În Călărași, exerciţiu de alarmare publică în caz de cutremur

            exercitiu alarmare cutremurÎn data de 14 noiembrie 2013, începând cu ora 11.00, pe parcursul a 120 de minute, în municipiul Călăraşi se va desfăşura un amplu exerciţiu de alarmare publică în cazul producerii unui seism major.

            Exerciţiul va avea următoarele teme:  „Acţiunea tuturor forţelor care au atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă in caz de seism în judeţul Călăraşi, sub coordonarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi” şi „Asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie la nivelul judeţului Călăraşi, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de seism, cu manifestări deosebit de rapide şi efecte limitate în timp”.

  Potrivit scenariului exerciţiului de alarmare publică, în data de 14.11.2013, orele 11.00 se produce în zona Vrancea un cutremur cu magnitudinea de 7,6 grade pe scara Richter, la adâncimea de 120  km, cu epicentrul în localitatea Panciu.

            Din punct de vedere al pierderilor de vieţi omeneşti, răniţilor precum şi distrugerilor, situaţiile cele mai complexe se înregistrează în localităţile Bucureşti, Bacău, Buzău, Galaţi, Iaşi, Ploieşti, Focşani, Vaslui şi Călăraşi, precum şi în localităţile din vecinătatea acestora.

La nivelul municipiului Călăraşi se întruneşte Comitetul Local Pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea punerii în aplicare a Planului de intervenţie la cutremur şi alunecări de teren, a Planului de evacuare a municipiului Călăraşi, deoarece s-au produs prăbuşiri parţiale ale unor clădiri ale instituţiilor publice şi ale blocurilor de locuit.

           Situaţiile operative create în urma producerii seismului de mare intensitate sunt următoarele: 1 – în hala de lactate din Piaţa „Orizont” din cauza fisurării unei conducte de gaze naturale, în urma căderii unui corp de iluminat, a izbucnit un incendiu ce se manifestă în două spaţii comerciale din incinta halei. Conducerea halei de lactate informează asupra posibilităţii existenţei unor persoane blocate în subsolul clădirii; 2 – la Şcoala „Nicolae Titulescu” s-au prăbuşit bucăţi de tencuială desprinse din clădire, fapt ce a condus la rănirea unui elev, iar din cauza prăbuşirii unor elemente de construcţie au fost blocaţi şi răniţi în clădire 3 elevi la etajul I şi 5 la parter; 3 – la Căminul de Bătrâni „Antim Ivireanul” se află în imposibilitatea de a se evacua un număr de 4 persoane vârstnice, iar din cauza prăbuşirii unor elemente de construcţie, două persoane din personalul de deservire al instituţiei au rămas blocate la etajul II al clădirii; 4 – la SC Delta Gaz Cov SRL, din cauza deteriorării instalaţiilor tehnologice, pe fondul producerii unor scântei mecanice, a izbucnit un incendiu la unul din rezervoarele de gaz metan din incinta obiectivului. 5 – la SC Silcotub SA – Oţelăria Electrică, din cauza deteriorării instalaţiilor tehnologice a izbucnit un incendiu la cuptorul electric de topire a metalelor, unde arde uleiul scurs dintr-un transformator electric.

           La acest exerciţiu vor participa următoarele structuri; Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi; Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Călăraşi; I.S.U.; I.J.P.; I.J.J. S.A.J.; Poliţia Locală; S.C. Enel Electrica; S.C. Distrigaz Sud SA – F.O.L. Călăraşi; S.C. Ecoaqua Călăraşi şi S.C. Silcotub SA;

           Scopurile specifice urmărite la acest exerciţiu, în ceea ce priveşte activitatea de intervenţie a personalului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi, sunt următoarele: asigurarea coordonarea, îndrumarea şi controlul activităţilor de gestionare a situaţiilor de urgenţă specifice prin reprezentanţi în CJSU/CLSU Călăraşi; participarea ca factor de specialitate şi conducere operativă la apărarea împotriva efectelor unei situaţii de urgenţă specifice, precum şi a efectelor complementare acesteia, prin realizarea unor activităţi complexe care cuprind măsuri de prevenire, protecţie, intervenţie, reabilitare-refacere; informarea preşedintelui CJSU/CLSU Călăraşi şi a populaţiei cu informaţii asupra situaţiei de urgenţă specifice, reguli de comportare şi respectarea unor recomandări specifice în zona de risc; cercetarea/căutarea cu echipa de căutare-salvare, pentru depistarea supravieţuitorilor şi victimelor, avariilor la reţele, distrugerilor la clădiri, căilor de acces blocate, pericolului de incendii; deblocarea şi salvarea supravieţuitorilor de sub dărâmături, limitarea distrugerilor; acordarea asistenţei medicale de urgenţă, folosindu-se în acest scop echipajele SMURD, propunere de punere in aplicare a Planului roşu de intervenţie a judeţului Călăraşi in cazul producerii unor accidente colective şi/sau dezastre; evacuarea sinistraţilor şi realizarea de locuri/tabere destinate pentru adăpostirea acestora; organizarea transportului şi distribuţiei apei potabile, alimentelor, medicamentelor şi articolelor de primă necesitate pentru sinistraţi; modul de intervenţie pentru localizarea şi lichidarea incendiilor în masă şi a celor izolate, izbucnite în zona afectată de situaţia de urgenţă specifică; executarea recunoaşterii zonelor grav afectate şi asigurarea respectării măsurilor de prevenire în punctele periculoase.

Inspectoratul pentru Situaţii va participa la exerciţiul de alarmare publică cu următoarele structuri şi mijloace: Comanda inspectoratului; Grupa operativă; Detaşamentul de pompieri Călăraşi cu: 1 autospecială de primă intervenţie şi comandă; 1 autoscară mecanică pentru lucru la înălţime; 2 echipaje stingere cu 2 autospeciale;  1 echipaj căutare-salvare cu 1 autospecială; 1 echipaj căutare salvare persoane cu o autospecială de descarcerare (Renault Midlum) şi câinele de serviciu; 1 echipaj prim-ajutor cu o ambulanţă (SMURD); 2 echipaje cu 2 autocamioane transport materiale; Secţia de pompieri Dragalina cu: 1 echipaj prim-ajutor cu o ambulanţă (SMURD), informează purtătorul de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi, plt. maj. Tătăranu Ştefan-Ovidiu. 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Cel mai vesel spectacol pentru copiii cu părinți năzdrăvani

mie nov. 13 , 2013
Joi, 14 noiembrie, ora 17.00, la Sala Barbu Știrbei a Consiliului Județean Călărași va avea loc spectacolul ,,Masina Șefului are pană la roată și noi o vom lipi cu gumă de mestecat”. Timp de o oră,  bucuria va deveni stăpână în întreaga sală. Echipa de animatori socio-educativi de la Curcubeul […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!