File de Istorie/416 ani de la asasinarea lui Mihai Viteazu

Astăzi, 9 august, se împlinesc 416 ani  de la asasinarea lui Mihai Viteazul.

Mihai Viteazul s-a născut în anul 1558 la Târgul de Floci și a decedat pe 9 august 1601 la Turda. Acesta a fost fiul lui Pătrașcu cel Bun și al Teodorei sau Tudorei Cantacuzino. Domnitorul Țării Românești a fost căsătorit cu doamna Stanca și au avut împreună doi copii. Aceștia sunt: Nicolae Pătrașcu și domnița Florica.

Mihai Viteazul a domnit în Țara Românescă între anii 1593- 1601.

Înainte de a fi domnitor, el a deținut dregătoriile ( funcțiile) de bănișor de Strehaia, stolnic domnesc și ban al Craiovei.

La începutul domniei, Mihai a plătit tribut turcilor, sumă care ajunsese la 165.000 de galbeni. Tot acum va adera la o alianță antiotomană numită„ Liga Sfântă” sau„ Liga Creștină” din care mai făceau parte Transilvania, Moldova, Austria, Spania și unele state italiene.

Din acest  moment, domnitorul a refuzat plata tributului către Imperiul otoman.

La 20 mai 1595 a fost încheiat un tratat între Transilvania și Țara Românească, cu scop antiotoman.

Tratatul a fost semnat de marii boieri din Țara Românească fără știrea domnitorului. Acest tratat prevedea ca Mihai Viteazul să devină vasalul principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory, iar principele se angaja să ajute Țara Românească împotriva turcilor. Tratatul a fost semnat la Alba Iulia, în capitala Transilvaniei.

O lună mai târziu, Țara Românească a fost atacată de o armată otomană condusă de Sinan Pașa.

O primă luptă importantă a lui Mihai Viteazul are loc la Călugăreni, la 13 / 23 august 1595, armata otomană fiind condusă de Sinan Pașa.

Domnitorul Țării Românești a reușit să învingă avangarda armatei otomane ajutat de  Sigismund Bathory. Ulterior Mihai va mai obține și alte victorii cu ajutorul acestuia.

În decembrie 1597 va fi încheiat un tratat de pace între Țara Românească și Imperiul otoman, prin care Țara Românească va rămâne vasală turcilor, dar tributul va fi redus la jumătate.

La 9 iunie 1598 în Țara Românească va fi încheiat un tratat de alianță cu scop antiotoman cu Austria. Conform documentului, Țara Românească se angaja să continue lupta antiotomană, iar conducătorul Austriei, Rudolf al ll-lea  oferea Țării Românești 5000 de mercenari pentru a-i înfrânge pe turci.

În anul  1600 Mihai Viteazul va alipi Transilvania și Moldova, Țării Românești, înfăptuind astfel prima unire din istoria românilor.

Din păcate, unirea a durat doar un an, deoarece marile puteri vecine nu doreau un stat românesc puternic în zonă.

Din acest motiv, Mihai Viteazul va fi asasinat în data de 9 august 1601, la vârsta de 43 de ani, din ordinul austriecilor, la 3 kilometri sud de Turda. Domnitorul român este ucis de generalul Gheorghe Basta.

Capul său este luat de unul dintre căpitanii domnitorului și înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște. Pe lespedea sa de piatră de la Mănăstirea Dealu stă scris: „Aici zace cinstitul și răposatul capu al creștinului Mihail, Marele Voievod, ce a fost domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei.”

Rămâne în istorie prin faptele sale de vitejie și prin unirea din anul 1600.

Autor: Crina Elena Mihai

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Programul meciurilor și echipele care vin la Hestia Cup 2017

mie aug. 9 , 2017
Please enter banners and links.

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!