În Călăraşi continuă ofensiva construcţiilor ce ocupă abuziv spaţiul pietonal

Print Friendly, PDF & Email

În ultimii ani de zile, Călăraşiul a devenit un loc al construcţiilor haotice mai ales pe timpul fostei conduceri a primăriei Călăraşi. Probabil că nu este stradă în Călăraşi, unde proprietarii unor unităţi comerciale, în setea lor după profit maxim, să nu îşi extindă spaţiul chiar pe domeniul public, cu sau fără aprobarea primăriei. Actuala conducere a primăriei Călăraşi a încercat să facă ordine în privinţa comerţului stradal şi al teraselor amenajate temporar, elaborând, chiar din 2013, un  Regulament ce a fost aprobat de către Consiliul Local. Iniţiativa municipalităţii este binevenită, în condiţiile în care construcţiiile haotice se fac remarcate în municipiu, doar la o superficială privire de ansamblu. Dar, din păcate, cu tot acest Regulament ce ar trebui  respectat de  toţi proprietarii de magazine şi de baruri din Călăraşi, la ora actuală se  mai găsesc comerciaţi  care mai saltă câte o dugheană, chiar pe spaţiul pietonal.

 magazin agneza 2Magazin de materiale de construcţii extins pe spaţiul public 

Un exemplu este cel al magazinului de materiale de construcţie  ce funcţionează  în clădirea unde işi are sediul magazinul Agneza, situat pe Bulevardul Republicii. Propietarul magazinului a catadicsit să mai ridice o dugheană din tablă, pe o lungime de aproximativ 2 metri, chiar pe spaţiul public, acaparând  abuziv una din cele doi căi de acces în magazinul Agneza.  În aceste condiţii, cetăţenii aflaţi în zonă, sunt nevoiţi să se strecoare printre maşinile din parcarea respectivă pentru a putea intra sau ieşi din magazin. Prin dugheana construită a fost perturbat cu totul traficul pietonal de pe acel spaţiu.

 terasa bar posta 4. 1Terasa din lemn construită construită la două baruri din zona Oficiului Poştal nr.4  

Alte puncte comerciale, de data asta, două baruri situate în apropiata vecinătate a Oficiului poştal nr. 4, din zona Orizont. Dacă anul trecut, în faţa  celor două restaurante erau amplasate pe timpul verii câteva umbrele si mese pentru consumatori, în acest an, a apărut ca ,,ciuperca după ploaie” o ditamai terasa din lemn, acaparând, astfel, trotuarul din faţa blocului, la parterul căruia funcţionează cele două baruri. Acea terasă ar fi trebui să fie doar cu caracter temporar pe o perioadă determinată. Aşa cum este stipulat în articolul 10 al Regulamentului: ,,Agenţii economici care solicită ocuparea temporară a terenurilor aparţinând domeniului public sau privat al municipiului Călăraşi cu terase provizorii, au permisiunea doar în perioada 1 mai – 1 noiembrie, a anului in curs”. Însă, oricine poate observa că terasa cu pricina, numai temporară nu se poate numi.

Mai mult decât atât, în Regulament este stipulat faptul că terasale trebuie să fie acoperite cu umbrele, nicidecum să fie realizate din lemn sau alte materiale de construcţie. Este clar faptul că acea terasă nu a fost construită pentru a fi dărâmată după trecerea sezonului cald. Acea construcţie nu respectă şi altă cerinţă inclusă în Regulament. Articolul 22, din Regulament, arată că: ,, Amenajările sezoniere se vor amplasa de-a lungul faţadelor, în faţa punctului de lucru care are activitate de alimentaţie publică, păstrând o distanţă optimă de min. 1,5 m pentru circulaţia pietonală, acolo unde este cazul”.  Nici vorbă de aşa ceva, în cazul terasei din locul respectiv. Odată obturat traficul pietonal, trecătorii sunt obligaţi  să ocolească pe carosabil.

 În demersul nostru jurnalistic, am dorit să aflăm dacă acele construcţii au autorizaţie de construcţie. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Andrei Klein, ne-a răspuns că, în urma sesizării noastre, lucrătorii s-au deplasat pe teren, la faţa locului.

Cele două construcţii nu au autorizaţie

 Agenţii economici în cauză nu au fost sancţionaţi, aşa cum ar fi fost normal şi legal să se întâmple, ci vor fi somaţi să intre în legalitate după cum ne-a spus reprezentantul primăriei.  Însă, Legea Construcţiilor  nr. 50/1991, actualizată în 2014, arată că realizarea construcţiilor fără autorizaţie constituie contravenţie. Conform art. 3 din Legea  Construcţiilor „Autorizatia de construire se elibereaza pentru:  lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora”. Articolul 26, din aceeaşi lege, face referire la sancţiuni: ”Constituie contraventie executarea sau desfiintarea, totala ori partiala, fără autorizaţie, a lucrărilor prevăzute la Art.3, din lege. Contravenţiile săvârşite de persoanele fizice sau juridice se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 100.000 de lei. În aceeaşi lege nu este specificat nicăieri termenul de ,,somaţie” în cazul construcţiilor ridicate fără autorizaţie.

Please enter banners and links.

Next Post

Comuna Borcea își va moderniza drumurile, prin PNDL

lun iun. 30 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Perioada de vacanță care se apropie cu pași repezi, nu este una de micșorare a ritmului de lucrări, în comuna Borcea. Primarul Aniel Nedelcu este hotărât să continue investițiile făcute în comună. Nu mai târziu de luna trecută, a fost finalizată lucrarea „Extindere și reabilitare […]