“Fred Goes Net – Intervenţii timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificaţi/depistaţi pentru prima oară

antidrogProiectul „FRED GOES NET”este unul dintre proiectele Agenţiei Naţionale Antidrog prin care  este asigurat caracterul integrat al intervenţiilor de prevenire şi al celor de asistenţă a consumatorilor de tutun, alcool  şi substanţe psihoactive.

A fost iniţiat şi evaluat cu succes în Germania între anii 2000-2002, iar în perioada 2007-2010 a fost pilotat de 9 ţări: Austria, Belgia, Germania, Irlanda, Islanda, Letonia, Polonia, România şi Slovenia, fiind introdus în baza de date cu exemple de bună practică (proiecte) din domeniul reducerii cererii de droguri din Uniunea Europeană – EDDRA.          

Având în vedere cererea şi numărul mare de participanţi la nivel naţional, proiectul este continuat în Romania şi în prezent.

Proiectul urmăreşte realizarea de intervenţii timpurii adresate tinerilor care au consumat pentru prima dată  tutun, alcool şi droguri cu scopul de a reduce riscul de a deveni dependenţi.

Intervenţia este structurată în două părţi, într-un interviu iniţial individual şi cursul FRED- 8 ore intervenţie în grup. Prin interviul iniţial individual se urmăreşte cunoaşterea reciprocă; furnizarea de informaţii asupra conţinutului şi regulilor cursului; stabilirea adecvării cursului la situaţia tânărului respectiv; creşterea interesului, crearea unei atmosfere pozitive şi motivarea tinerilor pentru a participa la curs.

În cadrul cursului FRED se acoperă subiecte referitoare la cunoaşterea efectelor şi riscurilor diferitelor substanţe şi a aspectelor legale; reflectarea asupra modelelor personale de consum şi a motivelor pentru consum; sfaturi practice pentru renunţarea şi limitarea consumului, informaţii despre serviciile de asistenţă  integrată.

Participarea poate fi voluntară, poate fi iniţiată legal sau ca urmare a presiunii grupului de egali.

Cursul FRED este interactiv prin exerciţii care au ca scop încurajarea unui schimb activ între participanţi şi traineri.

La nivelul CPECA Călăraşi, începând din anul 2011 până în prezent, s-au desfăşurat 19 cursuri adresate tinerilor cu vârsta 14-21 ani. Acestea s-au desfăşurat în parteneriat cu DGASPC Călăraşi – Serviciul de Asistenţă Maternală, DGASPC – Serviciul Deprinderi de Viaţă Independentă şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi-instituţii de învăţământ.

Proiectul va fi continuat la nivel local şi pe perioada vacanţei de vară, prin încurajarea directă a tinerilor să participe, cursurile FRED oferindu-le posibilitatea acestora de a reflecta asupra propriului consum, informează coordonatorul CPECA, Alin Cristian STAN.

Please enter banners and links.

Next Post

Anunţ public privind depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu

mie iul. 23 , 2014
Primăria Municipiului Călăraşi anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul “ Construire Tribună Parc Dumbrava – Reconfigurare spaţială şi funcţională a ansamblului de spectacole scenă şi gradene  ”, propus a fi amplasat în Incintă Parc Dumbrava. Informaţiile privind proiectul propus pot fi consultate […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!