De ce ar vota românii o femeie la Preşedinţia României?
Cred că, în primul rând, o femeie înseamnă, clar, schimbarea. Toată lumea este de acord că trebuie o schimbare. Este adevărat că se vorbeşte despre schimbare, mai ales când vin alegerile, de 25 de ani. Şi nu putem spune că nu au fost schimbări. Au fost multe schimbări în bine, în ultimii 10 ani. Dar am depăşit o etapă. Este nevoie, din nou, de o schimbare. Or, ce schimbare mai mare este decât să vină o femeie preşedinte?In al doilea rând, cred că o femeie este mult mai determinată, mult mai muncitoare, ea ştie că trebuie să dovedească, la ea nu este nimic de la sine înteles, decât, eventual, lucrurile discriminatorii sau atacurile care ţin de diferenţa de gen.Oamenii, de la femei, aşteaptă, şi femeile ştiu asta, mult mai mult decât de la un bărbat. Ele trebuie să munceasca mai mult, să fie mai implicate, mai hotărate şi chiar sunt. Sunt mai loiale. Şi au mai multă bună-credinţă. Femeile se jeneaza mai mult decît barbaţii de nişte lucruri si sunt mult mai corecte decât barbaţii.
Care sunt atuurile dumneavoastră în faţa Monicăi Macovei?
Eu mă bucur că mai este o femeie candidat, pentru că, în felul acesta ar trebui să ne fie mai uşor. Din păcate, nu prea este solidaritate în rândul femeilor, mai ales în politica şi lucrul acesta s-a vazut, ori de câte ori o femeie a fost atacată.
Deci, faptul că suntem două femei în competiţie, ar trebui să ne facă viaţa mai uşoară. Suntem două profiluri diferite şi este foarte bine că este aşa. Nu trebuie sa fim toţi oamenii politici, la fel. Nici măcar femeile din politica nu trebuie sa fie toate la fel. Cred ca prezenta doamnei Macovei face ca oamenii sa privească doamnele din competiţia pentru presedinţie, cu mai multă deschidere.
Care va fi primul lucru pe care il veţi face, în calitate de preşedinte, dacă veţi câştiga alegerile?
Păi, primul lucru pe care l-aş face ar fi să îl schimb pe Victor Ponta. Am văzut că sunt candidaţi care spun ca ar putea lucra cu Victor Ponta. Atât domnul Iohannis, cât şi doamna Macovei au spus ca ar putea lucra cu domnul Victor Ponta. Eu aş putea lucra cu oricine, dar întrebarea mea este: Merită? Merită să mai piardă România, doi ani, cu Victor Ponta prim-ministru? Eu cred că nu merită. Eu cred că preşedintele care va veni, şi eu sper că eu voi fi viitorul preşedinte al Romaniei, îl va schimba pe Victor Ponta şi tot guvernul lui.Deci, primul lucru ar fi să schimb Guvernul Ponta şi să aduc un guvern competent, care să recupereze anii pierduţi cu Victor Ponta şi miniştrii lui.
Înţeleg că nu ar fi posibilă o colaborare Elena Udrea preşedinte – Victor Ponta premier. Dar o colaborare Victor Ponta preşedinte – Elena Udrea premier?
Cred ca aş fi un premier de vreo 100 de ori, mai bun decât Victor Ponta. Dar nu văd în ce context aş putea eu să fiu premierul lui Victor Ponta. Eu sper că românii nu vor vota cu Victor Ponta preşedinte niciodată. Nu aş putea să fiu premierul unui om care nu are niciun fel de viziune pentru ţara asta şi ale cărui apucături sunt cele pe care eu aş vrea să nu le mai văd niciodata la un lider politic in Romania, şi anume: autoritariste, totalitare, am văzut cultul personalităţii manifestat la Victor Ponta, om tânăr în politica, din păcate, având această bucurie de a fi ovaţionat chiar şi de oameni plătiţi să facă asta.Deci nu ne potrivim. Nu suntem acelaşi fel de oameni. Nu aş putea să colaborez cu Victor Ponta nici în situaţia inversă: eu premier şi el preşedinte.
De ce contracandidat vă temeţi cel mai mult?
De niciunul. Contracandidaţii sunt mult mai slabi decât mine. Din nefericire, au partide mari în spate. Din păcate, există acest vot care vine din partea partidelor pentru candidaţii pe care partidele îi susţin, dar contracandidatii, fie că vorbim de candidatul PSD fie că vorbim de candidatul ACL, sunt oameni mult mai putin pregatiti pentru ceea ce inseamna functia de presedinte decât sunt eu. Sunt oameni care au demonstrat sau nu au demonstrat mare lucru în trecutul lor. Victor Ponta a demonstrat că poate să facă praf o ţara dacă o guvernează, iar domnul Iohannis, în afara de faptul ca a condus Sibiul ca primar, nu a făcut nimic.
Ce contracandidat v-ar fi cel mai comod in turul doi?
Victor Ponta, clar.
Serviciile au devenit un actor in aceasta campanie electorala. Directorul SIE candideaza, se vorbeşte de două luni de un ofiţer acoperit printre prezidenţiabili. În acest context, George Maior, şeful SRI, vi se pare ca ar fi un premier potrivit?
Depinde cine ar trebui să îl pună pe domnul Maior prim-ministru. Despre domnul Maior părerea mea este una buna, a fost un om care, în funcţia de director al SRI a ţinut în afara jocului politic această instituţie şi a reusit să întăreasca aceasta instituţie, atât în plan intern, cât şi internaţional.
Ca prim-ministru, el însusi este o persoana echilibrată, deşi a fost numit de Traian Basescu pe principiul serviciile sa fie conduse de un politician al Opozitiei, deci venea de la PSD în momentul în care a fost numit acolo, a reuşit sa fie un om care nu a amestecat deloc eventualele preferinţe politice pe care le-ar fi avut cu ceea ce avea de facut în fruntea institutiei. Asta dovedeşte un mare echilibru.Faţa de alte variante, în acest moment, cred ca ar fi o variantă buna. Dar nu ştiu cu cine să faca acest parteneriat domnul Maior.
Cum vedeţi scandalul ofiţerului acoperit? Aveţi idee despre cine este vorba? Dezavantajeaza acest scandal vreun candidat?
Eu nu sunt, sigur. Eu am scăpat. Aşa, toţi avem o părere, cine ar putea să fie. Unii zic de un candidat, alţii, de alt candidat.În acest moment, câta vreme speculaţiile sunt cu privire la mai mulţi candidaţi, probabil ca nu ar fi afectat, în mod special, unul anume. Dar într-un tur doi, dacă există suspiciunea destul de argumentată asupra unui candidat, cred că îl poate afecta. Mai ales, dacă acel candidat ar fi de stânga, spre exemplu.
Deci, dacă acel candidat ar fi candidatul PSD şi l-aş contracandida eu, care, sigur, nu sunt ofiţer acoperit şi nici nu am fost, cred ca i-ar fi foarte greu să ia voturi de la electoratul de centru dreapta, fără de care nu ar putea să câştige alegerile.
Împotriva lui Traian Basescu au votat 7,4 milioane de români. Având în vedere acest numar mare de votanţi antiBăsescu, credeţi că este un avantaj pentru dumneavoastră că va susţine în această campanie electorală?
Păi, eu o sa scad morţii care au votat împotriva domnului Traian Basescu, la referendum, o sa curăţ listele de toţi cei care au fost aduşi de domnul Dragnea şi o să constatăm că or fi fost vreo 5 milioane. Dar să ştiti că, tot 5 milioane au votat împotriva lui şi la alegerile din 2009, Traian Băsescu a câştigat cu peste 5 milioane. A fost o diferenţă care a însemnat majoritatea şi Traian Basescu a devenit preşedinte.Eu mi-aş dori ca toţi cei care au votat cu Traian Băsescu să voteze cu mine şi cred că ar fi un lucru extraordinar, dacă aş fi capabilă să iau votanţii domnului preşedinte.
Traian Băsescu spune că, vreme de 10 ani v-a protejat. În ce fel?
Cred ca a spus ca m-a crescut politic. Traian Băsescu a crescut pe foarte mulţi, politic. Pe toţi cei din PDL i-a ajutat să ajungă în funcţii importante. Traian Basescu a dat o ocazie multor politicieni să atingă un nivel al carierei politice. Au devenit miniştri, consilieri prezidenţiali, consilieri de stat. Pe foarte mulţi i-a crescut politic. Unii dintre ei, de-a lungul timpului, au fost alături de Traian Băsescu.
Numai că, pe măsură ce mandatele preşedintelui se apropiau de sfârşit, fiecare a încercat o ieşire de siguranţă, fiecare a încercat sa-si faca un proiect acolo unde a simţit că are mai mult de câştigat, pe principiul: “dacă Traian Băsescu nu o să mai fie preşedinte şi nu o să mai poată să ne mai ducă la guvernare, atunci de ce să nu încercăm noi variante care ne convin nouă, mai mult”.Deşi am fost mulţi în echipa cu care Traian Basescu s-a luptat, cel puţin în ultimii 10 ani, pentru modernizarea României şi pentru reformele pe care a început sa le faca, unii au abandonat această echipă, eu sunt dintre cei care a rămas până în acest moment. Mă bucur că sunt dintre cei care au putut să dobândească experienţa politică în echipa celui mai puternic politician pe care l-a avut România în ultimii 25 de ani.
Ce aţi vrut să spuneţi afirmând pe scările DNA că nu credeţi în coincidenţe? Este chemarea dvs la DNA un gest politic? Acuzaţi DNA de politizarea justiţiei?
Nu, în niciun caz. Şi în niciun caz nu as face aceasta referire, gandindu-ma la procurorii cazului in care am dat declaratii de martor. Am vrut sa ma intorc chiar atunci, dandu-mi seama cum a iesit exprimarea, dar plecasem pe sens unic cu masina. Doua lucruri am vrut sa corectez. Cineva m-a sunat si mi-a spus “vezi ca ai spus că urmează să se închidă dosarul, sau ceva de genul acesta”, iar eu am vrut să spun că urma să se finalizeze, acum procurorii ştiu în ce fel îl finalizează şi chiar ei mi-au spus ca trebuie ca toti martorii să vină să dea declaraţii pentru că urmau să îl finalizeze şi nu stăteau să mai aştepte să treaca, nu ştiu cât timp.
Deci era “a finaliza”, nu “a închide” în sensul ca se închidea dosarul, iar întrebarea care mi s-a pus acolo, în loc să spun “nu cred că este altceva decât coincidenţa”, am spus “nu cred în coincidenţe”.Cand aţi divortat de dl Cocoş, stiaţi că în cazul Microsoft începuseră comisii rogatorii?
Nu, categoric nu. Eu am aflat când a apărut în presă. Şi despre implicarea fostului soţ, în momentul în care a apărut la televizor, declaraţia de martor.
Doamna Monica Macovei spunea într-un interviu pentru Ziare.com că se îndoieşte că poporul român va vrea să voteze un candidat precum dvs şi se întreba de unde avei banii pe care îi aveti. Spunea Monica Macovei că nu crede că aţi fost “de-a lungul anilor un exemplu de integritate, cinste, moralitate, de seriozitate pentru electorat”.
Din păcate, două femei în competiţie nu au loc. Cel putin, doamna Macovei. Eu am loc de toata lumea. Mi se pare o ipocrizie să judeci şi partidele şi candidatii în felul acesta, câtă vreme, doamna Macovei a avut atâtea afişe, atâtea panouri, atâtea bannere, cum n-am văzut la nimeni în toată ţara la europarlamentare.Întrebarea mea este, de unde a avut dânsa acesti bani? Cum şi-a finanţat campania, cum si-o finanţeaza acum? La Miscarea Populara este foarte greu cu campania. Dar încercam, cu contributii de la membri, cu ce mai pot sa susţin eu ca şi candidat.Atâta timp cât accepţi să candidezi pentru un partid care cheltuie nişte bani pentru tine şi nu îi intrebi de unde aveţi bani să îmi finanţaţi voi campania, mi se pare o mare ipocrizie să te întorci, apoi, să spui că partidele se finanţeaza, nu ştiu cum.
Domnul Ludovic Orban sugera ca exista un blat in aceasta campanie intre Victor Ponta si Traian Basescu. Ne-a declarat ca unul dintre principalii sustinatori financiari ai dumneavoastra e grupul Niro, iar Ilie Sarbu, Victor Ponta si Daciana Sarbu locuiesc intr-un ansamblu rezidential construit de Niro. Ar fi minunat daca as avea pe cineva care sa ne faca o sponsorizare la partid, chiar si pe domnul Ludovic Orban. Atacuri de genul acesta vin de fapt pentru a masca ce se întâmplă în ACL. Cum poţi să spui că există o înţelegere între Traian Băsescu şi Victor Ponta, când singurii care se bat cu Victor Ponta sunt Traian Băsescu şi Elena Udrea. Aţi văzut că s-a lansat candidatul ACL. Aţi auzit un singur cuvânt, o singură referire la Victor Ponta? Noi am facut un marş, al treilea într-un an. La primul marş, împotriva creşterii accizei la combustibil nu a participat nimeni.Am făcut apoi un marş pentru statul de drept, când s-au implinit doi ani de la referendumul de suspendare a preşedintelui, din 2012. Nu a venit nimeni. Ultimul marş l-am facut duminica trecută, când ne-am dus să protestăm în faţa Guvernului, împotriva proastei guvernări şi pentru locuri de muncă. Noi am adus 10 mii de oameni să strigăm “jos Ponta”, l-am criticat cu argumente şi facem asta de doi ani de zile, în timp ce, ceilalti nu scot un cuvânt despre Victor Ponta şi despre familia domnului Ponta şi noi suntem înţeleşi cu Victor Ponta? Deci, cât de strâmba să iţi fie logica, să spui aşa ceva?
I se mai părea suspect domnului Orban şi faptul că sunteţi promovată destul de bine de Romania TV şi spunea că Sebastian Ghiţa nu ar accepta asta, fără acordul lui Ponta şi fără o înţelegere.
De ce patronii unui post de televiziune fac un lucru sau altul, nu e treaba mea. Eu am vrut să mă duc şi la Antena 3. Şi este adevărat că, acolo fostul patron Dan Voiculescu a interzis pur si simplu prezenţa Elenei Udrea pe televizoare. Am înţeles că oamenii mai vor şi rating la televiziuni. Am vazut la România TV şi susţinători sau lideri de opinie de centru dreapta, foarte frecvent. Nu îmi dau seama, că nu urmăresc, dacă alţi candidati se duc acolo. Dar pe mine, când mă invită cineva de la o televiziune, indiferent de unde este televiziunea, mă duc, pentru că este foarte important să iţi dai mesajele pe tot electoratul. Deci, dacă m-ar invita la Antena 3, eu m-aş duce, pentru că, acel electorat trebuie să audă şi punctul de vedere al celui care este tocat de 10 ani non stop acolo, cum sunt eu.