Istoria se scrie la sat: Ștefan cel Mare, comuna cu cel mai longeviv primar, din județ

Print Friendly, PDF & Email

Nicolae PandeaComuna Ștefan cel Mare se poate lăuda că are primarul cel mai longeviv, din județul Călărași. Nicolae Pandea, de formație învățător, a devenit, neoficial, primarul comunei, la data de 22 decembrie 1989 și, oficial, pe 1 februarie 1990. De atunci, mandatele s-au succedat, fără probleme, la toate alegerile care au urmat din 1990, încoace. Anul 2000 a fost cel în care primarul în funcție și-a dat examenul de credibilitate în fața locuitorilor. Cu 8 contracandidați, din primul tur, Nicolae Pandea a obținut un vot covârșitor, care a arătat cât de apreciat este ca primar: 88,12%.

160 de locuitori/ km pătrat

Acest vot mi-a arătat cât de mult mă apreciază locuitorii și le mulțumesc! Suntem o localitate considerată mică, pentru că teritoriul administrativ este foarte mic: doar 2000 ha de teren și 3200 de locuitori. Avem cea mai mare densitate din mediul rural: 160 de locuitori/ km pătrat, spre deosebire de Borcea, unde populația este de aproape 9000 de locuitori, dar cu câte 5 locuitori/ km pătrat, fiind de 20 de ori mai mare decât comuna noastră.

„Avem alimentare cu apă pe toate străzile, de aproape 20 de ani”

Ca să merg cu exemplul până la capăt, în comuna Borcea un ha produce beneficii pentru 5 persoane, pe când, în Ștefan cel Mare, un hectar produce beneficii pentru 160 de persoane. Dar, pot spune că suntem bine dezvoltați ca infrastructură, în localitate. Avem alimentare cu apă pe toate străzile, de aproape 20 de ani, este contorizată și curge non-stop, avem rețea de canalizare pe 80% din intravilanul localității, precum și stație de epurare, investiții pe care le-am putut face pe Ordonanța 7/2006.”, spune edilul comunei.

Scoala care va fi reabilitata cu fonduri europeneAfter-school, în comună, și școală reabilitată cu fonduri europene

„Extindere și modernizare Școala cu clasele I – VIII, din comuna Ștefan cel Mare, județul Călărași” este proiectul prin care va fi renovată școala din comună.

Valoarea totală a proiectului este 4.414.399,44 lei, cofinanţarea eligibilă a beneficiarului fiind de 67.615,85 lei. Proiectul vizează îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, prin consolidarea și reabilitarea corpurilor C1 și C2 și extinderea corpului C2 al școlii cu două corpuri, unde vor învăţa peste 330 de elevi de clasele I – VIII.

“În urma acestei reabilitări, vom reuși ca toți copiii să învețe într-un singur schimb, pentru că este singura școală pe care o avem în comună. Vor fi construite 5 săli de clasă și am putea implementa și programul after-school, la capacitate maximă. Totodată, cadrele didactice își vor putea întregi norma, pentru că numărul copiilor în scădere a dus și la reducerea orelor predate de profesori și învățători. Dacă în 1985, în comună, se nășteau 80 de copii, anul trecut am avut doar 20 de nașteri. Dacă vom merge în același ritm, din cele 1200 de case existente, una va fi locuită și 4 nelocuite, peste 30 de ani.”, concluzionează, cu tristețe, primarul.

Vara trecută, a fost înființat Centrul social de zi pentru copii

Cladirea care gazduieste Centrul de zi pentru Copii.jpgkPrimarul Nicolae Pandea dorește să aibă grijă, deopotrivă, de copii și de vârstnici. Pentru copiii care provin din familii cu probleme sociale a fost înființat Centrul de zi pentru Copii, iar acum, urmează cursurile de îngrijire batrâni, câteva tinere din comună.

“Îmi doresc să avem la Primărie 3-4 angajați, care să meargă la aceste familii de bătrâni să le facă menajul, dar și să le gătească acasă, dacă e cazul. Centrul de zi pentru copii a fost înființat vara trecută, avem angajați, dar și voluntari, care au grijă de copiii ai căror părinți au venituri precare sau care sunt plecați în străinătate, spune primarul.

Elevii isi fac temele la Centrul de ziBanii din care este întreținut acest Centru sunt din surse proprii, sponsorizări, dar și de la Consiliul Județean, în acest an, fiind alocați 200.000 de lei, care înseamnă peste 60% din cheltuielile anuale. Rezultatele școlare ale acestor copii, care vin la Centru, s-au îmbunătățit, dar și comportamentul lor s-a schimbat în bine”, adaugă primarul Pandea.

Cei 30 de copii, înscriși la acest centru și care învață în primul schimb, beneficiază de masa de dimineață, pleacă apoi la școală și se magazia de produse a Centrului de zi.jpgkîntorc după-amiaza, când le este servită masa, își fac temele, mai primesc o gustare, după care se duc acasă. Cei care învață după-amiaza, vin la ora 9 la Centru, primesc micul dejun, fac temele cu profesorul coordonator, le este servită, apoi, masa de prânz, după care pleacă la școală.

Tinerii încurajați să rămână în comună, chiar dacă lucrează la oraș

De la revoluție și până în prezent, la Ștefan cel Mare s-au construit peste 300 de case. Conform legii 15, au fost date terenuri în folosință, gratuit, familiilor tinere ca să își construiască o casă. “Mai avem câteva cereri pentru teren, pe care sigur le vom rezolva favorabil. Vor primi câte 1000 de metri la dispoziție, loc suficient pentru construcția unei case, dar și a unui solar, în funcție de ce își propune să facă fiecare în gospodăria sa. Mă bucur că ei preferă să rămână în comună, chiar dacă muncesc la oraș, mai exact, la Fetești, care este aproape de noi.”, declară edilul.

Anul viitor va fi terminată canalizarea

Una dintre țintele propuse de primarul Nicolae Pandea este cea privind încheierea rețelei de canalizare, pe întreg teritoriul comunei. Din fondurile europene care au fost alocate pentru perioada 2007-2014, au fost făcute economii, în urma licitațiilor, bani care vor fi redistribuiți comunelor care au avut proiecte depuse pe măsura 322, declarate eligibile, dar care nu au prins finanțare.

Căminul Cultural reabilitat din fondurile C.N.I.

„Comuna Ștefan cel Mare s-a clasat imediat sub linia roșie și am aflat că am putea fi finanțați, ceea ce ar fi extraordinar! Pe acest proiect, depus pe măsura 322, avem incluse extinderea canalizării, after-school, asfaltare de străzi (4,4 km) și dotare Cămin Cultural (costume naționale și aparatură).

Săptămâna trecută, am depus la Compania Națională de Investiții (CNI) proiectul tehnic pentru reabilitarea Căminului Cultural, în valoare de 300.000 de euro. Am predat, prin hotărâre de Consiliu, Căminul Cultural către C.N.I., iar de-acum înainte ei se vor ocupa să scoată lucrarea la licitație și să se ocupe de tot, la final, urmând ca  clădirea să reintre în posesia noastră. Proiectul cuprinde reabilitare, extindere, modernizare, o sală stil amfiteatru, pentru spectacole, culise, instalații de lumini, sonorizare, pentru o sală de cultură modernă.”, afirmă primarul.

Brandul local Gălbenuș de Bărăgan”, se găsește în rețeaua Mega Image

“Dacă reușim să facem tot ce v-am spus, proiectele cu finanțare europeană pe care vom merge, vor avea în prim plan asfaltarea și dezvoltarea serviciilor. Avem cultivate bio peste 1300 ha de teren, la fermele ecologice, unde lucrează 40 de oameni, cu tendința de a crește numărul lor, deoarece activitatea se diversifică. Acolo se produc și se ambalează produsele care sunt desfăcute pe piața din Constanța, iar marca „Gălbenuș de Bărăgan”, denumire inspirată și de la faptul că găinile sunt hrănite bio, iar ouăle au mare căutare pe piață, fiind vândute prin rețeaua de magazine Mega Image. Pornind de la acest exemplu, îmi doresc ca și alte activități locale, cu produse bio, să fie valorificate, la maxim.”, afirmă primarul.

Mandatul unui primar ar trebui să fie de 6 ani

Primarul Nicolae Pandea nu este de acord cu limitarea mandatului unui primar, la două. Acesta are și o explicație: “Ar însemna că în timpul celui de-al doilea mandat, primarul să nu mai aibă motivația să se implice în comunitate, dacă tot știe că nu va mai fi ales. Eu aș propune ca mandatul să crească de la 4 la 6 ani și să nu fie limitat numărul acestora. La președinția României, la Consiliul Județean sau la parlamentari este altceva. Si la alegerile din 2016 doresc să rămân alături de locuitorii mei și am convingerea că voi reuși să implementez proiectele începute și vom continua să ne ocupăm nu doar de infrastructura care înseamnă asfaltarea drumurilor și racordarea tuturor familiilor la canalizare,  vom merge și pe latura educativă, de formare și educare nu doar a copiilor, ci și a cetățenilor. Să facem Școala după școală (after-school), dar și educarea întregii populații, pentru că este nevoie să înțelegem că apa nu este o resursă care nu se termină, că avem nevoie de un mediu curat, dar și să fim mai buni, unii cu alții, pentru a progresa!”, a concluzionat cel mai longeviv primar, din județul Călărași, Nicolae Pandea.

Please enter banners and links.

Next Post

„FLORI DE MAI”: Nume de renume vor concerta la Călărași

mar mai 19 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱De joi, 21 mai, și până duminică, 24 mai,  călărășenii vor avea ocazia să se bucure de cele patru zile de muzică de calitate la Festivalul Concurs Național de Interpretare a muzicii ușoare „FLORI DE MAI”. Consiliul Județean Călărași, prin Centrul Cultural Județean Călărași, organizează cea […]