenţie aspectele importante din viaţa unei societăţi ce asigura buna funcţionare a acesteia. Într-un dialog captivant şi interesant judecătorul Danileţ a punctat importanţa independenţei justiţiei, a libertăţii presei dar şi a separaţiei puterilor în stat.
,,Nu există democraţie fără o justiţie independentă şi fără presă liberă”
,, Este bine să avem trei puteri separate în stat: puterea judiciară, reprezentată de magistraţi si procurori, puterea executivă, reprezentată de Guvern şi de Preşedintele ţării, şi de puterea leguitoare, reprezentată de Parlament. Nimeni nu are voie să facă imixtiuni în actul de justiţie, adică să dea sugestii, să facă ameninţări asupra judecătorilor şi procurorilor. De aici şi stupefacţia mea atunci când mă uit la televizor. Foarte des văd atacuri la adresa procurorilor şi judecătorilor şi cum se fac dezvăluiri din dosare aflate în curs de derulare.. Într-adevăr, acest aspect ţine de interesul publicului. Şi eu sunt unul dintre iubitorii libertăţii de expresie. Nu există democraţie fără o justiţie independentă şi fără presă liberă. Trebuie să ocrotim cu toţii aceste valori fundamentale. Dar asta înseamnă să avem şi competenţe. Şi încă un aspect pe care vreau să îl aduc în atenţie. Noi, magistraţii nu trimitem oameni în închisoare. Noi, prin activitatea pe care o desfăşurăm nu facem altceva, decât să ocrotim drepturile omului”, a spus judecătorul Danileţ. Totodată, liceeni prezenţi la dezbatere au aflat că pe rolul instanţelor sunt 3,3 milioane de dosare, că unul din patru români este implicat într-un litigiu şi că, doar 12% din activitatea instanţelor ţine de Codul penal, şi 88% din activitatea acestora face obiectul Codului Civil .
Justiţia trebuie să fie independentă, imparţială şi integră
În opinia judecătorului CSM, o justiţie sănătoasă „trebuie să se bazeze pe trei coloane, acestea fiind: independenţa, imparţialitatea şi integritatea. Cu toate acestea, a afirmat renumitul judecător, societatea românească este zduncinată de o corupţie profundă. Numai în ultimii 10 ani au fost anchetaţi şi judecaţi 100 de procurori şi judecători, 7o de parlamentari şi 40 de miniştri şi 50 de militari.
Corupţia actuală îşi are rădăcinile în comunism
În accepţiunea sa, fenomenul corupţiei îşi are rădăcinile adânci în comunism. ,,Toate faptele de corupţie ce au loc în ultimii 25 de ani se datorează unei greşeli făcute în trecut. Această greşeală se numeşte comunismul. Regimul comunist a fost o formă de conducere a statului bazată pe pile, relaţii şi cunoştinţe. Numeni nu putea fi promovat decât dacă făcea parte din partidul totalitar. În trecut, nimeni nu putea să îşi facă un rost în viaţă, decât, dacă avea o conexiune cu partidul comunist. Asemenea obiceiuri persistă şi în aceşti ani.Astfel tot mai mulţi dintre noi ne-am obişnuit să ne promovăm rudele în funcţii importante, după cum le cunoaştem şi nu după merite, şi să ne rezolvăm unele probleme în schimbul unor sume de bani” a mai afirmat Cristi Danileţ. În faţa elevilor, tânărul judecător a punctat stadiul alarmant al corupţiei din România.
,,Trăim într-o societate bolnavă din cauza corupției”
,,Trăim într-o societate bolnavă din cauza corupţiei. De aceea nu avem bani pentru educaţie, pentru sănătate , pentru cercetare, pentru majorarea pensiilor, a salariilor sau pentru creşterea numărului locurilor de muncă, a mai adăugat judecătorul Danileţ.
Dezbaterea lansată de cunoscutul magistrat a scos in evidenţă un alt aspect lăudabil. Liceenii călărăşeni au demostrat că au cunoştinţe solide privind funcţionarea justiţiei şi a statului de drept.
foto www.infomuntenia.ro