Inițiativa pornită de Asociația pentru Educație Helikon, susținută de Centrul Cultural Județean Călărași, care a pus la dispoziție spațiul pentru desfășurarea activităților, este mai mult decât lăudabilă și s-a bucurat de succes, într-un timp scurt. Nu greșesc dacă spun că este în premieră un astfel de proiect dedicat copiilor din Călărași, care sunt în vacanță, cu scopul de a-i face să-și petreacă timpul într-un mod constructiv, cu activități ce au la bază dezvoltarea personală. Acest lucru a fost apreciat atât de părinți, cât mai ales de copiii care simt nevoia să socializeze și să își descopere noi talente sau, pur și simplu, să facă ceea ce le place mai mult. Acțiunea pornită, în urmă cu trei săptămâni, de Asociația pentru Educație Helikon a plecat la drum cu un program bine definit, pe grupe de vârstă, dar și pe grupe de activități: de la 9.00 -12.00, de luni până vineri, sunt așteptați copiii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, iar de la 17.00 -19.00 au loc diferite cluburi organizate pentru tinerii de la 13 și până la 16 ani.
Cei mici au ocazia să deseneze, să creeze diferite obiecte, să cânte la un instrument, să facă sport sau teatru, iar cei mari au stabilite, pe zile, cluburile la care pot participa: cinematecă, seară de muzică, club de lectură, club de dezvoltare personală, grafică/board game.
Cum tot ce se construiește este făcut de oameni, așa și această inițiativă are în spatele său persoane care au simțit nevoia să împărtășească priceperea lor, copiilor. Oana Moraru, președinta Asociației pentru Educație Helikon, a pornit o nouă provocare, de a păși, prin acest voluntariat educațional, în afara locului binecunoscut de cei care activează la școala Helikon și să ofere o oportunitate de petrecere a timpului liber, gratuit, dar într-un mod educativ, copiilor din Călărași. Tânăra care coordonează Clubul de vară este cadru didactic la Helikon și se numește Ani Ciocântă. Dăruirea cu care reușește să facă să existe o interconexiune între cei 100 de copii care vin, zilnic, la acest Club de vară, arată că și-a însușit menirea pe care trebuie să o aibă orice dascăl: să știi să transmiți informația, făcându-i pe copii să te simtă aproape de ei. Nu este singură, ci coordonează copiii împreună cu colegul său, profesorul de muzică, Andrei Iordache.
Voluntariatul în care s-au implicat profesorii de la Helikon i-a făcut și pe elevi să le fie alături. Nu doar pe cei de la această școală, ci și de la diferite unități școlare din oraș. S-a creat, ad-hoc, o echipă de aproximativ, 20 de voluntari, formată din elevi, cei mai mici fiind clasa a V-a, profesori, dar și din persoane mai mult sau mai puțin cunoscute, care au simțit nevoia să susțină acest proiect, care constă în cursuri gratuite pentru copii și adolescenți.
Și cei 20 de prichindei de la Complexul de Servicii Sociale SERA frecventează, în fiecare săptămână, Clubul de Vară. Mirela, una dintre fetiţe, ne arată cu mândrie un desen cu trandafiri pe care l-a realizat pentru tanti Nuţi, bucătăreasa din Centru care îi răsfață cu toate bunătăţile culinare. Mirela i-a oferit desenul ca semn de recunoştinţă pentru tot ceea ce prepară în bucătărie, pentru ei. Ioana, sora ei, inşiră de zor pe o aţă, mărgeluţe de diferite culori. Celelalte fetiţe, alături de colegele lor din club, învaţă de la liceenii voluntari cum să realizeze obiecte handmade din carton, pânză şi aţe. Veselia, dar şi curiozitatea li se putea citi pe chipurile lor luminoase.
Am răspuns și noi “prezent”, la invitația primită, și vă facem cunoscut, și vouă, acest concept creat pe ideea de voluntariat, care a fost mai puțin promovat, la acest nivel, în Călărași.
Alina Jipa, manager Centrul Cultural Județean Călărași:”Felicit inițiativa Asociației Hlikon și pot spune că îmi pare rău că nu a fost ideea noastră. Dar am încercat să dezvoltăm mai mult acest proiect pentru că, pe lângă faptul că își descoperă talente, abilități, copiii își fac noi prieteni. Un copil venit aici îmi spunea: “Venim la Clubul de talente!” S-au adunat foarte mulți voluntari, copii din oraș, în afara celor de la Helikon, și e foarte important să dezvoltăm ideea de voluntariat. Am început, timid, cu câțiva sponsori, dar dacă sunt disponibili oameni care vor să vină către noi, să ne ajute cu diferite materiale, îi așteptăm și le vom spune cu ce ne pot fi de folos.”
Ani Ciocântă, profesor Helikon: “Ideea Oanei Moraru mi s-a părut minunată! Noi suntem privilegiați că lucrăm în acest mediu și vrem să dăm comunității înapoi ceea ce am învățat. Nu mă așteptam la un asemenea impact, sunt oameni din comunitate care au venit să facă voluntariat, să țină cursuri de plăcere și care s-au alăturat acestei inițiative, atingându-ne, astfel, scopul. Materialele pe care le punem la dispoziția copiilor sunt obținute de la sponsori, iar copiii reușesc să se exprime liber, prin artă. Au loc interesante schimburi emoționale între copii și voluntarii de vârsta lor. Vin mulți voluntari cu entuziasm, cel mai mic voluntar fiind Eva, elevă clasa a V-a, care a învățat fetițele cum să facă brățări și coliere. Tot ceea ce școala standard nu reușește să facă, se regăsește în acest Club de vară, mergând pe partea socială și emoțională.”
Eva Zaharia, cel mai tânăr voluntar (11 ani), ne-a spus: A fost o provocare atât pentru ei, cât și pentru mine, deoarece să lucrezi cu copiii este un lucru minunat, mai ales când te poți integra și tu. Este o experiență plăcută, deoarece te simți ascultat și respectat și poți lucra cu oameni pe care nu i-ai mai întâlnit. La acest Club de vară mă simt ca acasă, printre prieteni și colegi, “frați” mai mici sau mai mari! Îmi propun să caut mai multe proiecte și să lansez noi provocări!”
Bianca Drăgănescu, voluntar, clasa a X-a: ,,Sunt organizator în cadrul Clubului de vară. Imi place ceea ce fac aici şi am fost atrasa de toţi aceşti copii care fac totul din plăcere. Sunt veseli, se joacă, vorbesc şi citesc pe feţele lor multă bucurie. Am observat cu mare surprindere că la început ei nu se puteau despărţi de tabletele şi de telefoanele pe care le aveau la ei, iar acum numai sunt interesaţi de aceste accesorii. Am venit aici din dorinţa de a face ceva util, dar şi distractiv în vacanţă. Sunt mereu printre prichindei şi îmi place să ii învăţ arta desenului şi grafică. Unul dintre ateliere care mi-a trezit un deosebit interes este şi Clubul de lectură. Aici am avut ocazia să discutăm despre lecturile dragi nouă şi ni s-au recomandat o serie de cărţi care ar putea să ne ajute în formarea noastră ca oameni”.
La final, am lăsat-o pe Oana Moraru, președinta Asociației pentru Educație Helikon, să transmită gândurile sale legate de acest proiect și motivația de a-l implementa, în sistem de voluntariat, pentru toți copiii din Călărași.
„Pentru cine mai crede că școala trebuie să fie o corvoadă și locul unde vii apăsat de obligațiile muncii tale, iată perfecta infirmare a teoriei: la această ”școală”, construită doar din energia tinerilor și a copiilor, toată lumea vine cu drag, deși e vacanță. Este vorba de Clubul de vară pentru copii și tineri. Locația: Centrul Cultural Județean, etaj 2, un spațiu pus la dispoziție prin bunăvoința unuia dintre cei doi parteneri activi ai acestui proiect: Alina Jipa. Ideea a venit dinspre Asociația pentru Educație Helikon, o organizație non-profit care sprijină educația de calitate în țară, promovând, pe lângă modelul Școlii Helikon, proiecte pentru toți copiii, cursuri de formare pentru profesori, modele de bune-practici pentru ceea ce ar trebui să însemne un învățământ de secol XXI.
Nucleul acțiunii sunt elevi Helikon, copii de clasa a VII-a și a VIII-a care au ca temă pentru vară, de la profesorii lor, să își pună în aplicație o parte a educației lor, una care de obicei nu se vede în notele din catalog sau la concursurile școlare: este vorba de calități care vor conta enorm în viitorul lor, pe lângă pregătirea academică:capacitatea de adaptare, creativitatea, puterea de comunicare eficientă, spiritul întreprinzător, responsabilitatea și empatia. Dincolo de bucuria noastră, a Asociației pentru Educație Helikon și a Centrului Cultural Jutețean de a pune la dispoziția copiilor din Călărași timp de calitate, sperăm ca prin acest proiect să ajutăm mai mulți părinți să prețuiască educația ca întreg: în sensul că toți copiii au nevoie, în primul rând, de încredere în sine, prietenie și încurajare de la profesorii lor, de activități creative și de comunicare, de mesajul că fiecare om e valoros în felul lui.”