După debutul competiţiei pe apă care a avut loc, anul trecut, la evenimentul dedicat Zilei Dunării, anul acesta am participat la o întrecere mult mai puternică, nu mai puţin de 12 echipe înscriindu-se la concursul de vâslit în canotci de 10+1, parte a campaniei Descoperă Rowmania, iniţiată de Ivan Patzaichin, organizată împreună cu Primăria Municipiului Călărași, duminică, 17 august, în Parcul Central.
La Călăraşi, întrecerea a fost acerbă, iar spiritul competiţiei a făcut ca echipele concurente să fie formate din sportivi, decidenţi din administraţie, copii, oameni simpli, dornici să încerce, fie şi pentru prima dată în viaţă, cum este să dai cu vâsla, coordonaţi fiind de maestrul Patzaichin. Dacă, de obicei, presa stă pe margine şi observă, de data aceasta s-a implicat cu vâsle cu tot, pentru a dovedi că nu doar la ţinut condeiul se pricepe, dar îndrăznește să se ia şi cu vâslele la întrecere.
A fost o atmosferă de sărbătoare simţită, nu indusă, iar asta o pot confirma atât participanţii, cât şi spectatorii. Ca orice mare sportiv, Ivan Patzaichin a arătat, încă o dată, că valoarea vine din interior spre exterior, dând dovadă de o calitate umană de excepţie. A discutat cu cei dornici să-i strângă, pur şi simplu, mâna, a oferit autografe, i-a strâns în jurul său pe oamenii din administraţie sau politică, pe care i-a făcut să uite, pentru o clipă, de agitaţia prezentului şi s-au lăsat duşi de canotci pe apa Dunării.
Sportul a învins, într-o zi de duminică, iar vremea a intrat în ton, oferind un soare prietenos în cele câteva ceasuri de concurs.
Pentru Actualitatea de Călăraşi, Ivan Patzaichin a declarat:
„Ca şi anul trecut, Călăraşiul s-a pregătit într-un mod special. Organizarea este excelentă şi sunt convins că şi competiţia se va ridica la nivelul de pregătire. Vreau să le mulţumesc, în primul rând, autorităţilor locale pentru această organizare şi sunt convins că, deja, începe să fie o tradiţie, aici în Călăraşi. Mă bucur că numărul concurenţilor a crescut foarte mult, faţă de anul trecut, ceea ce înseamnă că ne atingem scopul şi convingem lumea să facă mai multă mişcare. Au venit mulţi copii lângă noi la această competiţie dedicată Zilei Dunării, am avut echipa presei, în premieră, pe apă, administraţia locală, dar şi cetăţeni dornici să încerce spiritul competiţei. Am venit cu 3 canotci, pentru că ele reprezintă cele 3 braţuri ale Dunării: Chilia, Sulina şi Sfântul Gheorghe, sunt un simbol, iar cu ele mergem peste tot. Câştigătorii vor fi invitaţi la Tulcea, pe 31 august, la marea finală organizată pe ţară.
Sper, ca pe viitor, să facem lucruri şi mai frumoase!”
Canotca, o „invenţie” a Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23”, a fost folosită drept vehicul de competiţie. Construită din dorința de a promova mesteșugul românesc, canotca este denumită aşa după lotcă – de la care preia materialul, şi după canoe, de la care preia liniile dinamice. Este un produs integral “made in Romania“, cu un design unicat, făcută din lemn, preluând meşteşugul marangozilor din Delta Dunării.