FIŢI ECO!

fiti ecoExista cateva lucruri pe care le putem face pentru a proteja si noi mediul inconjurator, in loc sa fim numai consumatori si atat. Pamantul nu are resurse inepuizabile si nu este corect ca tocmai noi, cei care avem constiinta, sa-i facem atat rau. Conservarea Pamantului porneste de la mine, de la tine…si mai apoi se vor schimba si industriile si ce mai trebuie schimbat. Noi trebuie sa luam atitudine, apoi ii vom determina si pe ceilalti sa pastreze si sa respecte Mama Natura, care ne sustine viata din toate punctele de vedere. Ea poate trai fara noi, dar noi fara ea nu putem…
• putem inlocui becurile normale cu unele economice. In ultime vreme au aparut mai multe firme, cu preturi mult mai acceptabile.
• in locul detergentului clasic pt. spalatul rufelor, putem folosi nuci de sapun, care sunt biodegradabile si care dupa folosire pot fi utilizate ca si ingrasamant pt. flori. Nucile de sapun cresc in copac si au proprietati de saponificare.
• clorul este foarte foarte nociv atat pt oameni, cat si pt. mediu! Pt. albirea hainelor puteti folosi in locul clorului bicarbonat de sodiu, iar pt. dezinfectare otetul.
• o alternativa pt. balsamul de rufe care este iritant pt. piele si nociv pt. mediu ar fi sa puneti cateva picaturi de ulei esential cu mirosul preferat de dvs. pe o bucata de material textil pe care sa-l introduceti in cuva masinii de spalat la fiecare spalare. Rufele vor mirosi minunat!
• In locul prafului anticalcar, care se adauga la masina de spalat, se poate adauga otet (preferabil din vin alb). Are acelasi efect anticalcar si este si biodegradabil. Tot otet putem folosi si pt. curatarea calcarului depus pe diversele suprafete din baie si bucatarie. Pulverizam, lasam putin sa actioneze si clatim. Este o alternativa ieftina, nu ne afecteaza caile repiratorii sau pielea de pe maini si respecta si mediul inconjurator. Otetul poate fi folosit si la curatarea si improspatarea culorii covoarelor, a canapelelor. Se combina cu apa; eu am adaugat si cateva picaturi de ulei esential de portocale pt. miros si se freaca covoarele cu o perie inmuiata in solutie. Din cate stiu otetul are si efect antibacterian.
• in timp ce ne spalam pe dinti, putem inchide robinetul. Economisim astfel 6 l de apa de fiecare data cand ne spalam pe dinti.
• in loc sa facem baie in cada, putem face un dus.
• trebuie sa avem grija sa reparam bateriile care picura. Se aduna o pierdere mare de apa in decursul unui an de zile.
• in locul balsamului de rufe putem folosi o lingura de otet in compatimentul pt. balsam de rufe. Otetul in amestec cu apa (proportii egale) se poate folosi si pt. curatarea si dezinfectarea diverselor suprafete. E sanatos pt. plamanii nostri si protejeaza si mediul.
Colectivul de la Scoala Gimnaziala „Mircea Voda” Calarasi

Please enter banners and links.

Next Post

Judeţul Călăraşi în pericol de inundaţii

mie mai 21 , 2014
În aceste zile, debitul Dunării este într-o creştere alertă, iar veştile hidrologilor nu sunt deloc bune. Ei au emis cod portocaliu pe Dunăre, în intervalul 21 mai -30 mai a.c. . Printre judeţele riverane Dunării vizate de această avertizare hidrologică este şi judeţul Călăraşi. În aceste zile, reprezentanţii Comitetului Judeţean […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!