Sâmbătă, 26 aprilie ac., debutează campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Anul acesta este marcat de îngrijorările tot mai pronunțate cauzate de revirimentul curentelor extremiste și de ascensiunea formațiunilor care le reprezintă. Ceea ce este mai îngrijorător, este faptul că extremismul a lovit puternic în inima Uniunii, în țări în care regimul democratic este consolidat de multă vreme și care reprezintă motorul construcției europene. Acolo unde, culmea, față de România, cetățenii sunt mult mai bine informați și mai interesați de politicile și politica europeană. Euro-scepticismul și euro-optimismul sunt două reacții normale față de constructul numit Uniunea Europeană, fiecare găsindu-și argumente solide, în funcție de unghiul din care sunt privite atât realizările, cât și rateurile ultimilor ani. Însă extremismul a fost, este și va fi îngrijorător. Retorica extremistă invocă fapte și acțiuni reprobabile. Ideile extremiste impun forțe de dezintegrare, iar orice pseudo-construct care are așa ceva la bază este nu doar hidos, ci un adevărat atentat la adresa civilizației și naturii umane.
Fără doar și poate, apartenența României la Uniunea Europeană are plusuri și minusuri, însă trăgând linie, ne dă clar cu plus. Chiar dacă la nivelul înțelegerii și percepției comune a cetățenilor români acest lucru nu are corespondent direct în buzunare, în bugetele personale sau de familie. Uniunea Europeană nu și-a propus niciodată să pună în buzunarul lui Ionescu sau Popescu sume de bani. Și cu atât mai puțin pe degeaba. Ceea ce face Uniunea Europeană este să creeze contextul pentru bunăstare – a indivizilor, a comunităților, a regiunilor, a statelor membre. Iar pentru ceea ce oferă, Comisia Europeană cere rigurozitate, seriozitate, siguranță, eficiență, și pe bună dreptate. Indivizi și comunități beneficiază de mecanisme și structuri menite să susțină demersurile reale de afirmare profesională și personală, inovarea, mobilitatea, concurența, creația și producția la standarde din ce în ce mai ridicate.
Peste o lună mergem la vot. Până atunci, avem șansa de a ne documenta, de a ne interesa, de a face un minimum de demers, în calitatea noastră de cetățeni europeni. Iar pentru cei încă reticienți, invitația noastră este la reflecție. Dacă nu Uniunea Europeană, atunci ce? Ce alternative avem? Ce alte modele de urmat? Ce vedem dacă ne uităm la est? Oare ne regăsim în Uniunea Euroasiatică promovată de o Rusie actuală deosebit de imprevizibilă? Ce vedem dacă ne uităm, la sud-vest? Fărâmițarea Balcanilor, cu ale sale genociduri de care abia ne despart câțiva ani, poate fi un model? Ce vedem la nord? O țară construită strâmb și care este victimă a unor decizii luate în mod arbitrar? Ucraina de până acum câteva săptămâni, sau Ucraina de astăzi? Oricât de mult avem ochii ațintiți pe propriul buzunar, pe propriul interes, dacă vrem să ne fie mai bine, să evoluăm, trebuie să ne uităm să le fie bine și celor de lângă noi, vecinilor noștri. Aceasta se aplică atât indivizilor care trăiesc în familii, în comunități, în sate, în cartiere selecte sau nu, în orașe mai mari sau mai mici, în blocuri sau în reședințe luxoase, cât și nouă tuturor, ca țară. Cum mi-ar putea fi mie bine dacă vecinului îi moare capra? Să reflectăm, deci!
Deputata Raluca Surdu: ”Aria mea de responsabilitate este în zona rurală a Colegiului 5. Este vorba despre localitățile Căscioarele, Chirnogi, Chiselet, Crivăț, Mitreni, Radovanu, Spanțov, Ulmeni, acolo unde cunosc oameni deosebiți, iar administrațiile locale sunt gestionate de oameni de valoare. Colegul meu, senatorul Iulian Dumitrescu are în responsabilitate Municipiul Oltenița. Îi doresc succes, putere de muncă, seriozitate și înțelepciunea de a vedea și lucrurile bune care au fost realizate până acum. Nu de alta, dar este mai ușor să construiești ceva pe ceva deja existent, decât să ștergi cu buretele și să te faci că nu vezi eforturile și demersurile anterioare. Aceasta cu atât mai mult cu cât în această campanie electorală mergem în fața oamenilor cu mesaje de unitate și competență. Iar acest vot este deosebit de important – este testul cu care ne prezentăm în toamnă la alegerile pentru Președinția României, șansa României de a avea un președinte liberal.”
Europarlamentara Adina Vălean, candidat PNL pentru Regiunea Sud Muntenia: ”Vreau ca prin intermediul colegilor mei să transmit cetăţenilor mesajul acesta. Este important să meargă să voteze pentru Parlamentul European pentru că viaţa lor de zi cu zi depinde în mod direct de politicile care se fac, de lucrurile care se votează în Parlamentul European. Sunt lucruri care au un impact direct pozitiv sau la fel de bine, dacă lucrurile care trec în Parlamentul European îi dezavantajează, atunci ele au în viaţa lor de zi cu zi un impact negativ… În al doilea rând, să mergeţi să îi votaţi pe cei care pot veni cu fapte concrete în faţa dumneavoastră şi nu cu vorbe.”
Candidatul ALDE pentru șefia Comisiei Europene, Guy Verhofstadt: ”Este nevoie de o Europă unită și modernă, nu de o Europă măcinată de rivalități interne și cu privirile întoarse spre trecut. De multe ori sunt prezentat ca ‘federalist’ dar eu nu sunt adeptul unui ‘superstat’ european. Cred că Europa poate și trebuie să facă mai puțin, mai ales în unele prevederi de reglementare a pieței unice. În chestiunile cele mai importante, UE poate aduce o valoare adăugată dacă își concentrează eforturile în anumite domenii.”
Președintele PNL, Crin Antonescu: ”Vrem o Europă mai dinamică din punct de vedere economic şi mai puţin birocratică, o Europă în care poveştile dulcegi ale socialismului nu mai merg şi în care formulele populiste au dus, iată, la ridicarea unui val extremist şi anti-european în ţări care sunt leagănul şi modelul democraţiei, ca Franţa şi ca Marea Britanie. Vrem o Europă mai coerentă în politica sa externă, mai înţelegătoare cu diversitatea şi cu diferenţa. Vrem o Europă unită, vrem o Europă cu acţiuni şi cu politici coerente, dar vrem o Europă în care indivizii, ca şi naţiunile, să-şi păstreze dreptul la diferenţă.”
Partidul Național Liberal face parte din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE). Liberalii sunt a treia forță în Parlamentul European și vor fi ”elementul-cheie” pentru a forma o majoritate, având în vedere că toate prognozele arată că niciunul din cele două mari grupuri politice — popularii și social-democrații — nu vor obține majoritatea de voturi. La prezentările candidaților Parlementul European din perioada precampaniei, mesajele PNL alăturate imaginii lui Crin Antonescu sau celei a lui Klaus Iohannis au fost: ”Unitatea aduce victoria/Competenţa câştigă lupta”.