Finalizarea lucrărilor la Biblioteca Judeţeană, amânată până la sfârşitul acestui an

Print Friendly, PDF & Email

bibl. jud.În cadrul şedinţei de Consiliu Judetean ce a avut loc săptămâna trecută a fost   aprobată hotărârea ce a vizat sistarea lucrărilor la noul sediu al Bibliotecii Judeţene ,,Alexandru Odobescu”, fapt ce a dat naştere la  dispute aprinse între consilieriii PSD şi conducerea  Consiliului Judeţean .

 

Scandalul iscat în jurul acelei Hotărâri  a determinat conducerea  Consiliului Judeţean să vină cu explicaţii suplimentare în faţa presei locale privind necesitatea întreruperii lucrărilor la noua clădire a Bibliotecii. Administratorul judeţului Călăraşi, Ştefan Daniel a precizat:

,,Iniţial, în documemtaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie ( DALI) spaţiile destinare biblioteci  erau etajul 1, 2  şi 3. Subsolul si demisolul sunt zonele de depozitate a arhivei de carte iar parterul era gândit ca o zonă de închiriere. Am  dorit la acel moment ca parterul să fie o zonă mai atractivă, destinată unui punct de fast-food Mc Donald’s sau KFC, astfel încăt să atragă cât mai multe persoane,  atât pentru bibliotecă cât şi pentru acele spaţii de alimentaţie publică. Însă, oraşul nostru nu a fost atractiv pentru cele două companii.  Dar toate spaţiile destinate bibliotecii au fost preluate în proiectul tehnic. Deci, biblioteca îşi va desfăşura activitatea în aceleaşi spaţii gândite  în momentul începerii construcţiei. Toate secţiile acestei instituţii ce sunt destinate adulţilor, copiilor precum şi sălile de lectură, ludoteca şi mediateca vor fi în cadrul noii clădiri aşa cum au fost proiectate, iniţial. Estimăm ca, între valoarea  investiţională, estimată în 2012 şi cea finală, să există o reducere de aproximativ 18 miliarde de lei vechi.  Valoarea totală a investiţiei va scădea,  aceasta fiind mai mică, de 168 de miliarde de lei vechi.  Vor scădea şi cheltuielile de întreţinere şi de funcţionare. După cum se ştie , construcţia noului sediu al bibliotecii face parte din proiectul multianual, în cadrul căruia a fost ridicat întreg ansamblul de clădiri din jurul Consiliului Judeţean. Acest proiect a avut ca termen final data de 15 decembrie 2015.  Din moment ce contractul acestui proiect a încetat, suntem nevoiţi să facem un alt proiect tehnic pentru actuala clădire care va avea un etaj mai puţin. Este şi vina proiectantului care a întârziat realizarea documentaţiei tehnice pentru sistemele de termice  şi pentru instalaţiile sanitare şi electrice”.

Filipescu: ,,Sper ca, până la sfârşitul acestui, an să punem în funcţiune noul sediu al Bibliotecii Judeţene”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu s-a declarat optimist în ceea  ce priveşte punerea în funcţiune a noului sediu al Bibliotecii. ,,Sperăm ca sistarea lucrărior să nu dureze mai mult de  două trei luni.  Vom cuprinde în planul de investiţii al Consiliului Judeţean suma de 5 miliarde de lei vechi  pentru continuarea lucrărilor la Bibliotecă, sumă care ar  putea fi oricând majorată.  Cred că, la sfârşitul acestui an,  vom putea pune în funcţiune această nouă construcţie”, a spus preşedintele Filipescu.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Primăria Călărași- Investiţii de peste 470 miliarde de lei vechi, în 2016

sâm feb. 6 , 2016
La finele lunii ianuarie, în cadrul unei şedinţe ordinare a Consiliului Local Călăraşi,  fost aprobat, cu unanimitate de voturi, bugetul local pe 2016. Bugetul propriu al municipiului Călăraşi, de venituri şi cheltuieli, se ridică la  132 de milioane de lei. Pentru învăţământ a fost alocată suma de peste 45  milioane […]