Încă de pe vremea lui Ceauşescu, Boboteaza se sărbătoreşte în comuna Roseţi

Print Friendly, PDF & Email

Tinerii curajosi gata sa se arunce in apa receTradiţia ţinută, încă după vremea comunismului, în comuna Roseţi, de sărbătorire a zilei de Bobotează, a continuat şi în acest an, în prezenţa a peste 2000 de locuitori.

„De Bobotează, este singura zi în care niciun cetăţean nu rămâne acasă!”, spune, cu bucurie, primarul comunei, Nicolae Rîjnoveanu.

Aşa cum este tradiţia, la începutul manifestărilor dedicate acestei zile, cei trei preoţi din comună oficiază slujba de sfinţire a apei şi botezarea animalelor.

După sfinţirea apei a fost aruncată crucea, 8 tineri curajoşi fiind pregătiţi să ia piept cu apa rece ca gheaţa. Recuperatorul a fost răsplătit cu suma de 150 de lei, de către Primărie, dar tradiţia este ca acesta să umble cu crucea din casă în casă, fiecare locuitor răsplătindu-l cu bani.

Nu au lipsit concursurile de călărie, alegerea celor mai frumoase atelaje şi celor mai frumoase animale, proprietarii fiind premiaţi în bani.

concursul de cai Echipele pregatite pentru concurs„În comuna Roseţi avem peste 600 de cabaline, fiind peste 200 de echipaje. Chiar dacă nu au venit toţi, am avut de făcut o jurizare grea. Sper că am fost la înălţime, pentru a împăca toate gusturile. Nu a lipsit masa comună la care au fost invitaţi să ia parte locuitorii noştri, pentru care s-au pregătit peste 3000 de sarmale. În Căminul Cultural am servit masa, chiar dacă acest loc este în plină reabilitare.

Este bine să ştiţi că tradiţia sărbătoririi zilei de Bobotează a fost păstrată în comuna Roseţi, încă de pe vremea comunismului. Doar două localităţi o marcau: Roseţi şi Gâldău, deoarece preoţii din aceste localităţi încă mai aveau curajul de a menţine tradiţia. La Călăraşi a început să fie sărbătorită Boboteaza după plecarea din Roseţi a preotului Ioan Dincă, acesta aducând, în primul an, din comună, trei bărbaţi care să fie gata să sară după cruce. Aceştia au stat la el acasă peste noapte, pentru a fi sigur ca a doua zi nu rămâne fără concurenţi. Şi aşa a fost adusă tradiţia şi la Călăraşi. De la Roseţi!”, ne aminteşte, de fiecare dată cu mândrie, primarul Nicolae Rîjnoveanu.

Chiar dacă a fost o zi friguroasă, cu un vânt tăios şi rece, locuitorii comunei Roseţi nu au plecat înainte ca toate momentele dedicate acestei zile să se încheie şi nu fără a servi mâncarea şi băutura adusă special pentru ei de către Primăria comunei Roseţi.

Primarul si localnicii jurizeaza concursul de cai Slujba de Sfintire a apei concursul de cai Masa a fost servita pentru locuitori Masa a fost servita pentru locuitori.jpg2

Please enter banners and links.

Next Post

Marian Dinulescu ales, cu repetiţie, vicepreşedinte

vin ian. 9 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Nou început de an, o nouă încercare de revenire în funcţie a lui Marian Dinulescu, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Deoarece la finele anului trecut, fostul vicepreşedinte, Ion Ştefan, şi-a dat demisia după ce a fost eliberat din funcţie prin hotărâre de Consiliu Judeţean, […]