Investiţii de 3 milioane de euro în infrastructură, în comuna Cuza Vodă

Print Friendly, PDF & Email

Primăria comunei Cuza-Vodă a reuşit, într-o singură lună, să semneze două contracte cu Ministerul Dezvoltării Regionale, în valoare de, aproape, 3 milioane de euro.

Marţi, 17 iunie, primarul comunei, Aurel Stan, a organizat o conferinţă de presă pe această temă, contracte ce sunt finanţate prin ProgramulNaţional de DezvoltareLocală, pentru investiţii ce vizează modernizarea reţelei de drumuri locale şi extinderea reţelei de canalizare.

Drumurile vor fi reabilitate in comunaAstfel, prin proiectul “Modernizare străzi în comună Cuza Voda”, cu o valoare de aproximativ 1,8 milioane euro, urmează a se asfalta 5,44 km, din reţeaua de drumuri locale, reprezentând 6 străzi (3 în satul Ceacu şi 3 în satul Cuza-Vodă), iar prin cea doua investiţie:“Extinderea reţelei de canalizare în comună Cuza-Vodă, judeţul Călăraşi”, având o valoare de 1,1 milioane euro, toţi locuitorii satelor Ceacu şi Cuza-Vodă vor putea beneficia de avantajele canalizării menajere în sistem centralizat, prin extinderea reţelei existente, cu încă 10,13 km.

conferinta Cuza VodaLa conferinţa de presă au participat ca invitaţi, reprezentanţii ai administraţiei publice judeţene – vicepreşedintele Ion Ştefan şi directorul Direcţiei Dezvoltare Regională – Daniel Ştefan, din partea Consiliului Judeţean, subprefectul Florin Stoia, Liviu Muşat – directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, preşedintele interimar al PSD Călăraşi, Dan Cristodor, dar şi consilierii locali şi preotul paroh al comunei.


Aurel Stan„Cu mare bucurie vă anunţ semnarea celor două contracte de finanţare. Acest lucru ne va ajuta să ne situăm printre comunele dezvoltate din judeţul Călăraşi. Nu au fost luaţi banii, în anii anteriori, când erau criterii mai simple de eligibilitate, dar este bine ca acum să încercăm să ajungem din urmă comunele care au atras fonduri de dezvoltare.

Nu ne vom opri aici. Comuna Cuza-Vodă este în plin proces de realizare a documentaţiei privind introducerea gazelor naturale, suntem aproape de finalizarea studiului, dar avem şi investitorii care vor să execute lucrarea. Este interesant pentru că avem societăţi comerciale şi agricole care pot folosi gazul metan în procesele tehnologice. Le mulţumesc pentru sprijin, celor pe care i-am invitat să îmi fie alături la acest moment, pentru că am fost susţinut de aceştia, în diferite ocazii!”, a spus primarul comunei Cuza-Vodă, Aurel Stan.

Directorul ADR, Liviu Muşat a spus: „Puţine sunt localităţile care pot inventaria proiecte de 3 milioane de euro. Vom susţine astfel de iniţiative şi edili, pentru că e foarte important să ştii să îţi formulezi cererile atunci când te adresezi finanţatorilor!”

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ion Ştefan a declarat că se simte onorat că participă la eveniment. „Am fost şi la Roseţi, comună unde am spus că primarul a reuşit să obţină cele mai multe proiecte. Cuza-Vodă o depăşeşte ca frecvenţă, având 3 proiecte semnate doar în acest an. Asta arată cât de buni sunt primarii. Dacă ştiu să facă proiecte şi le câştigă, îşi merită locul. Lui Aurel Stan preşedintele Răducu Filipescu i-a spus să încerce finanţare din alte fonduri, nu prin PNDL, că sunt puţine şanse. Dar primarul a fost perseverent. Acest program are un anumit buget şi este accesat de 33 de primării. Vă rog, domnule primar, să fiţi insistent în obţinerea fondurilor de la minister, pentru că ei nu vin de-a lungul unui singur an! Dar este şi o veste bună de la guvern. Printr-o Ordonanţă de Urgenţă s-a aprobat posibilitatea finanţării lucrărilor din bugetul local, în anul în curs, anul următor banii fiind decontaţi de către Minister.”

Directorul Direcţiei de Dezvoltare Regională, Daniel Ştefan a menţionat că prin departamentul pe care îl coordonează sunt sprijinite localităţile care vor să facă proiecte, în egală măsură. „Dacă un primar se zbate, are realizări! În perioada următoare, vom sprijini proiectele care  vizează finalizarea investiţiilor pentru apă, în comune şi sistemul de canalizare, pentru că la nivel naţional există un angajament luat pentru a rezolva apa şi canalizarea în localităţile cu peste 2000 de locuitori.”

Primarul Aurel Stan a anunţat că, pentru început, beneficiari ai serviciilor de canalizare vor fi peste 2000 de locuitori, din cei 3500. „Preţul nu se va modifica la apă, la care adăugăm canalizare, Primăria aşteptând să fie minim 500 de gospodării care contractează serviciul, astfel încât să fie o mică modificare de preţ, suportabilă de locuitori. Din 2001, locuitorii din Cuza-Vodă plătesc 2,5 lei/mcub de apă. Nu am modificat prețul, de atunci. Vreau să păstrăm costuri suportabile pentru aceste servicii, ce vor putea fi plătite de cetățenii noștri!”, spune primarul comunei.


Scoala ce va fi modernizata cu fonduri europeneTot în acest an, s-a semnat şi contractul de reabilitare a şcolii gimnaziale din Cuza-Vodă,  prin Programul Operaţional Regional, care are o  valoare de 1 milion de euro, nerambursabili.

Implementarea celor două investiţii va conduce la creşterea nivelul de trai pentru locuitorii comunei oferind, în acelaşi timp, o infrastructură adecvată societăţilor comerciale ce îşi desfăşoară activitatea pe raza comunei.

Prin semnarea celor două contracte de finanţare s-a realizat un prim pas important în modernizarea infrastructurii comunale, lucrările de canalizare urmând a începe din această toamnă. Dar, având în vedere că finanţarea va fi asigurată prin fonduri guvernamentale, de modul în care vor fi asigurate în continuare alocările bugetare va depinde atât ritmul de execuţie, cât şi perioada de derulare a lucrărilor.

Please enter banners and links.

Next Post

Raluca Surdu urează vacanță activă tuturor elevilor!

vin iun. 20 , 2014
A venit vacanța cu trenul din… ! Începe o perioadă mult așteptată de toți elevii, indiferent de clasă. Însă nu pentru toți putem spune că este binemeritată. Oare pentru câți dintre aceștia vacanța este chiar un moment de relaxare după un tur de forță reprezentat de un an școlar în […]